RAPORT FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR ÎN SISTEMUL BANCAR  Circa 80% dintre clienţii băncilor consideră că acestea oferă dobânzi prea mici şi comisioane prea mari

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 august 2014

Circa 80% dintre clienţii băncilor consideră că acestea oferă dobânzi prea mici şi comisioane prea mari

Mai mult de jumătate din populaţia bancarizată ar vrea să economisească în alte forme decât depozitele

Marea majoritate a populaţiei (78% dintre respondenţi) consideră că băncile oferă dobânzi prea mici, potrivit unui sondaj efectuat de Mercury Research pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) privind comportamentul de economisire al populaţiei din România.

Persoanele care au economii la bănci se numără printre cele care şi-ar dori ca dobânzile oferite de bănci să fie mai mari.

84% din respondenţi sunt de părere că băncile au comisioane prea mari. Această opinie este împărtăşită mai ales de cei care au credite (78% acord total), mai arată FGDB.

"Peste 53% din populaţia bancarizată din România ar folosi alte metode de economisire şi investire decât banca"

Peste jumătate din populaţia bancarizată a României ar prefera să economisească în alte produse decât depozitele, cu câştiguri mai mari şi mai rapide, considerând că este nevoie de sume şi perioade mari pentru ca depunerile în bănci, cu dobânzi prea scăzute, să fie rentabile, arată FGDB.

"Peste 53% din populaţia bancarizată din România ar folosi alte metode de economisire şi investire decât banca, dar nu au suficiente informaţii despre ce ar trebui să facă sau nu au suficient timp. Totodată, 57% din populaţia bancarizată din România preferă să economisească sau să investească prin forme din care câştigă mai mult decât la bănci", reiese din sondajul efectuat de Mercury Research pentru FGDB privind comportamentul de economisire al populaţiei din România.

Câştiguri mai mari şi mai rapide decât prin intermediul economiilor la bănci doresc mai ales cei care nu au deocamdată economii la bănci (79% dintre aceştia afirmă că ar economisi sau ar investi prin forme mai rentabile decât produsele bancare).

Majoritatea respondenţilor (69% din populaţia analizată) la sondajul Mercury Research consideră că trebuie să ai sume mari de economisit ca să merite să le depui la bancă. Pe de altă parte, o proporţie mai mică din persoanele care au economii la bănci consideră că sumele mari sunt absolut necesare pentru a fi economisite la bancă.

77% dintre respondenţi sunt de părere că este foarte simplu să depui economiile la bancă. Semnificativ mai multe persoane informate, care au venituri peste medie şi au economii la bănci sunt de acord cu această afirmaţie, potrivit raportului.

Circa o treime din respondenţi declară că au încredere în bănci, iar cea mai mare doză de încredere o au persoanele cu economii la bănci (51%), persoanele care se declară informate cu privire la sistemul bancar (43%), precum şi cei care ştiu că depozitele sunt garantate, iar FGDB plăteşte compensaţii în cazul unui faliment bancar (46%), mai arată sondajul.

Cel mai scăzut nivel de încredere în bănci îl au persoanele care se consideră puţin şi foarte puţin informate despre sistemul bancar.

40% dintre respondenţi sunt de părere că sistemul bancar din România este unul stabil, iar, în mare parte, cei care au încredere în sistemul bancar au încredere şi în stabilitatea acestuia.

Pentru cei mai mulţi dintre subiecţii investigaţi în sondajul FGDB, percepţia asupra sistemului bancar a rămas neschimbată, iar pentru aproximativ 20% s-a înrăutăţit comparativ cu 2012. Persoanele informate declară într-o proporţie mai însemnată că şi-au schimbat în bine părerea despre bănci (9% comparativ cu 5% per total eşantion).

Aproximativ 40% din respondenţi declară că au auzit mai multe lucruri negative despre bănci în 2013, iar procentul celor care au auzit şi lucruri pozitive este mai mare în rândul persoanelor informate (10% comparativ cu 7% din totalul eşantionului).

"80% dintre persoanele care au economii le deţin la bănci"

Dintre persoanele care au economii, o proporţie de 80% le deţin la bănci, majoritatea acestora fiind clienţi ai unei singure bănci, potrivit raportului FGDB. În mediul rural, o pondere semnificativ mai mare dintre deponenţi au economiile la o singură bancă comparativ cu cei din mediul urban (80% în mediul rural faţă de 58% în mediul urban). Principalul motiv pentru care unii deponenţi aleg să-şi păstreze economiile la mai multe bănci îl reprezintă, potrivit raportului, siguranţa.

FGDB mai precizează: "Doar 7% din populaţia bancarizată declară că este foarte bine informată cu privire la situaţia financiară a băncilor, în timp ce 6% din subiecţii investigaţi consideră că sunt foarte bine informaţi în ceea ce priveşte produsele de economisire. Cei care se declară foarte bine informaţi despre situaţia financiară a băncilor se regăsesc într-o proporţie mai mare în rândul persoanelor care au economii (13%)".

De obicei, oamenii se informează despre situaţia financiară a băncilor atunci când vor să-şi deschidă un depozit sau cont de economii (28% din cazuri), mai spune raportul, care menţionează că procentul este mai ridicat în cazul celor care intenţionează să economisească în 2014 (34%).

FGDB precizează: "Cei care deţin deja produse de economisire (depozite la termen şi conturi de economii) se informează într-o proporţie chiar mai mare la momentul achiziţiei unui astfel de produs (în 43% din cazuri).

De asemenea, respondenţii care ştiu că FGDB este instituţia care garantează depozitele declară într-o proporţie mai mare decât media că se informează despre situaţia financiară a băncilor atunci când aud anumite lucruri despre o bancă şi vor să înţeleagă mai bine (în 20% din cazuri faţă de 12% per total eşantion). Categoriile de respondenţi menţionate mai sus se informează într-o măsură mai mare decât media (32%) şi despre produsele bancare de economisire, respectiv persoanele care au economii la bănci (42%), cei care ştiu că FGDB este instituţia care garantează depozitele (42%), precum şi cei care intenţionează să economisească în 2014 (41%)".

Persoanele care încearcă să se menţină în permanenţă informate atât în ceea ce priveşte situaţia financiară a băncilor în general, cât şi ofertele de produse bancare, sunt într-o proporţie mai mare şi cei care au încredere în bănci (15% comparativ cu 10% per total eşantion), acest lucru semnalând legătura dintre nivelul de informare şi încrederea în sistemul bancar, potrivit FGDB.

Mai puţin de jumătate din respondenţi au căutat informaţii despre bănci şi oferte de produse bancare de economisire în ultimele 12 luni. Sub 5% din populaţie se informează cel puţin o dată pe săptămână despre bănci şi oferte de produse bancare de economisire.

Dintre cei care au căutat astfel de informaţii în ultimul an, cea mai mare proporţie (22%) corespunde persoanelor care s-au informat de cel mult patru ori în 12 luni.

Categoria celor care se informează despre bănci şi oferte de produse bancare de economisire este formată, de regulă, din persoanele care au economii şi/sau intenţionează să economisească, mai arată raportul FGDB. La polul opus, cei care au credite nu caută informaţii despre bănci mai des decât media respondenţilor.

Sucursalele băncilor constituie principala sursă de informare despre bănci şi produse bancare de economisire pentru majoritatea populaţiei analizate (70%).

Raportul spune: "Faţă de media respondenţilor, persoanele care ştiu că FGDB garantează depozitele caută într-o mai mare măsură informaţii pe pagini de internet specializate (48%), citesc comunicările de pe site-urile băncilor (28%), articole din presa de specialitate (20%) şi rapoarte sau comunicări ale Băncii Naţionale a României (13%). Tinerii între 18 şi 24 de ani caută cu predilecţie informaţii de pe pagini de internet specializate, în timp ce persoanele cu vârsta de peste 55 de ani urmăresc mai degrabă emisiuni TV care au ca temă finanţele (45%)".

Aproape jumătate din totalul respondenţilor (45%) consideră că există suficiente informaţii despre condiţiile oferite de bănci la produsele de economisire (respondenţi care se declară total sau parţial de acord cu această afirmaţie), potrivit raportului.

FGDB menţionează: "Cei care caută informaţii despre sistemul bancar consideră într-o proporţie mai mare că se găsesc informaţii atât despre situaţia financiară a băncilor, cât şi despre ofertele acestora la produsele de economisire. Tot aceştia sunt şi cei care ar vrea să se informeze mai mult despre aceste subiecte. În general, cei mulţumiţi de volumul de informaţii disponibile despre condiţiile oferite de bănci la produsele de economisire sunt cei care au deja economii (55%), cei care intenţionează să economisească în 2014 (53%), persoanele care ştiu că depozitele sunt garantate (55%) sau că FGDB plăteşte compensaţii în cazul unui faliment bancar (58%)".

Problemele din sistemul bancar din Grecia, cel mai cunoscut eveniment

Problemele din sistemul bancar din Grecia sunt, în opinia intervievaţilor la sondajul Mercury Research, cel mai cunoscut eveniment legat de criza financiară din ultimii ani. Raportul FGDM mai menţionează: "Posibilitatea implicării FGDB în soluţionarea situaţiilor eventualelor bănci cu probleme reprezintă o temă cu notorietate scăzută în rândul populaţiei bancarizate. Exceptând persoanele care oricum sunt informate despre criza financiară, notorietatea FGDB ca instituţie care s-ar putea implica în rezolvarea problemelor băncilor este mai mare în rândul persoanelor care au depozite la termen (27%) şi al celor care intenţionează să constituie un depozit (34%), dar şi în rândul celor care au credite (23%)".

Aproximativ 14% dintre persoanele intervievate declară că le-a crescut încrederea în siguranţa depozitelor la bănci după ce au aflat de posibilitatea implicării FGDB în soluţionarea situaţiilor eventualelor bănci cu probleme, iar în cazul persoanelor care au economii la bănci, procentul celor a căror încredere în siguranţa depozitelor a crescut este dublu (28%).

Constituirea depozitelor în suma maximă garantată este principala recomandare pe care o fac respondenţii sondajului persoanelor care au economii. "Cu toate acestea, o cincime dintre respondenţi sugerează păstrarea economiilor în casă, dintre aceştia distingându-se categoria tinerilor între 18 şi 24 de ani. Persoanele cu vârsta peste 55 de ani recomandă mai des decât media (35% faţă de 26%) păstrarea economiilor la mai multe bănci ca măsură de siguranţă", mai precizează raportul FGDB .

53% dintre respondenţi ştiu că banii de la bancă ar putea fi recuperaţi (integral sau parţial) în cazul falimentului acesteia.

Sunt mai informaţi în această privinţă cei care au economii la bănci, sub formă de depozite la termen sau conturi de economii, dar şi cei care intenţionează să folosească aceste produse de economisire în următoarele 12 luni.

Dintre respondenţii care ştiu că depozitele pot fi recuperate, doar 8% ştiu în mod spontan că FGDB este instituţia care rambursează depozitele, proporţia crescând la 27% în cazul răspunsurilor asistate în cadrul sondajului Mercury Research.

În cele mai multe cazuri, respondenţii afirmă în mod spontan că banca la care aveau depozitul sau Banca Naţională a României sunt instituţiile care le-ar returna banii.

31% din respondenţi cred că, din anumite considerente, depozitele sunt garantate doar la anumite bănci. Dintre aceştia, aproape jumătate (49%) nu pot explica ce stă la baza presupunerii că depozitele nu ar fi garantate la toate băncile, precizează FGDB în raport.

Dintre respondenţii care ştiu că FGDB ar rambursa depozitele în cazul unui faliment bancar, 61% cred că depozitele pot fi recuperate indiferent de banca la care se află. Aceeaşi percepţie este mai frecventă şi în cazul celor care au economisit în ultimele 12 luni, precum şi la cei care intenţionează să economisească printr-un cont de economii în 2014.

Procedura pentru recuperarea banilor este cunoscută de 10% dintre subiecţii intervievaţi, proporţie dublă faţă de ceea ce a rezultat în sondajul din 2010.

46% din respondenţi ştiu că există o sumă maximă pe care o pot primi înapoi, dar nu ştiu care este aceea, proporţie aproape dublă faţă de 2010, când doar 25% dintre respondenţi afirmau acest lucru.

7% dintre respondenţi ştiu care este valoarea plafonului de garantare. Procentul celor care ştiu că suma maximă garantată este de 100.000 euro este mai ridicat în rândul celor care au economisit în ultimele 12 luni (12%) şi al celor care au conturi de economii (20%), dar şi în cazul persoanelor care ştiu că FGDB garantează depozitele (12%).

Presa reprezintă, potrivit FGDB, principala sursă de informare cu privire la restituirea depozitelor în cazul falimentului bancar, în timp ce angajaţii băncilor şi informaţiile din contractele încheiate cu banca se situează pe locurile următoare.

În cazul unui potenţial faliment bancar, cele mai multe persoane ar prefera să fie despăgubite în numerar, la ghişeul băncii (66% dintre respondenţi). Transferul bancar ocupă locul al doilea ca metodă preferată de despăgubire, cu 14% din menţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb