Raport demolator pentru clasa politică

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 15 septembrie 2020

Raport demolator pentru clasa politică

Pandemia a ridicat vălul de peste clasa politică din întreaga lume. Ceea ce se bănuia, legat de o anumită ineficienţă în situaţii de criză, a fost demonstrat din plin. Eşecul colectiv al liderilor politici de a ţine cont de avertismente şi de a se pregăti pentru epidemia de coronavirus a transformat o "lume în pericol" într-o "lume dezordonată", arată un raport al Consiliului Internaţional pentru Monitorizarea Pregătirilor (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB). GPMB, convocat de Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a ajuns la concluzia că "nu se poate spune că lumea nu a avut ocazia să ia aceste măsuri (...) Au existat numeroase apeluri la acţiuni (...) în ultimul deceniu, dar niciunul nu a produs schimbările necesare". Fostul director general al OMS, Gro Harlem Brundtland, care prezidează GPMB, conduce şi o organizaţie independentă de monitorizare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Raportul pe 2019 al GPMB, publicat cu câteva luni înaintea izbucnirii epidemiei în China, afirma că există un pericol real de "pandemie cu răspândire rapidă din cauza unui agent patogen respirator letal" şi avertiza că un astfel de eveniment va face milioane de victime şi va provoca haos în economia mondială.

Raportul de anul acesta, intitulat "O lume în dezordine", arată că liderii mondiali nu au fost niciodată "avertizaţi dinainte atât de clar privind pericolele unei pandemii devastatoare", însă nu au reuşit să ia măsurile necesare. Epidemia de COVID-19 a evidenţiat "un eşec colectiv de a lua în serios prevenirea pandemiei, pregătirea şi reacţia şi de a stabili priorităţile în mod corespunzător".

Potrivit autorilor raportului, "patogenii prosperă în perturbări şi dezordine. COVID-19 a dovedit asta". Ultimul raport al GPMB observă că apelul de acum un an către şefii guvernelor de a se implica, de a finanţa pregătirile pentru pandemie, de a întări sistemele sanitare şi de a planifica riscurile financiare a fost trecut cu vederea şi nu s-au făcut progrese suficiente în niciuna din direcţiile de acţiune respective. Lipsa de direcţie agravează epidemia actuală, iar "dacă nu se învaţă lecţiile COVID-19 şi nu se acţionează conform acestora cu resursele şi angajamentul necesar, următoarea pandemie, care va veni cu siguranţă, va fi şi mai devastatoare". Evident că politicienii nu sunt foarte încântaţi de apariţia unui astfel de raport.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de contaminări zilnice cu SARS-CoV-2 de până acum, cu 307.930 de cazuri doar duminică. Agenţia a transmis că numărul deceselor a crescut cu mai mult de 5.500, astfel că totalul este de 917.417. Cele mai mari creşteri în ceea ce priveşte numărul de infectări au fost raportate în India, SUA şi Brazilia.

Potrivit OMS, India a înregistrat 94.372 noi cazuri duminică, urmată de SUA cu 45.523 şi de Brazilia, cu 43.718.

Peste 1.000 de decese au fost înregistrate în SUA şi în India în ultimele 24 de ore, în timp ce Brazilia a spus că 874 de oameni au murit din cauza Covid-1i în ultima zi.

La nivel global, în prezent sunt confirmate peste 28,8 milioane de cazuri, iar jumătate dintre acestea au fost înregistrate în Americi. Statele Unite, India şi Brazilia sunt ocupantele primelor trei locuri privind numărul de cazuri înregistrate în total. În Europa sunt, de asemenea, înregistrate creşteri ale numărului de noi cazuri, iar în multe ţări au fost impuse noi restricţii şi a fost făcut apel la populaţii să păstreze distanţa fizică şi să poarte mască.

Spania, Franţa şi Marea Britanie sunt cele mai afectate ţări. Anterior, ziua cu cea mai mare creştere înregistrată de OMS a fost 6 septembrie, când au fost raportate 306.857 noi cazuri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Zice raportul: politicienii nu au tinut cont de avertismentele primite.

    Chiar daca ar fi tinut cont, transpunerea avertismentelor in practica s-ar fi lovit de lipsa de incredere de care cea mai mare parte dintre politicieni se bucura din partea populatiei. 

    Noi il vedem pe Orban la trabuce, fara masca intr-o cladire publica. 

    Ieri i-am vazut pe Firea si Pandele ca parinti model, fara masca intr-o clasa, in timp ce prostimea astepta afara. 

    In acest context, chestia cu nerespectarea avertismentelor suna ca o gluma proasta.

    Concluzie: "Evident că politicienii nu sunt foarte încântaţi" (= s-au sters undeva) cu acest raport. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb