Raport CE: România, printre ţările cu o scădere pronunţată a preţurilor reale la automobil, în 2009

C.P.
Companii #Auto / 10 iulie 2010

Raport CE: România, printre ţările cu o scădere pronunţată a preţurilor reale la automobil, în 2009

Ultimul raport al Comisiei Europene privind preţurile la automobile arată că preţurile au scăzut uşor, în termeni reali, în 2009 în Uniunea Europeană, precum şi că au convers pe piaţa unică a UE.

În acelaşi timp, preţurile pentru serviciile de reparaţie şi întreţinere, precum şi pentru piesele de schimb au continuat să crească mult peste nivelul inflaţiei, ceea ce confirmă necesitatea normelor mai stricte în materie de concurenţă, în vigoare în acest sector cu începere de la 1 iunie.

Indicele preţurilor UE pentru automobile (care reflectă preţurile nominale plătite de consumatori, inclusiv rabaturi, TVA şi taxe de înmatriculare) a crescut cu 1,1%, faţă de creşterea cu 1,7% a preţurilor de consum generale, ceea ce s-a tradus printr-o scădere a preţurilor reale la automobile de 0,6%.

Preţurile reale la automobile pentru consumatori, exprimate în monedele corespunzătoare, au scăzut în 24 din cele 27 de state membre în cursul anului 2009. Preţurile s-au menţinut în Ţările de Jos şi au crescut în Regatul Unit (+7,7%) şi Suedia (+2,7%). Cu toate acestea, ar trebui reamintit faptul că în aceste ultime două ţări cumpărătorii au beneficiat de o reducere extraordinară a preţurilor (-9,7% şi, respectiv, -5%) în 2008, astfel încât, per ansamblu, beneficiază acum de condiţii mai bune decât la începutul anului 2008. În Regatul Unit, variaţia preţurilor reflectă, de asemenea, încheierea, în ianuarie 2010, a perioadei de acordare a reducerii temporare a TVA-ului.

Scăderea preţurilor reale a fost foarte pronunţată în Slovenia (-13,4%), Lituania (-11,1%), Slovacia (-11%), România (-10,1%), Republica Cehă (-9,4%), Malta (-9,2%) şi Bulgaria (-9,1%). Aceste reduceri de preţuri ar putea fi explicate prin faptul că în 2009 majoritatea noilor state membre au fost afectate mai puternic de recesiune decât UE în ansamblu. În ceea ce priveşte pieţele mai mari, preţurile reale au scăzut cel mai mult în Spania (-4,7%), în timp ce în Italia, Germania şi Franţa reducerile de preţuri au fost mai moderate (-1,1%, -1% şi, respectiv, -0,6%).

În general, scăderea preţurilor reale la automobile în întreaga UE confirmă încă o dată că tendinţa preţurilor pe termen-lung este favorabilă pentru consumatori; acest lucru se datorează supracapacităţii generale de producţie şi concurenţei intense între producătorii de automobile.

Diferenţele de preţ între statele membre, astfel cum sunt exprimate în preţurile de catalog ale producătorilor, au scăzut semnificativ în 2009, cu o deviaţie medie standard ce s-a redus de la 9,8% la 8,5% (-1,3%), cu excepţia zonei euro, unde a crescut uşor de la 6% la 6,5% (+0,5%). Aceasta se datorează în principal stimulării cererii de autovehicule mai mici, generată de acordarea, în unele ţări, a unor subvenţii destul de generoase pentru reînnoirea flotei.

În general, diferenţele între preţurile la autoturisme sunt moderate. Comparativ, indicatorul de dispersie la nivelul UE pentru un coş de 16 produse alimentare, variind de la unt la pâine albă, s-a ridicat la 34,4% în 2008.

În schimb, preţurile pentru reparaţii şi întreţinere, precum şi pentru piesele de schimb au continuat să crească mult peste nivelul inflaţiei (+1,5% şi, respectiv, 0,7% în termeni reali).

Asigurarea unei concurenţe mai mari pe piaţa post-vânzare este scopul principal al noului cadru legislativ în materie de concurenţă pentru autovehicule, adoptat în mai şi în vigoare de luna trecută. Noile norme au înlăturat avantajul exceptării pe categorii pentru producătorii care deţin o cotă de piaţă pe pieţele de reparaţii şi întreţinere mai mare de 30% (majoritatea acestora, în prezent), ceea ce înlesneşte refuzurile de transmitere a informaţiilor tehnice către atelierele independente sau folosirea necorespunzătoare a.

Înmatriculările de automobile noi s-au intensificat în a doua jumătate a anului 2009, în principal datorită impactului schemelor de reînnoire a parcului auto dintr-o serie de state membre UE.În total, în 2009 au fost înmatriculate 14,4 milioane de automobile noi,ceea ce nu a fost însă suficient pentru a preveni scăderea vânzărilor cu 1,6% comparativ cu 2008 şi cu 9,5% comparativ cu 2007, anul premergător crizei.

Raportul privind preţurile la automobile este parte a monitorizării de către Comisie a sectorului autovehiculelor. Raportul permite consumatorilor să compare preţurile la automobile în Europa şi să valorifice oportunităţile pe care le oferă piaţa unică a UE.

Nivelul relativ stabil al preţurilor la automobile în 2009 se datorează, în principal, stimulentelor de achiziţionare de automobile noi introduse în multe ţări pentru a atenua impactul recesiunii economice.

"Mă bucură faptul că, în Europa, consumatorii continuă să beneficieze de o puternică concurenţă pe pieţele de vânzare a automobilelor. În acelaşi timp, sunt surprins să constat că preţurile pentru reparaţii şi piese de schimb au continuat să crească în perioada de recesiune economică. Aceasta demonstrează că asigurarea unei concurenţe mai mari pe piaţa post-vânzare a fost alegerea corectă, care ar trebui să ducă la servicii mai eficiente spre folosul consumatorilor europeni", a declarat Joaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei responsabil de politica în materie de concurenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb