Spaţiile de birouri tranzactionate în prima jumătate a anului 2021 au depăşit 130.000 mp, înregistrând o creştere de 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Relocările şi deschiderea de noi linii de business au reprezentat 61% din această creştere, potrivit raportului "Bucharest office market snapshot', publicat de firma de consultanţă imobiliară Avison Young.
Cererea de birouri pentru noi linii de business în Bucureşti a crescut cu 80% faţă de anul trecut, atingând cel mai înalt nivel înregistrat din al doilea semestru al anului 2019. Cei mai activi chiriaşi au fost companiile de servicii şi cele de tehnologie şi IT, în timp ce companiile din sectorul Medical & Farma au închiriat de patru ori mai mult spaţiu comparativ cu S1 2020, potrivit raportului Avison Young.
Experţii Avison Young se aşteaptă ca spaţiile de birouri noi livrate să depăşească 200.000 mp în S2 2021, zona Centrală şi de Vest atrăgând 34% din stocul total. În ceea ce priveşte gradul de ocupare, aproape două treimi din clădirile de birouri programate pentru livrare până la finalul anului sunt deja pre-închiriate.
În primul semestru al anului, şase clădiri de birouri au fost finalizate în Bucureşti, având o suprafaţă totală totală de aproximativ 80.000 mp. Majoritatea clădirilor recent finalizate se află în zona Barbu Vacarescu - Floreasca, urmată de zona Centrală şi de Est. Cele mai mari clădiri de birouri finalizate în S1 2021 sunt: One Floreasca Tower, Campus 6.2 şi Ţiriac Tower.
Spaţiile de birouri nou dezvoltate ar putea depăşi 300.000 mp în 2021, astfel stocul modern de birouri ajungând până la 3,5 milioane mp. În acelaşi timp, suprafaţa programată a fi dezvoltată în 2022 se preconizează a fi mai mică cu 60%, doar 115.000 mp de birouri fiind planificaţi pentru finalizare în 2022, explică experţii Avison Young.
"Cererea netă a crescut cu 70% comparativ cu ce am înregistrat în ultimele şase luni ale anului 2020, fiind stimulată în principal de efortul chiriaşilor de a deschide noi divizii în Bucuresti. În viitorul apropiat, ne aşteptăm ca această tendinţă să continue, având în vedere că Bucureştiul oferă printre cele mai competitive preţuri din UE în ceea ce priveşte costul de închiriere a birourilor şi costul vieţii.", a explicat Otilia Bordei, Head of Office Agency în cadrul Avison Young.
"În timp ce majoritatea dezvoltatorilor caută să îşi securizeze chiriaşii înainte de a începe lucrările de construcţie, preconizăm că activitatea de dezvoltare va evolua şi în jurul clădirilor de birouri existente, care necesită îmbunătăţiri în ceea ce priveşte lucrările structurale şi facilităţile generale, cum ar fi: spaţii verzi, parcare pentru biciclete, duş şi toalete etc.", a adugat Otilia Bordei.
La finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, gradul de neocupare a clădirilor de birouri s-a ridicat la 10,5%, cu peste 30 de puncte de baza comparativ cu primul trimestru al anului 2021. Zona Barbu Vacarescu - Floreasca are un stoc de birouri vacante de aproximativ 7%, în timp ce în zona Centrală şi de Est nivelul birourilor neocupate este de aproape 12%. În zona Victoriei-Aviatorilor, gradul spaţiilor de birouri vacante se apropie de 5%.
În ceea ce priveşte preţul chiriilor, nu s-au înregistrat modificări pentru spaţiile de birouri de clasa A situate în Bucureşti. Preţul chiriei pe lună rămâne la 19 euro pe mp, iar în funcţie de termenul de închiriere şi de dimensiunea suprafeţei închiriate, chiriile nete efective sunt mai mici cu 15 - 25%.