Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a declarat, luni, că România trebuie să fie "o voce mai clară, mai articulată şi mai sofisticată" în Uniunea Europeană şi în NATO.
"Securitatea pe care o avem astăzi alături de aliaţi şi parteneri, cu valori comune, nu trebuie considerată niciodată ca fiind de la sine înţeleasă. Securitatea nu este nici un dat, nici un privilegiu, este efectul acţiunilor noastre. Cu toţii avem un rol în apărarea ei. Pentru dumneavoastră, ca diplomaţi, obiectivul de realizare a securităţii României este intrinsec acţiunii diplomatice. Orice discuţie despre securitate porneşte de la riscurile şi ameninţările cărora trebuie să le răspundem, iar riscurile sunt într-o formă continuă şi într-o continuă schimbare a naturii, a formelor şi a canalelor de propagare. În acest context, consider că România trebuie să fie o voce mai clară, mai articulată şi, în acelaşi timp, de ce nu, mai sofisticată în cadrul UE şi NATO, pentru o înţelegere comună a obiectivelor şi mai ales a ameninţărilor comune. Pentru securitatea noastră este nevoie de acţiune strategică comună, iar pentru aceasta trebuie mai multă convergenţă a acestei culturi de securitate. Cu consecvenţă trebuie să căutăm susţinere cât mai largă pentru narativul nostru strategic şi securitar. România trebuie să valorifice parteneriatele şi relaţiile strategice în primul rând cu SUA şi cu principalele state europene, cu Franţa, cu Germania, cu Marea Britanie, însă nu trebuie să neglijăm Flancul Estic, parteneriatele strategice cu Polonia şi cu Turcia, ne rămân şi ele un reper în misiunea pe care o avem în a sprijini strategia de securitate", a afirmat Ramona Mănescu, la Reuniunea anuală a diplomaţiei române, care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti, potrivit Agerpres.
Ministrul de Externe a vorbit şi despre succesul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.
"Preşedinţia a generat în mod incontestabil rezultate remarcabile şi o imagine pozitivă cu care ne mândrim. (...) Este un succes care demonstrează capacitatea instituţională de concept, de organizare, de bilanţ şi viziune, de strategie şi de tactică pe care România le-a dovedit. Acest succes s-a reflectat vizibil în plan extern. (...) Succesele noastre şi ale comunităţii de care aparţinem nu trebuie considerate un câştig permanent şi asigurat, ele nu trebuie să ne îndepărteze atenţia de la conflicte şi inegalităţi, de la riscuri şi ameninţări transnaţionale, de la anxietăţile naţionale sau internaţionale care nu încetează să ne preseze. Societatea noastră trebuie să fie pregătită pentru a gestiona bine aceste provocări", a spus Ramona Mănescu, potrivit sursei citate.
Şefa diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat că, în contextul Brexit, România trebuie să continue parteneriatul cu Marea Britanie. De asemenea, ministrul de Externe a arătat că Parteneriatul strategic cu SUA şi capacitatea aliată în NATO rămân piloni ai securităţii ţării noastre.
Ramona Mănescu a apreciat, în discursul său, activitatea diplomaţilor români.
"Sunteţi un corp de elită al statului român şi România este mândră şi se poate baza pe munca şi seriozitatea dumneavoastră", a punctat Ramona Mănescu.
La începutul Reuniunii anuale a diplomaţiei române a fost ţinut un moment de reculegere în memoria fostului ambasador Mihnea Constantinescu.
"Oameni ca domnul ambasador au construit o instituţie monument a serviciului public şi ca respect pentru munca lor în diplomaţie trebuie să căutăm cu şi mai multă determinare excelenţa în susţinerea intereselor statului", a declarat ministrul de Externe.
Printre cei care au participat la deschiderea Reuniunii anuale a diplomaţiei române s-au numărat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Carmen Mihălcescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, fostul preşedinte Emil Constantinescu, fostul premier Adrian Năstase.