Cel mai bun plasament financiar, realizat pe termen de o lună, l-au reprezentat, vineri, titlurile "Altur" Slatina, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul ALT. Astfel, preţul titlurilor ALT a câştigat, în perioada 24 martie - 24 aprilie, 138,59% (raportat la moneda europeană), urcând la 0,04 lei/acţiune, în şedinţa bursieră de ieri.
Mulţumiţi au fost şi investitorii care aveau, la 24 aprilie, un portofoliu format din acţiuni SIF. Indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia de ansamblu a celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a afişat o creştere de 44,68% în perioada analizată, în timp ce indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o apreciere de 25%. De asemenea, indicele BET-NG, care urmăreşte preţurile celor mai lichide 25 de acţiuni, a urcat cu 31%.
Plasamentele în unităţile fondului de acţiuni "Active Dinamic" s-au apreciat şi ele, comparativ cu moneda europeană. Astfel, cei care ar fi achiziţionat astfel de instrumente, în urmă cu o lună, ar fi câştigat 37% din suma investită, în cazul în care s-ar fi decis să-şi retragă banii pe 24 aprilie.
Tradiţionaliştii care au mizat, în perioada de referinţă, pe depozitele în euro la "Romanian International Bank" sau "Banca Românească" au câştigat 0,54% în ultima lună, în timp ce depozitele lunare în lei la băncile comerciale s-au dovedit o alegere mai inspirată însă, generând creşteri mai generoase ale sumei investite iniţial. Astfel, persoanele care, în urmă cu o lună, au ales această categorie de plasament, au obţinut un câştig de 2,55% (exprimat în euro), dacă ar fi rămas fidele depozitelor în euro de la "Romanian International Bank".
Inspirate au fost şi persoanele care s-au hotărât, luna trecută, să-şi păstreze banii "la saltea". Datorită aprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o valorizare a economiilor cu 1,28%.
Şi investitorii care au achiziţionat, în perioada analizată, bijuterii şi alte obiecte din aur s-au putut considera inspiraţi. Metalul galben a oferit o rentabilitate de 0,14%, după o lungă perioadă de timp în care preţul acestuia a fost descendent.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.