Listările din sectorul biotehnologic au generat sume record în perioada aprilie-iunie 2020, investitorii fiind atraşi de acest domeniu care şi-a sporit prestigiul în perioada pandemiei de coronavirus.
Un raport BioCentury arată că, în intervalul menţionat, companiile din industria de profil au obţinut suma record de 7,5 miliarde de dolari din 34 de IPO-uri, de aproape două ori mai mult faţă de recordul trimestrial anterior, consemnat în ultimii zece ani.
În opinia specialiştilor, nu există semne că această evoluţie nu va continua în acelaşi ritm, marile pariuri pe societăţile "biotech" fiind aşteptate să continue în trimestrul curent.
În trimestrul al doilea, miliardele de dolari investite în companii de biotehnologie au dus indicii care măsoară evoluţia sectorului la recorduri maxime ale tuturor timpurilor.
Jami Rubin din cadrul PJT Partners spune, citat de BioCentury: "Nimeni nu voia să se atingă de sectorul biotehnologic într-un an electoral. Acum, însă, industria este considerată salvatorul lumii. Datorită progreselor înregistrate pe plan tehnologic, biotehnologia ne va scoate din criza în care ne aflăm".
Majoritatea celor 13 analişti chestionaţi de BioCentury nu văd o reducere a apetitului pentru companiile biotehnologice, lucru care se datorează faptului că, potrivit aşteptărilor, primul vaccin eficient pentru noul coronavirus ar putea fi gata în al patrulea trimestru din 2020.
Conform BioCentury, la data de 30 iunie, din cele 34 de listări de companii de biotehnologie care au avut loc în perioada aprilie-iunie 2020, 29 au câştigat valoare de piaţă. Printre cele mai importante evoluţii le-au consemnat Schrodinger Inc., cu un plus de 439%, Zentalis Pharmaceuticals Inc., cu o creştere de 270%, Sinocelltech Group Ltd., cu un avans de 195%, şi ADC Therapeutics, cu unul de 146%. La polul opus, Anpac Bio-Medical Co. a înregistrat o scădere de 57%, Progenity Inc. - un declin de 40%, iar Ayala Pharmaceuticals Inc. - un minus de 33%.
Conform investitorilor intervievaţi de BioCentury, industria biotehnologică nu va mai fi de un asemenea interes atunci când va exista un vaccin eficient împotriva Covid-19, disponibil la scară largă.
• Noi debuturi biotech pe piaţă, în luna iulie
Patru companii din domeniul biotehnologic s-au alăturat pieţei în prima lună din trimestrul al treilea, majoritatea fiind tranzacţionate peste preţul ofertei publice iniţiale.
Inozyme Pharma Inc., societate biotech din Boston, care dezvoltă terapii noi pentru tulburările de mineralizare ce afectează vasculatura, ţesuturile moi şi scheletul, s-a listat la un preţ de 16 dolari/acţiune, atrăgând 112 milioane de dolari. Compania este prezentă pe piaţa Nasdaq din 24 iulie, sub simbolul "INZY", iar luni, cotaţia titlurilor acesteia era în creştere cu 15% faţă de preţul IPO-ului, ajungând la 18,40 dolari.
Cu aproximativ două săptămâni în urmă, Inozyme a achiziţionat drepturi de proprietate intelectuală şi active de la Alexion Pharmaceuticals, pe care le va utiliza în dezvoltarea medicamentelor sale.
Totodată, Nurix Therapeutics Inc., furnizor de medicamente care controlează nivelul proteinelor din organism, a avut un preţ de listare de 19 dolari/titlu, iar luni cotaţia era de 19,57 dolari (+3%). Compania este tranzacţionată pe Nasdaq sub simbolul "NRIX", iar IPO-ul său a generat 209 milioane de dolari, bani care vor fi destinaţi finanţării cercetărilor clinice, capitalului de lucru şi scopurilor generale corporative.
Annexon Inc., companie din San Francisco, dezvoltator de medicamente pentru boli autoimune şi neurodegenerative, a obţinut 251 milioane de dolari din IPO. Preţul ofertei a fost de 17 dolari/acţiune, iar luni, cotaţia era de 17,50 (+2,9%). Annexon este tranzacţionată la Nasdaq sub simbolul "ANNX".
ITeos Therapeutics Inc., companie belgiană cu sediul american în Cambridge, Massachusetts, care se concentrează pe terapii împotriva cancerului, a atras prin IPO 201 milioane de dolari. ITeos Therapeutics este tranzacţionată la Nasdaq sub simbolul "ITOS", iar acţiunile companiei au avut luni un preţ de 17,57 dolari, mai mic faţă de cel al ofertei, de 19 dolari (-7,5%).
• Harmony Biosciences şi-a depus documentele pentru listare
Harmony Biosciences Holdings, companie biotech care dezvoltă terapii pentru narcolepsie (boala somnului) şi alte tulburări ale sistemului nervs central, şi-a lansat săptămâna aceasta, la autoritatea pieţei americane de capital (SEC), documentele în vederea listării, proces prin care vrea să obţină până la 100 de milioane de dolari.
Firma cu sediul în Plymouth Meeting a fost creată în 2017 şi a înregistrat venituri nete de 26 de milioane de dolari în cele 12 luni încheiate în 31 martie 2020. Societatea vrea să se listeze la Nasdaq, sub simbolul "HRMY". Goldman Sachs, Jefferies şi Piper Sandler sunt subscriitori comuni în această ofertă publică iniţială al cărei preţ nu a fost dezvăluit.