Municipalitatea bucureşteană a anunţat, ieri, că a selectat asocierea Raiffeisen Bank SA, Nomura International plc şi BT Securities SA pentru furnizarea serviciilor financiare de intermediere necesare emiterii şi vânzării de obligaţiuni denominate în RON. Operaţiunea este destinată refinanţării emisiunii de euroobligaţiuni din anul 2005. Primăria Capitalei a iniţiat selecţia intermediarului în noiembrie 2014, conform unui comunicat remis redacţiei.
La licitaţie a mai participat şi asocierea Banca Comercială Română SA şi BRD Group Societe Generale SA.
Emisiunea scadentă pe 22 iunie 2015 este în valoare de 800 de milioane de euro şi o restructurează pe o alta de 500 de milioane de euro, reprezentând eurobonduri contractate în 2005 de fostul primar Adriean Videanu.
Primăria poate decide să anuleze sau să modifice elementele tranzacţiei, în cazul în care condiţiile pieţei sunt nefavorabile, potrivit anunţului.
În luna august a anului trecut, Fitch Ratings a confirmat ratingul datoriilor pe termen lung, în valută, al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, şi restul calificativelor, decizie care reflectă statutul oraşului de capitală a ţării noastre, performanţele operaţionale solide şi nivelul moderat al datoriilor, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingul PMB este la acelaşi nivel cu cel al României.
Calificativul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost menţinut la nivelul BBB, iar cel pentru datoriile pe termen scurt în valută la F3. Calificativele date atunci Primăriei Generale mai reflectă dependenţa relativ ridicată a veniturilor operaţionale de ciclul economic şi necesarul ridicat de investiţii.
Fitch a mai notat, în conmunicatul din august, că Primăria Bucureşti se confruntă cu un risc mare de refinanţare a unor obligaţiuni de 500 milioane euro, cu scadenţa pe 22 iunie 2015. Agenţia de rating consideră că Primăria ar trebui să poată realiza cu succes refinanţarea obligaţiunilor scadente.
Conform sursei citate, ratingul PMB va fi influenţat pozitiv de menţinea performanţelor operaţionale solide, care să asigure finanţarea investiţiilor din resurse interne, precum şi menţinerea datoriilor sub 100% din venituri.
Calificativul ar fi influenţat negativ de dificultăţile de refinanţare a datoriilor cu scadenţa în 2015 sau de creşterea presiunilor datoriilor, din cauza înrăutăţirii performanţelor operaţionale, mai punctează Fitch.