Rambursările din fonduri UE ating, la finele lunii iunie, 3% din suma alocată României pe 2007-2013

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 29 iunie 2011

Potrivit lui Cătălin Vătafu, la plăţile intermediare rambursate de către CE se adaugă circa două milioane euro plăţi către beneficiari constând în prefinanţări, reprezentând aproximativ 10% din alocarea financiară pentru România.

Potrivit lui Cătălin Vătafu, la plăţile intermediare rambursate de către CE se adaugă circa două milioane euro plăţi către beneficiari constând în prefinanţări, reprezentând aproximativ 10% din alocarea financiară pentru România.

Rambursările plătite României de către Comisia Europeană (CE) pentru proiectele finanţate din fonduri comunitare însumează, la 24 iunie 2011, circa 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013.

Datele au fost prezentate de şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Cătălin Vătafu, consilier de stat al premierului Boc, la o masă rotundă privind fondurile europene organizată de BCR, anunţă Mediafax.

Potrivit preşedintelui ACIS, la plăţile intermediare rambursate de către CE se adaugă circa două milioane euro plăţi către beneficiari constând în prefinanţări, reprezentând aproximativ 10% din alocarea financiară pentru România.

Şeful ACIS a arătat că aceste sume nu reprezintă "un nivel satisfăcător" nici pentru autorităţi şi nici în raport cu performanţele în domeniu ale altor state membre UE.

Cătălin Vătafu a precizat în acelaşi timp că România se află la jumătatea perioadei de implementare pentru exerciţiul bugetar 2007-2013, termen la care au fost contractate 55% din fonduri, şi că termenul limită pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene este 31 decembrie 2015, în timp ce sfârşitul anului 2013 reprezintă termenul limită de contractare.

Datele prezentate relevă totodată că, până la aceeaşi dată, au fost semnate 6.132 decizii de finanţare, cu o valoare eligibilă de 13,3 miliarde euro, din care contribuţia UE reprezintă 10,5 miliarde euro, respectiv 55% din întreaga alocare comunitară. Au fost depuse 28.574 de proiecte, în valoare de peste 54 miliarde euro, însumând de 2,8 ori mai mult decât alocarea pentru 2007-2013.

La acelaşi termen au fost aprobate 8.102 de proiecte, cu o valoare de aproximativ 19 miliarde euro, din care 12 miliarde euro constituie contribuţia UE.

Proiecte majore aprobate de către Comisie sunt în număr de 54 (45 în domeniul infrastructurii de mediu, 8 în transporturi şi unul în energie), cu o valoare totală de 4,75 miliarde euro. Alte 12 proiecte majore, fiecare cu o valoare de peste 50 milioane euro, au fost trimise spre analiza CE.

Gabriel Friptu: Întreruperea plăţilor pentru programe cu fonduri UE este "un mecanism normal de protecţie"

Întreruperea plăţilor pentru programe finanţate de UE este "un mecanism normal de protecţie", a declarat Gabriel Friptu, şeful Autorităţii de Management (AM) a Programului Operaţional Regional (POR), pentru care Comisia Europeană a anunţat recent sistarea temporară a plăţilor pe Axa 2.

"O întrerupere de plăţi este un mecanism normal de protecţie. În primul rând este o protecţie a Comisiei, sau mai exact a celui care certifică plăţile, dintr-o perspectivă strict şi pur tehnică, nu de imagine, pentru că nu riscă peste câţiva ani, la o misiune de audit, să spună: " a declarat directorul general al AM POR.

El a afirmat că situaţia este neplăcută pentru că plăţile sunt oprite, dar a subliniat că sistarea acestora este pe o perioadă determinată.

"Sunt 42 de programe în momentul de faţă în Uniunea Europeană în aceeaşi situaţie de întrerupere, unele pe sume chiar mari", a arătat Friptu.

Reprezentantul AM POR, program gestionat de Ministerul Dezvoltării, a precizat că raportul de audit, fiind în fază preliminară, are un caracter confidenţial.

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a POR - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport -, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii acestei axe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb