RALUCA TURCAN, VALIDATĂ PREŞEDINTE INTERIMAR AL PNL: "Am suferit o înfrângere usturătoare; parteneriatul cu Iohannis trebuie întărit"

S.A.
Politică / 4 martie 2017

Raluca Turcan (Sursa foto: Facebook)

Raluca Turcan (Sursa foto: Facebook)

Preşedintele PNL va fi ales într-un congres convocat pe 17 iunie

----------

Actualizare 15:27 Voicu: M-am autocaracterizat ironic ca fiind expirat; am decis să nu candidez la nicio funcţie de conducere la Congres

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Mihai Voicu a declarat astăzi, în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare (CNC), că împreună cu Cezar Preda s-au autocaracterizat ironic ca fiind "expiraţi", în condiţiile în care ambii au decis să nu candideze la vreo funcţie de conducere la Congresul din 17 iunie.

Mihai Voicu a afirmat,citat de News.ro: "La începutul acestei şedinţe, împreună cu Cezar Preda, pentru că şi eu, ca şi el, am adoptat decizia de a nu candida la nicio funcţie de conducere la acest Congres, ne-am autocaracterizat ironic ca fiind expiraţi. La alegerile parlamentare din decembrie, PNL a luat decizia să facă o înnoire masivă a candidaţilor. Această înnoire a produs de multe ori ceea ce se numeşte omul nou. Eu mi-aş dori ca omul nou să nu fie caracterizat de următoarele proprietăţi: să fi făcut parte din structurile de conducere ale partidului, dar care să nu aibă nicio treabă cu vreo responsabilitate pe care o aruncă în spatele altora, să se împăuneze cu rezultatele electorale ale altora - preşedinţi de consilii judeţene şi primari de municipii reşedinţă de judeţ, să fi încasat zeci de mii de euro de la unităţi de reglementare, ca salariu, cu sprijinul unor mentori politici pe care unii îi reneagă şi îi înjură şi mai ales să nu caute obsesiv adversari în interiorul partidului".

El a ţinut să precizeze că adversarul principal al PNL are "mustaţă" şi este din Teleorman, făcând astfel referire la liderul Partidul Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea.

Vicepreşedintele PNL a completat: "Dragi prieteni mai noi sau mai vechi, adversarii sunt în afara partidului. Principalul nostru adversar are mustaţă, dar nu este Cezar Preda, principalul nostru adversar este din Teleorman, dar nu este Eugen Pârvulescu. Trebuie să ne canalizăm eforturile spre adevăraţii adversari politici, nu spre ţinte obsesive şi imaginare din interior".

El a mai spus că va informa PNL sector 1 că nu va mai candida la şefia acestei organizaţii, fiind vicepreşedinte de drept al PNL Diaspora.

(A.C.)

----------

Actualizare 15:18 Noul statut al PNL, aprobat în Consiliul Naţional de Coordonare: Liberalii vor avea atât BPN, cât şi un Birou executiv

Membrii Consiliului Naţional de Coordonare al Partidului Naţional Liberal (PNL) au aprobat astăzi, cu majoritate de voturi, noul statut al partidului, potrivit căruia PNL va avea patru paliere de conducere, astfel că pe lângă congres, consiliu naţional şi biroul politic, liberalii vor avea pentru conducerea curentă şi un birou executiv.

Modificările la statut au fost prezentate de către secretarul general al partidului, Cristian Buşoi, conform News.ro.

Potrivit acestuia, forul suprem al partidului, care se numea Convenţia Naţională, prin similitudine cu partidele populare şi cu cele din România se redenumeşte Congres.

Consiliul Naţional de Coordonare rămâne organismul de dezbatere politică şi de decizii care se reuneşte ori de câte ori este nevoie.

Biroul Politic Naţional (BPN) va fi forul în care se iau toate deciziile majore şi din care fac aleşii la congres, liderii judeţeni, foştii preşedinţi ai PNL, liderii grupurilor parlamamentare - Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European.

Va fi înfiinţat însă şi Biroul Executiv al PNL, care se va ocupa de problemele curente şi din care vor face parte preşedintele partidului, secretarul general, patru prim-vicepreşedinţi pe domenii aleşi uninominal de Consiliul Naţional de Coordonare (CNC), opt vicepreşedinţi pe domenii care vor coordona comisiile de specialitate, aleşi direct în CNC, incompatibili cu orice altă funcţie în partid, opt preşedinţi regionali, aleşi de delegaţii doar din regiunea respectivă, 16 membri aleşi de CNC care nu au incompatibilităţi, pot fi inclusiv preşedinţi de filiale.

Potrivit lui Buşoi, în ceea ce priveşte structurile la nivel judeţean, acestea rămân la fel, urmând să se redenumească doar unele funcţii, astfel că secretarii executivi vor deveni membri ai conducerii.

Nu în ultimul rând, preşedinţii organizaţiilor speciale vor avea drept de vot în organizaţiile judeţene.

(A.C.)

----------

Actualizare 14:56 Cezar Preda: "PSD va trece banii de la autostrăzi la salarii cu voturile PNL"

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Cezar Preda a criticat, astăzi, în Consiliul Naţional de Coordonare, faptul că liberalii nu se concentrează pe opoziţia la Partidul Social Democrat (PSD), el spunând că, de frica de a fi de dreapta, PSD va trece banii de la autostrăzi la salarii cu voturile liberalilor.

Cezar Preda a spus că, pentru el, care vine dintr-un partid care a bătut PSD singur, scorul de 20% al PNL la parlamentare este un dezastru, conform News.ro.

Preda le-a spus participanţilor că, în opinia sa, PNL "încă nu este fuzionat", iar membrilor partidului le este frică să recunoască acest lucru. El a adăugat că PNL trece încă prin chinurile fuziunii, şi cu vorbe mieroase, şi cu picioare la gleznă, dar până în 17 iunie vor fi preşedinţi unici de organizaţii în toată ţara.

Preda a precizat că toată lumea e concentrată pe competiţia din PNL, dar nu aude nimic despre lupta cu PSD.

El a vorbit despre "frica de a fi de dreapta": "În Parlament când PSD va zice să mutăm banii de autostrăzi la salarii noi vom ridica mâna de frică să nu zică lumea că suntem împotriva creşterii salariilor".

Vicepreşedintele PNL, Cezar Preda, a susţinut şi necesitatea clarificării legislaţiei în privinţa incompatibilităţilor şi răspunderii penale a aleşilor locali. Acesta a spus: "Suntem apărătorii statului de drept, al mersului european, dar nu înseamnă să ne lăsăm primarii sau administraţia fără un cadru juridic corect, să ştie când ridică mâna".

El a menţionat că PNL are o treime din primarii României, dar trebuia să aibă mai mulţi.

În privinţa alegerilor parlamentare, Cezar Preda a spus că în toamnă liberalii nu au avut curajul să ia steagul, au apărat un om corect, cinstit, cu bun simţ, dar nu au dat un mesaj şi astfel au fost bătuţi de unii care au avut mesaj.

(A.C.)

-------

Actualizare 14:32 Cătălin Predoiu: "Drumul PNL către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2019"

Drumul liberalilor către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din 2019, a declarat astăzi Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, care şi-a invitat colegii să îşi asume acest obiectiv.

El a spus, citat de News.ro: "Drumul nostru către guvernare trece prin victoria lui Klaus Iohannis în 2019. Vă invit să ne asumăm un obiectiv: un guvern politic al PNL în cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis".

Predoiu a mai spus că liderul PSD, Liviu Dragnea, "a sărit ca opărit" de grija Europei, dar nu poate să fie în acelaşi timp "şi brazilian, şi european".

Liberalul a afirmat: "PSD este şi rămâne adversarul nostru numărul unu pentru că e pericolul numărul unu pentru o societate democratică. Stă în calea dorinţei cetăţenilor de a se desprinde de un mod de guvernare netransparent. PSD e partidul care a făcut praf reputaţia externă a României. Mai ieri l-am văzut pe Dragnea sărit ca opărit de grija Europei, nu mai poate să doarmă. Nu înţelege că nu poţi să fi în acelaşi timp şi european şi brazilian".

Cătălin Predoiu a mai spus că "primarul trebuie salarizat la nivel de ministru, trebuie asistat de un aparat care să îi permită să se descurce în hăţişul legislativ".

Prim-vicepreşedintele PNL a completat: "Eu cred că un partid este credinţa în propriile valori, forţe, victorii. Mesajul meu principal către dumneavoastră va fi să aveţi încredere în dumneavoastră, în resursele noastre, în valorile şi victoria noastră şi vom fi răsplătiţi cu această victorie".

El şi-a îndemnat colegii să practice respectul şi unitatea: "Vă chem să practicăm colegialitatea, respectul, unitatea, pentru că drumul partidului către guvernare trece prin unitatea partidului. Viziunea mea e aceea a unui partid unit, dar trebuie dublat de solidaritatea reală dintre membri. Lupta fraticidă trebuie să înceteze. Suntem egali în acest partid".

-----------

Actualizare 14:14 Ludovic Orban: "Sunt în campanie în PNL de când m-am înscris în partid; sunt plin de schije, de cicatrice în urma bătăliilor"

Liberalul Ludovic Orban a afirmat astăzi, în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, că el este în campanie în partid încă de când s-a înscris în formaţiune, fiind astfel plin "de schije şi de cicatrici" în urma bătăliilor pe care le-a purtat pentru PNL.

Ludovic Orban a declarat, citat de News.ro: "Nu vreau să mă uit spre trecut. Vreau să mă uit doar spre viitor. Suntem datori să ţinem minte care sunt motivele pentru care PNL a ajuns la 45% după prezidenţiale şi a reuşit în parlamentare să obţină doar 20%. Începând de astăzi, conducerea centrală va tăcea, nu va mai lua decizii. Cei care trebuie să vorbească, să decidă soarta PNL sunteţi voi, membri PNL. Voi aţi purtat toate bătăliile la firul ierbii, ştiti ce spun oamenii despre lideri, despre deciziile şi acţiunile PNL. Trebuie să luaţi decizia în PNL. E misiunea voastră să recredibilizaţi PNL".

Liberalul a susţinut că "în PNL este nevoie ca de aer de unitate, dar nu o unitate clamată de la microfon şi nu o unitate în înfrângere, ci o unitate care să fie în fiecare dintre liberali".

El a susţinut că este în campanie încă de când s-a înscris în formaţiune: "Eu sunt în campanie în PNL de când m-am înscris în PNL. Sunt plin de schije, de cicatrice în urma bătăililor pe care le-am purtat pentru PNL pentru că niciodată nu m-am dat în lături să dau o bătălie pentru PNL. Avem nevoie ca această campanie în interiorul PNL să fie o sărbătoare a democraţiei, să genereze interes pentru democraţia românească".

Liberalul a mai spus că partidul trebuie să fie reprezentat la televiziuni de "oameni care au ce spune, au competenţă în ceea ce spun".

Orban a dat asigurări că nu îşi va critica niciun coleg în campania din interiorul partidului.

El a conchis: "Vă asigur că în toată această campanie nu îmi voi critica niciun concurent indiferent de ce funcţie candidează. Nu voi face altceva decât să mă duc la firul ierbii, la baza partidului. Oricine se înscrie în cursă este binevenit. Eu pot să fac echipă cu orice membru al PNL. Echipa mea este, a fost şi va fi întotdeauna PNL. Nu fac nicio diferenţă între membrii PNL. În următoarele trei luni vă rog să nu faceţi nicio diferenţă. Alegeţi-i pe cei mai buni la nivel local, judeţean, naţional, nu ţineţi cont de graniţa care există mental din cauza faptului că suntem proveniţi din două partide diferite".

----------

Actualizare 14:05 Cristian Buşoi: "Dacă era un Ionel Brătianu acum în PNL s-ar fi văzut; trebuie să ne bazăm pe ce avem"

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Buşoi, a afirmat astăzi, în Consiliul Naţional de Coordonare, că dacă era un Ionel Brătianu acum în partid s-ar fi văzut, precizând că liberalii trebuie să se bazeze pe ceea ce au în partid şi nu să aştepte liderul providenţial.

În discursul rostit după validarea sa în funcţia de secretar general al formaţiunii, Buşoi a spus că forţa PNL va reveni din recâştigarea procentelor de încredere ale electoratului şi din organizaţia internă. El a spus că principala sa prioritate este să înceapă să discute cu organizaţiile partidului pentru a discuta soluţiile de recâştigare a încrederii electoratului, relatează News.ro.

Cristian Buşoi a susţinut: "Dacă exista un Ionel Brătianu în acest moment în PNL s-ar fi văzut. Sunt însă politicieni cu experienţă şi capacitate de organizare în partid şi trebuie să ne bazăm pe ce avem. Să aşteptăm un lider providenţial nu face bine".

El a arătat că "PNL are nevoie de mai puţin orgoliu", iar în spatele liderului partidului trebuie coagulată o echipă care să reunească şi oameni cu experienţă cu oameni cu mai puţină experienţă, oameni care vorbesc mai bine cu oameni care se pricep mai bine la organizare. Buşoi a susţinut că toţi aceştia trebuie să fie oameni din partid, motivând că, deşi deschiderea spre exterior nu trebuie să lipsească, s-a văzut că soluţiile externe nu au fost bune.

Buşoi a afirmat, de asemenea, că ideea parteneriatului cu preşedintele Klaus Iohannis este esenţială şi a subliniat că dacă PNL pierde alegerile prezidenţiale de peste doi ani, atunci partidul va fi într-o situaţie foarte grea.

----------

Actualizare 13:35 Preşedintele unic al PNL va fi ales în 17 iunie într-un congres cu 5.000 de participanţi

Preşedintele unic al noului PNL, rezultat din fuziunea formaţiunii liberale cu PDL, va fi ales într-un congres convocat în 17 iunie, la care vor participa 5.000 de delegaţi.

Decizia a fost luată astăzi.

Consiliul Naţional de Coordonare al PNL a aprobat convocarea congresului partidului în 17 iunie, la Bucureşti, transmite News.ro.

Conform anunţului făcut de către liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, preşedintele unic al partidului nu va putea fi ales de toţi membrii formaţiunii, însă la congres vor fi convocaţi 5.000 de delegaţi.

De asemenea, liderii partidului au decis astăzi ca forul suprem de decizie al partidului să nu se mai numească Convenţie Naţională, ci Congres.

Până acum, Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu şi-au anunţat intenţia de a candida la şefia PNL.

-----------

Actualizare 13:27

Raluca Turcan a fost validată astăzi, de Consiliul Naţional de Coordonare al PNL, în funcţia de preşedinte interimar al formaţiunii. Aceasta a afirmat că liberalii au suferit "o înfrângere usturătoare" la alegerile parlamentare, dar trebuie să întărească parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis, deoarece drumul şefului statului "nu poate fi despărţit" de cel al PNL.

Turcan a fost validată în funcţia de preşedinte interimar al PNL cu 4 voturi "împotrivă" şi o "abţinere", potrivit News.ro.

Ea a afirmat că "PNL trece printr-o perioadă dificilă, complicată".

"Însă, dacă mă uit la imaginile din campanie, sunt încrezătoare că vom regăsi în PNL o echipă, că vom regăsi forţă, credibilitate şi prietenie, că vom regăsi respectul reciproc, lucrurile pe care se pare că unii dintre noi le-au mai pierdut în ultima perioadă", a completat liderul PNL.

Raluca Turcan a mai susţinut că depinde doar de liberali cum vor reuşi să-şi valorifice resursele.

Ea a spus: "Credeţi că nu putem găsi o echipă care să dea forţă şi care să facă din PNL cea mai importantă forţă din dreapta românească? Avem oameni valoroşi, depinde de noi cum vom reuşi să ne unim şi să valorificăm aceste resurse".

Turcan a ţinut să precizeze că PNL a suferit o "înfrângere usturătoare" la alegerile parlamentare. "Se pare că am început să depăşim depresia pierderii alegerilor parlamentare. Acest fapt se vede şi în sondaje", a completat ea.

Liderul PNL a mai spus că a evitat să caute "vinovăţii individuale" şi "să decapiteze oameni" pentru eşecul de la parlamentare. Aceasta a afirmat: "Am evitat să caut vinovăţii individuale, să decapitez oameni pentu rezultatul de la alegeri. Cred că ştim foarte bine ce nu a mers, cine putea să facă mai mult, astfel încât rezultatul PNL să fe mai bun, lucrul acesta vreau să îl stabiliţi dumneavoastră la Convenţie. Cauza majoră a pierderii alegerilor a fost mesajul lipsit de consistenţă faţă de oamenii care doreau să se regăsească în PNL. Trebuia să ne asumăm în mod curajos decizii de dreapta şi să luăm apărarea constant oamenilor care se simţeau sufocaţi de fiscalitatea excesivă. Era o normalitate ca aceste mesaje de drepta să fie peste tot. Am pierdut teren în faţa antreprinzărilor şi în faţa PSD care a reuşit să se definească într-un mod ipocrit. Este de fapt o impostură pe care PSD a dus-o în toată campania".

Turcan a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis "a fost, este şi va fi partenerul PNL". Ea a precizat: "Drumul lui Klaus Iohannis nu poate fi despărţit de drumul PNL. Trebuie să întărim acest parteneriat pentru că preşedintele Klaus Iohannis a fost în prima linie ca principal apărător al statului de drept şi al parcursului european al României".

-----------

Actualizare 13:05 Raluca Turcan: "Propunerea de relaxare a criteriilor de integritate, respinsă cu unanimitate de voturi în BPN al PNL"

Membrii Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL au respins în unanimitate propunerea de modificare a Statutului astfel încât sprijinul politic să fie retras doar în cazul unei condamnări definitive, a anunţat astăzi preşedintele interimar al formaţiunii, Raluca Turcan.

Aceasta a afirmat, citată de News.ro: "Aş dori să fac o precizare pentru că am văzut o dezbatere în spaţiul public legată de o propunere de relaxare a criteriilor de integritate care a venit din partea unor membri ai PNL. Aceasta a fost respinsă în unanimitate în Comisia pentru statut şi, de asemenea, a fost respinsă în unanimitate în Biroul Permanent Naţional, ceea ce înseamnă că nu se va lua în discuţie în Consiliul Naţional de Coordonare".

Întrebată de ce s-a respins această propunere, în condiţiile în care, la începutul şedinţei BPN, mai mulţi lideri PNL păreau decişi să meargă mai departe cu modificarea Statutului, astfel încât condamnarea definitivă să fie cea care decide retragerea sprijinului politic, liderul PNL a spus: "S-a luat această decizie tocmai pentru că PNL şi-a asumat să respecte criteriile de integritate".

În ceea ce priveşte incompatibilităţile cu privire la deţinerea de funcţii, Raluca Turcan a precizat că modificările la statut vor fi prezentate în Consiliul Naţional de Coordonare.

-----------

Liderii PNL doresc să modifice Statutul partidului astfel încât persoanele cu funcţii publice să îşi piardă sprijinul politic doar în cazul unei condamnări definitive, şi nu în momentul în care se începe urmărirea penală, aşa cum prevede în prezent Statutul, au declarat astăzi, pentru News.ro, surse din conducerea formaţiunii.

Noua formă a statutului este discutată astăzi în şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN), urmând ca draftul să fie validat, ulterior, în Consiliul Naţional de Coordonare.

Potrivit surselor, liberalii care deţin funcţii în afara partidului, precum cea de preşedinte de Consiliul Judeţean, îşi vor pierde sprijinul politic doar în cazul unei condamnări definitive, şi nu în momentul începerii urmăririi penale.

Modificarea Statutului PNL se discută în contextul organizării alegerilor interne din partid.

Liderii PNL au stabilit în şedinţa BPN de luni calendarul alegerilor interne: convocarea Consiliului Naţional de Coordonare pentru data de 4 martie, finalizarea alegerilor în organizaţiile judeţene până pe 2 mai şi organizarea Convenţiei Naţionale pentru alegerea noii conduceri a partidului în 17 iunie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Alo doamna kill dutee dracu ați compromis liberalismul romanesc sunteți niște mizerabili.te rog frumos sa mai faci o clisma doamnei udrea.Ați compromis ideea de liberalism dacă aș dori să te văd ești pentru mine o PROS FIGURATĂ a politicii românești ești cea mai libidinoase femeie a politicii romanesti

    Pe TURCAN si pe GORGHIU le-a promovat IOHANNIS in fruntea PNL pentru ca sunt niste demagoage proaste si slugarnice si nu ii pot face CONCURENTA. _Pe mana cui a ajuns LIberalismul romanesc? _BRATIENII s-or rasuci in mormant cand vad ce individe vocale si cu alte ''CALITATI ASCUNSE'' conduc PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb