RAPORT GARTNER LA NIVEL MONDIAL Fuziunile şi achiziţiile din sectorul tehnologic vor depăşi, până anul viitor, recordul din 2018

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #IT / 3 iunie 2021

Fuziunile şi achiziţiile din sectorul tehnologic vor depăşi, până anul viitor, recordul din 2018

Software-ul rămâne domeniul în care vor avea loc cele mai importante tranzacţii, în 2021, în baza interesului din partea investitorilor financiari Jung Min, Goldman Sachs Asia: "Boom-ul este rezultatul schimbărilor tehnologice în funcţionarea economiei"

Volumul fuziunilor şi achiziţiilor care implică furnizori de tehnologie va depăşi, la nivel global, până în 2022, recordul maxim înregistrat în 2018, potrivit companiei de consultanţă Gartner Inc., care aminteşte că achiziţiile efectuate de furnizorii de comunicaţii au susţinut revenirea tranzacţiilor în a doua jumătate a anului 2020, sector urmat de servicii şi software.

Conform Gartner, concurenţa pentru ţintele de preluare va continua să se amplifice pe tot parcursul anului 2022, pe măsură ce volatilitatea pieţei se va menţine în contextul pandemiei.

"Directorii companiilor tehnologice care urmăresc să realizeze achiziţii ar trebui să anticipeze o concurenţă sporită pentru ţintele de preluare şi să ia măsuri astfel încât să obţină avantaje faţă de alţi cumpărători, respectiv acceptul vânzătorului", spune Max Azaham, directorul de cercetare al Gartner.

Conform raportului Gartner, domeniul software rămâne cel în care vor avea loc cele mai importante fuziuni şi achiziţii, interesul crescând al cumpărătorilor financiari continuând să susţină tranzacţiile în 2021. Sursa subliniază că aproape jumătate din achiziţiile de furnizori de software din ultimele 12 luni au fost realizate de firme de private equity.

Raportul aminteşte că, în a doua jumătate a anului 2020, cele mai mari câştiguri au rezultat din preluări ale furnizorilor de comunicaţii de către societăţi financiare, tranzacţii care au înregistrat o creştere de 93%, în ritm anual.

Totodată, achiziţiile de furnizori de servicii de către firmele financiare au fost cu 30% mai mari în al patrulea trimestru al anului 2020, comparativ cu media celor doi ani anteriori.

Consolidarea furnizorilor cu grade ridicate de acoperire pe pieţele de servicii şi software a crescut cu 65%, respectiv 40%, în a doua jumătate a anului 2020, comparativ cu numărul mediu de tranzacţii din 2018 şi 2019, în pofida faptului că tranzacţiile cu o valoare de peste un miliard de dolari nu au fost luate în calcul, menţionează sursa.

Potrivit firmei de analiză, aceste tendinţe de consolidare sugerează că directorii companiilor tehnologice trebuie să fie pregătiţi pentru competiţie, într-un mediu în care concurenţii cheie fuzionează, în special în rândul furnizorilor de servicii.

"În loc să facă achiziţii sau să accepte preluarea companiilor pe care le conduc, directorii societăţilor tehnologice vor începe să ia în considerare parteneriatele şi ecosistemele ca să echilibreze condiţiile de concurenţă cu companiile mai mari rezultate din consolidare", mai spune Azaham.

Potrivit Gartner, achizitorii de succes vor lua în considerare implicaţiile tranzacţiilor pentru utilizatorii finali şi vor face din experienţa clientului o prioritate de-a lungul fiecărei etape a ciclului de viaţă a unei fuziuni sau achiziţii.

"Fără empatie şi fără o înţelegere profundă a motivelor pentru care există o anumită bază de clienţi, companiile riscă să preia o bază care ulterior, după finalizarea tranzacţiei, va părăsi firma", subliniază Azaham.

Compania de cercetare GlobalData arată că fuziunile şi achiziţiile din sectorul de tehnologie, mass-media şi telecomunicaţii (TMT) au atins 323,1 miliarde de dolari la nivel mondial, în primul trimestru al anului 2021, făcându-l cel mai puternic sector după valoarea tranzacţiilor.

În luna mai, dezvoltatorul american de software de comunicaţii Amdocs a cumpărat firma australiană de consultanţă pentru cloud computing Sourced Group, pentru o sumă netă de 75 de milioane de dolari în numerar, urmărind astfel să-şi extindă portofoliul pe piaţa cloud.

În plus, firma americană de consultanţă strategică Altman Solon a încheiat, luna trecută, un acord pentru achiziţia firmei australiene de consultanţă Venture Consulting.

Compania multinaţională de consultanţă în management, soluţii tehnologice şi outsourcing Accenture a preluat furnizorii de servicii tehnologice Industrie & Co şi Electro 80; firma de consultanţă pentru lanţuri de aprovizionare şi logistică GRA; furnizorul de soluţii cloud Olikka; firma de soluţii tehnologie cloud Zag; compania de analiză a datelor şi managementul lanţului de aprovizionare Icon Integration şi firma de strategie în afaceri şi econometrie AlphaBeta.

În decembrie, Salesforce a confirmat că a încheiat un acord pentru achiziţia furnizorului de platforme de comunicare de afaceri Slack într-un mega-acord în valoare de 27,7 miliarde de dolari.

Menţionăm că, în luna aprilie, un raport al casei internaţionale de avocatură White & Case LLP arăta că restricţiile impuse de pandemia de Covid-19 nu au diminuat apetitul pentru tranzacţiile derulate la nivel mondial în primul trimestru al anului 2021, când valoarea fuziunilor şi achiziţiilor s-a dublat faţă de acelaşi interval din 2020, ajungând la 1,2 trilioane de dolari - cel mai ridicat nivel din oricare prim trimestru din 2006 până acum. Conform sursei, domeniul tehnologiei, mass-media şi al telecomunicaţiilor (TMT) a continuat să genereze cele mai multe afaceri şi cea mai mare valoare sectorială la nivel global, în trimestrul întâi din acest an.

Şi cifrele Dealogic arată tranzacţii de 1,43 trilioane de dolari în primul trimestru din 2021, în creştere cu 114% faţă de intervalul similar din 2020. Potrivit sursei, afacerile care au depăşit un miliard de dolari au însumat 1,06 trilioane de dolari în primele trei luni din 2021, ceea ce reprezintă nivelul maxim al tutror timpurilor. Dealogic mai arată că afacerea cea mai mare din perioda menţionată a fost achiziţia de către Verizon Communication din SUA, pe 45,5 miliarde de dolari, a unui spectru FCC.

În opinia analiştilor, lansarea treptată la nivel global a vaccinurilor împotriva Covid-19, precum şi o perspectivă macroeconomică favorabilă, par să fi stimulat optimismul dealerilor în primul trimestru şi este probabil ca tendinţa să continue, iar cu o mai mare certitudine pe piaţă, încrederea investitorilor ar putea stimula în continuare tranzacţiile.

Dealogic: Fuziunile din sectorul tehnologic din Asia - Pacific, la record maxim

Fuziunile şi achiziţiile care vizează companiile de tehnologie au atins un nivel record în Asia - Pacific, de la începutul anului curent, arată datele Dealogic, citate de Reuters, care menţionează că dealerii se aşteaptă ca acest ritm să continue, în condiţiile în care pandemia a susţinut trecerea la activităţi virtuale în economie.

Conform Dealogic, fuziunile şi achiziţiile din sectorul tehnologic din Asia - Pacific au totalizat 136,2 miliarde de dolari în 2020, mai mult decât dublu faţă de anul anterior, iar de la începutul lui 2021 până în 26 mai, acest domeniu a generat 28% din totalul tranzacţiilor derulate în regiune, care a fost de 482,4 miliarde de dolari. Nivelul este cel mai ridicat din ultimul deceniu, cel puţin.

"Acest boom este rezultatul schimbărilor tehnologice în funcţionarea economiei", afirmă Jung Min, co-director al diviziei asiatice de fuziuni şi achiziţii în tehnologie, mass-media şi telecom din cadrul Goldman Sachs. Jung Min adaugă: "Pentru un consumator, această schimbare afectează modul în care cumpără, plăteşte, mănâncă, se mişcă şi se distrează. Pentru o afacere, schimbarea afectează modul în care recrutează angajaţi de top, îşi asigură lanţul de aprovizionare, produce şi, bineînţeles, vinde către clienţi".

Pentru ca societăţile să se asigure că au amploarea necesară să câştige în acest mediu, fuziunile şi achiziţiile sunt elementul "transformator", conchide Jung Min.

Un sondaj realizat de firma de avocatură Baker McKenzie arată că peste trei sferturi dintr-un eşantion de 800 de executivi din Asia-Pacific anticipează că tranzacţiile tehnologice vor creşte semnificativ în următoarele 12 luni.

Conform sondajului, realizat în primul trimestru din acest an şi publicat la finele lunii mai, 92% dintre cei intervievaţi au declarat că firmele de tehnologie, mass-media şi telecomunicaţii îşi vor continua propria afacere, în timp ce 57% au spus că vor cumpăra noi tehnologii şi experienţa asociată.

Analiza subliniază: "Acest lucru indică o consolidare majoră în sectorul tehnologic, întrucât companiile cu creştere rapidă preiau firme rivale şi platforme complementare şi se mută pe pieţe noi".

În aprilie, Grab Holdings, cea mai mare firmă de ride-hailing şi livrare de mâncare din Asia de Sud-Est, s-a listat în cadrul unei fuziuni de 40 de miliarde de dolari cu o companie de tip SPAC. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Gojek, rivalul Grab, şi compania de e-commerce Tokopedia au anunţat, de asemenea, o fuziune care creează un gigant tehnologic. Afacerea este cea mai mare care a avut loc vreodată în Indonezia.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb