RAPORT AGENT GREEN: Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA

Comunicate de presă / 26 august 2021

Agent Green publică astăzi raportul de investigaţii asupra degradării deliberate a pădurilor seculare din România aflate în proprietatea IKEA. Raportul intitulat "Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA" evidenţiază probleme sistemice de management forestier în ceea ce priveşte mai multe păduri din România care sunt deţinute de compania suedeză. Pe parcursul ultimilor 2 ani, investigatorii Agent Green au documentat în detaliu mai multe încălcări ale legilor în domeniul forestier şi al protecţiei mediului. Aceste încălcări au un impact negativ asupra habitatelor locale. O parte dintre aceste suprafeţe forestiere deţinute de IKEA sunt înregistrate ca arii protejate ca urmare a importanţei lor pentru protejarea faunei, conform unui comunicat remis redacţiei.

"În investigaţiile anterioare am arătat cum lemnul tăiat din păduri virgine ale Statului român din munţii Ţarcu ajung în mobila IKEA din întreaga lume după ce erau tăiate de o firmă locală, transformate în plăci la fabrica din Kronospan din Sebeş şi asamblate în mobilă în fabrica Ecolor din Cluj. Astăzi arătăm că nici măcar în propriile păduri IKEA nu are mai multă grijă. Este la fel de ipocrită, discrepanţa între promisiuni şi realitate fiind de-a dreptul cinică, iar afacerea companiei una opacă", acuză Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Raportul publicat astăzi este prezentat şi presei din Austria la Viena, unde IKEA deschide un nou magazin la Westbahnhof, inaugurare la care sunt aşteptaţi 2000 de cumpărători. Agent Green, Extinction Rebellion şi Lieferkettengesetz protestează cu această ocazie şi informează publicul cu privire la lipsa de transparenţă şi politicile distructive ale IKEA. Protestatarii afişează mai multe bannere între care şi unul uriaş cu mesajul "IKEA, STOP TRASHING ROMANIAN OLD-GROWTH FORESTS / IKEA, OPREŞTE MASACRUL ÎN PĂDURILE SECULARE DIN ROMÂNIA".

"Modul grotesc în care IKEA se preface că este sustenabilă prin noul său magazin din Viena este exemplul perfect care ilustrează cum corporaţiile multinaţionale încearcă să îşi acopere crimele din lanţul de producţie prin spălarea imaginii. Sursa ilegală a lemnului a fost documentată în repetată rânduri, cu exemple clare din Siberia, Ucraina şi România. Vremea etichetelor proprii ale corporaţiilor este la apus. Este nevoie de o lege nouă care să arate provenienţa tuturor materialelor şi care să îi facă responsabili personal legal pe şefii companiilor şi consiliul director dacă pun pe piaţă produse care au abuzat natura şi lucrătorii. Practic, dacă această lege ar fi deja în vigoare, atunci şeful IKEA din Austria ar plăti miliarde şi ar face puşscărie pentru că vinde mobilă din lemn ilegal din România. În următorii ani ne vom concentra ca asta să devnă lege", a spus Veronica BOHRN MENA, Purtător de Cuvânt Lieferkettengesetz, Austria.

În baza dovezilor colectate, Agent Green poate să concluzioneze că IKEA se angajează în practici forestiere care presupun exigenţe minime de la angajaţii şi subcontractanţii societăţii care îşi desfăşoară activitatea pe terenurile societăţii, aducând astfel prejudicii mediului, comunităţilor şi ariilor naturale protejate. O parte dintre aceste acte de distrugere sunt comise în interiorul sau în apropierea unor situri Natura 2000 desemnate de UE care ar trebui să fie protejate în temeiul directivelor UE. Este şi cazul pădurii Valea Neagră care a fost rasă în imediata vecinătate a satului Târâtu, judeţul Vrancea şi a ariei protejate Natura 2000, o zonă unde alunecările de teren fac ravagii şi exploatările IKEA riscă să izoleze complet această comunitate care este legată de restul lumii de un singur drum. Tăierile au fost realizate fără să existe amenajament silvic aprobat şi fără studiu de evaluare a impactului asupra mediului.

Ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că IKEA nu ţine seama în momentul de faţă de Strategiile UE în domeniul Forestier şi al Biodiversităţii pentru anul 2030. Strategia cere protejarea strictă a tuturor pădurilor primare şi seculare rămase. IKEA pare în schimb să urmărească activ exploatarea pădurilor seculare de pe terenurile sale înainte de implementarea unei protecţii stricte prin lege.

Agent Green a analizat amenajamentul silvic al IKEA pentru interiorul sitului Natura 2000 Penteleu. În amenajament se consideră prioritară tăierea majorităţii parcelelor de pădure cu copaci cu vârsta medie cuprinsă între 120 şi 180 de ani, care trebuie să fie exploatate "urgent" ca urmare a unei aşa-zise "urgenţe de regenerare", care este de fapt o politică de exploatare a pădurilor seculare.

"Practic, în plină urgenţă climatică, IKEA rade cu prioritate pădurile seculare, adică cele mai reziliente în faţa provocărilor cauzate de vreme, cele bogate în biodiversitate, care produc cel mai mult oxigen, protejează apa, solul şi stochează cel maim ult carbon. Este criminal ce face IKEA", a adăugat Păun.

Această politică de exploatare urgentă a pădurilor respective pare să se bazeze doar pe presupunerea că, după 120 de ani, o parte dintre copaci încep să îşi piardă valoarea comercială, dar în cazul anumitor specii de copaci, aceasta este vârsta la care pădurile încep să acumuleze cea mai mare valoare din punctul de vedere al biodiversităţii, mai exact, în ceea ce priveşte speciile de animale care depind de pădurile seculare, cum ar fi păsările, mamiferele şi insectele.

Alte amenajamente silvice asemănătoare par să vizeze de asemenea păduri seculare din cadrul întregului portofoliu de păduri al societăţii IKEA, inclusiv cele care se află în cadrul siturilor protejate Natura 2000.

Agent Green cere IKEA să îşi schimbe urgent strategia forestieră şi să permită protejarea strictă a pădurilor seculare. Autorităţile române şi acţionarii societăţii ar trebui să ia imediat măsuri astfel încât să prevină producerea altor daune ireversibile la nivelul anumitor zone menţionate în prezentul report.

În plus, organizaţia cere IKEA să pună în aplicare standardele pe care pretinde că le respectă şi să îşi schimbe strategia forestieră pentru siturile protejate Natura 2000. În calitate de administrator al unora dintre ultimele păduri seculare din România, societatea ar trebui să pună pe primul loc protecţia speciilor şi a habitatelor, în detrimentul intereselor sale economice şi a exploatării forestiere. În plus, IKEA ar trebui să recunoască că tăierile etichetate ca fiind progresive reprezintă de fapt tăieri rase.

În ceea ce priveşte siturile Natura 2000 din cadrul terenurilor deţinute de IKEA, Agent Green ar dori ca tăierile de tip ras şi progresiv să înceteze pe durată nedeterminată şi ca pădurile primare şi seculare să fie protejate strict. În afara acestor zone, acolo unde exploatarea este permisă, organizaţia recomandă tăierile selective, în conformitate cu conceptul Forever Forest https://www.agentgreen.ro/forever-forest/

IKEA deţine aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România, astfel încât este cel mai mare proprietar privat de păduri şi are, prin urmare, o responsabilitate socială mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb