RAIFFEISEN CAPITAL MANAGEMENT: Pieţele emergente au perspective favorabile în următoarea perioadă

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 decembrie 2009

Perspectivele economice pentru ţările emergente pentru următoarele luni s-au îmbunătăţit considerabil, deşi, cu toate acestea, până la nivelurile anterioare crizei mai este un drum lung, consideră analiştii Raiffeisen Capital Management.

"Producţia industrială în cazul vechilor state UE urmează să dea semne de consolidare, fapt care ar trebui să se reflecte pozitiv în următoarele luni şi asupra economiilor Est Europene şi să conducă din nou la o creştere a exporturilor", se arată în cel mai recent raport Raiffeisen.

Astfel, pieţe emergente precum Rusia, India şi China au în continuare un potenţial de creştere semnificativ pe termen lung.

Raportul citat arată: "În noiembrie, bursa rusească a înregistrat o tendinţă favorabilă, la fel ca şi bursa chineză, valorile din sectorul oţelului profitând în continuare de îmbunăţăţirea situaţiei economice globale".

Şi în privinţa Indiei perspectivele sunt îmbucurătoa-re, producţia industrială înregistrând recent o apreciere de 9,1%, situându-se mult peste aşteptările analiştilor. Pe de altă parte, datele pozitive referitoare la economia Indiei au aprins discuţiile privind o revenire la măsurile politice pentru sprijinirea creşterii economice, analiştii preconizând că această ţară va fi printre primele pieţe emergente care vor majora în 2010 dobânda de referinţă.

În ciuda unor riscuri de corecţie, acţiunile rămân atractive

"Anul 2009 nu a fost însă sinonim numai cu performanţa deosebită: a adus în acelaşi timp probe de necombătut legate de potenţialul managementului activ de fond în fazele cele mai pozitive ale pieţelor de capital," a declarat Mathias Bauer, CEO al Raiffeisen Capital Management, societatea de investiţii lider de piaţă în Austria.

Astfel, pieţele emergente globale profită în mod deosebit de ameliorarea situaţiei fiscale, de excedentele balanţelor comerciale şi de poziţia lor de creditori neţi.

"În ansamblu, pieţele emergente au, fară îndoială, un rol mult mai important în evoluţia economică mondială," este convins Gerhard Aigner, managing director pentru administrarea fondurilor de investitii la Raiffeisen Capital Management. Măsurile excepţionale de aport de lichiditate acordate de băncile centrale datorită crizei financiare se vor reduce în 2010, este de părere Aigner, care se aşteaptă din nou o creştere a dobânzilor de referinţă, după a doua jumătate a anului viitor.

Activele riscante continuă să ofere oportunităţi bune de randament

În cazul activelor riscante, pentru 2010, Raiffeisen Capital Management se aşteaptă la o continuare a mişcării ascendente care va fi urmată de o diminuare şi de o apreciere a riscului de corecţie.

"Pentru întregul an, ne aşteptăm la rezultate pozitive în ceea ce priveşte acţiunile şi materiile prime; trebuie remarcat în acelaşi timp că pe viitor evoluţia pieţelor de acţiuni va fi susţinută în plus de datele fundamentale - este vorba în special de evoluţia randamentelor. În contextul acestei consolidăti de poziţii pot apărea posibile corecturi - spre exemplu ca urmare a acţiunilor de politică monetară", precizează Gerhard Aigner.

Pentru investitorii care preferă o investiţie în acţiuni mai defensive, Aigner recomandă sectorul farmaceutic. De asemenea, potrivit estimărilor aceluiaşi, sectorul materiilor prime continuă să ofere bune oportunităţi investiţionale pe termen lung.

Deţinând spre administrare active în valoare de 30 de miliarde Euro şi cu o cotă de piaţă de 20%, Raiffeisen Capital Management Viena este numărul 1 pe piaţa austriacă în domeniul administrării activelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb