RAPORT EULER HERMES: România se confruntă cu riscuri economice sistemice ridicate

I.I.
Macroeconomie / 6 iunie 2019

România se confruntă cu riscuri economice sistemice ridicate

Mai multe state ale lumii sunt foarte dependente de exporturi, iar şapte dintre acestea, printre care şi România, se confruntă cu riscuri economice sistemice mai ridicate în actualul context al lichidităţii externe globale, potrivit unei analize efectuate de Euler Hermes, jucător global în asigurarea de credit comercial.

Specialiştii avertizează că avansul economic anual global a atins punctul culminant în perioada 2017-2018 şi estimează o aterizare uşoară a economiei mondiale în anii 2019 şi 2020. Printre ţările care se confruntă cu riscuri economice se numără şi România.

"Privind la canalul de comerţ cu mărfuri, identificăm 45 de economii (inclusiv multe economii avansate) care sunt foarte dependente de export şi, astfel, sunt susceptibile de a înregistra o încetinire semnificativă a ciclului. Şapte dintre aceste ţări se confruntă cu riscuri economice sistemice mai ridicate în contextul lichidităţii externe globale, al ratelor datoriei publice şi externe şi al politicilor macroeconomice (inclusiv Italia, România, Croaţia şi Vietnam)", se arată în comunicat.

Experţii avertizează că vulnerabilităţile la o încetinire economică globală există clar, iar analiza evidenţiază acele economii care ar putea fi afectate cel mai serios de o recesiune relativ puternică sau bruscă, dacă nu au politici corective adecvate. În plus, există 12 ţări care au fost identificate ca fiind "mai vulnerabile" şi ar necesita o monitorizare atentă în cazul în care încetinirea globală se va dovedi deosebit de puternică.

Acest al doilea grup include câteva economii mai mari, cum ar fi Italia, România, Croaţia, Africa de Sud, Algeria, Oman şi Vietnam, potrivit Euler Hermes. În cazul României, inflaţia este în creştere, dar ratele dobânzilor rămân neschimbate.

"Banca Naţională a României (BNR) a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 2,5%, chiar dacă inflaţia a crescut din luna februarie de la 3,8%, la 4% în martie şi 4.1% în aprilie. Îngrijorările exprimate la nivelul unor membri ai Consiliului de Administratie ai BNR cuprind o serie de riscuri ascendente pentru inflaţia viitoare. Materializarea acestora indică o creştere substanţială a inflaţiei prognozate pentru sfârşitul anului în curs de la 3% anterior la 4.2%", se arată în raport.

În plus, incertitudinile la nivel politic şi lipsa măsurilor de ajustare pot pune presiune pe cursul de schimb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb