Raport: 4,6% femei sunt piloţi de avioane la nivel mondial

R.S.
Comunicate de presă / 3 aprilie

Raport: 4,6% femei sunt piloţi de avioane la nivel mondial

Doar 4,6% femei sunt piloţi de avioane la nivel mondial. În roluri precum cel de instructor de zbor, femeile reprezintă 7,3%, iar ca piloţi, 7,2% din forţa de muncă. Mai exact, 7.549 de femei deţin certificate de pilot de transport aerian, conform unui raport din 2024 al Women in Aviation International. Aceste cifre subliniază nu doar subreprezentarea femeilor în aviaţie, ci şi spaţiul semnificativ pentru creştere şi beneficiile potenţiale ale sporirii diversităţii în industrie. Iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian (IATA) de promovare a femeilor în funcţii de conducere, 25% până în 2025, a fost semnată de peste 200 de companii aeriene.

"Iniţiativa IATA de promovare a femeilor în funcţii de conducere, în domeniul aviaţiei, 25% până în 2025, a fost deja îndeplinită. Şi vorbim de femei în funcţii de top. Nu ne referim la binecunoscuta stewardesă pe care toţi ne dorim să o vedem în avion. Ne dorim să vedem astfel de femei şi la conducerile liniilor aeriene, la conducerile aeroporturilor, ale unităţilor aeronautice şi ne îndreptăm cu paşi îndrăzneţi către acea direcţie. Este un program internaţional prin care tindem spre jumătate ca număr de femei în aviaţie, cum este şi numele acestei mişcări #wearehalf. În plus, am lansat un program dedicat femeilor din turism şi transport pentru a le încuraja să urmeze profesii din aceste domenii", a declarat Anca Apahidean, Director pentru Europa de Est la Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA).

Anca Apahidean are o experienţă de peste 30 de ani în aviaţie, care demonstrează cum barierele pot fi depăşite prin pasiune, dedicare şi expertiză. O altă poveste de succes este Alexandra Huzuneanu, Preşedinta Consiliului de Administraţie al Romanian Airport Services.

"Suntem puţine femei în aviaţie, dar cele care suntem bifăm toate virtuţile pe care le-aţi pus voi pe Aripile Egalităţii. Suntem îndrăzneţe, curajoase, suntem dispuse să creăm comunităţi şi avem un rol esenţial în aviaţie, la fel cum avem şi în viaţă. La Şcoala de zbor avem tot mai multe femei înscrise. Am depăşit 20% şi chiar am avut prima elevă care la vârsta de 16 ani a obţinut o licenţă de pilot privat", a adăugat Alexandra Huzuneanu, Preşedinta Consiliului de Administraţie al Romanian Airport Services.

De altfel, aviaţia nu este singurul domeniu în care femeile sunt slab reprezentate, iar nevoia de angajare tot creşte. În retail se caută inclusiv persoane cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, un mare pas într-o ţară cu programe puţine de susţinere a acestora.

"Sunt mândră că 51% la sută dintre colegele mele sunt femei. Sunt mândră că avem egalitate. Sunt mândră că pot susţine interviuri şi îmi pot face meseria dincolo de dizabilitatea mea. Colegii mei mă fac să uit că sunt nevăzătoare", a declarat Delia Moise, Recruiter la Kaufland România.

"În cadrul iniţiativei frumoase #wearehalf, putem spune că venim şi cu rezultate. În ceea ce priveşte rolurile de conducere ocupate de către colegele noastre din Kaufland, atât în board, cât şi în top management, suntem într-un echilibru benefic atât companiei, cât şi societăţii. Denotă promovarea acestui principiu, al egalităţii de gen pentru că femeile ocupă peste 50% din aceste funcţii", a precizat Ştefan Sfeatcu, Project Manager al programului A.C.C.E.S.

Şi în alte domenii este nevoie de o suplimentare serioasă a forţei de muncă. Ministerul Afacerilor Interne a pierdut în ultimii ani aproximativ 30 şi ceva de mii de cadre. România are capacitatea, prin Academia de Poliţie, să aibă 600 de absolvenţi per promoţie şi la şcolile de agenţi, câteva mii, deci în jur de 2.000, o capacitate insuficientă faţă de ceea ce este nevoie, o spune chiar ministrul Cătălin Predoiu.

"Este un sistem dominat de partea masculină, dar noi femeile începem tot mai mult să ne punem amprenta. Pe mine, colegii mei bărbaţi m-au ajutat şi m-au sprijinit în actul managerial. Simt o mai mare deschidere. Ni se oferă nouă femeilor oportunitatea de a accede în anumite funcţii, prin concurs", a subliniat Maior Pătruţescu Ana-Maria Larisa.

Maior Pătruţescu Ana-Maria Larisa este prima femeie comandant de detaşament din Jandarmeria Capitalei. Este comandanta Detasamentului 2 din cadrul Batalionului 9 Jandarmi Paza şi Protecţie Instituţională şi are în subordine peste 70 de oameni, majoritatea bărbaţi. Mai sunt şi alte poveşti de succes.

"Când m-am angajat, în 2007, nu m-am gândit niciodată că este o lume a bărbaţilor şi o lume a femeilor. Întotdeauna am avut încredere în forţele mele. Aşa am ajuns şefa unui serviciu de pregătire unde într-adevăr suntem mai puţine femei şi mai mulţi bărbaţi. În plus, lucrurile se schimbă. Avem un program Salvatori din pasiune în care am observatul anul acesta că numărul de voluntari femei a crescut," a adăugat Maior Precup Petruţa.

"La brigada rutieră unde îmi desfăşor în prezent activitatea, am avut comandant o femeie. Spun am avut pentru că a avansat. Ea a avut în subordine undeva la 700 de oameni. Deci imaginaţi-vă, putem să ne descurcăm în orice activitate. Important este să vedem unde ne potrivim, să fiu sinceră cu voi, să ne dăm seama ce vrem să facem şi să mergem către acea direcţie", a declarat Inspector de poliţie Scaete lulia Mădălina.

Maior Precup Petruţa are o experienţă de 12 ani în învăţământul primar. Ea a luat decizia să se alăture echipei ISU şi să continue misiunea începută anterior, sub o altă formă, începând cu anul 2007. Activează în cadrul Inspecţiei de Prevenire, în domeniul pregătirii populaţiei privind prevenirea şi comportamentul corect în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă, în prezent fiind Şeful Serviciului Formarea şi Educare a Populatiei.

Inspector de poliţie Scaete lulia Mădălina este organ de cercetare al poliţiei judiciare pentru infracţiunile de ucidere din culpă, în cadrul Biroului Accidente cu Autori Necunoscuţi. A câştigat locul 1 la concursul de conducere autovehicule cu regim prioritar, proba îndemânare - fete, ediţia martie 2024, concurs organizat la nivelul DGPMB.

"România nu poate şi nu trebuie să rămână pe penultimul loc la egalitate de gen în Europa. Femeile sunt puternice, femeile dau naştere şi merită să stea la masa egalităţii şi să aibă aceleaşi oportunităţi şi acelaşi tratament pe care îl au şi bărbaţii. Am ajuns să primim tot mai multă susţinere din partea femeilor şi bărbaţilor care cred că o mişcare pentru egalitatea de gen este necesară şi astfel devin ambasadorii campaniei noastre şi duc mesajul nostru peste tot - în familie, în comunitate, în ţară", a spus Mihaela Tudor, preşedinta Asociaţia Solidaritate şi Egalitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dar negrii cati sunt? LGBT? Orbi, surzi?

    De cand au devenit swxul, orientarea sexuala, religia, rasa criterii de admitere oriunde???Esti bun, intri!

    Nu esti bun, pa! 

    Eu nu am incredere in femei , si cu atit mai mult cu cat se incearca fortat ,feminizarea societatii , nici in comuna primitiva , matriarhatul nu a dat roade . fiecare cu rolul sau .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb