RAPORT KASPERSKY LAB:   Triplare a volumului de noi programe malware pentru dispozitive mobile, în 2015

Adina Lateş
Companii / 24 februarie 2016

Volumul de programe malware care vizează utilizatorii dispozitivelor mobile s-a triplat, în 2015, ajungând la un număr de aproape 885.000, faţă de aproximativ 295.000, în 2014, relevă concluziile raportului anual "Mobile Virusology", realizat de grupul de cercetare anti-malware al Kaspersky Lab.

Peisajul ameninţărilor pe dispozitive mobile din anul anterior, în cifre, arată că au fost detectate 884.774 de noi programe malware de către Kaspersky Lab (vs 295.539, în 2014), numărul de noi troieni pentru mobile banking aproape s-a înjumătăţit, la 7.030 (de la 16.586), respectiv au fost atacaţi 94.344 de utilizatori unici cu ransomware pentru dispozitive mobile (creştere de la 18.478).

Potrivit specialiştilor Kaspersky Lab, odată ce un dispozitiv este infectat cu acest tip de malware, aplicaţia îl blochează cu o fereastră pop-up cu mesajul că utilizatorul a comis o faptă ilegală, iar pentru a debloca acel dispozitiv, acesta trebuie să plătească o recompensă între 12 şi 100 dolari.

"Numărul de utilizatori de produse Kaspersky Lab pentru dispozitive mobile atacaţi în acest mod a crescut de la 1,1% la 3,8%, între 2014 şi 2015. S-au înregistrat atacuri în 156 de ţări, Rusia, Germania şi Kazahstan fiind cel mai des atacate. Versiunea Small.o a fost cea mai răspândită în atacurile descoperite de Kaspersky Lab anul trecut. Numărul de variante ale aplicaţiilor de ransomware a crescut de 3,5 ori, dovadă că infractorii găsesc mai avantajos ca oricând şantajul, ca metodă de a câştiga bani de la utilizatori. Este foarte probabil ca, în 2016, aceste programe malware să crească în complexitate şi să vizeze mai multe zone geografice", se prezintă în comunicatul companiei.

Totodată, aproximativ jumătate dintre troienii din Top 20 de anul trecut au fost programe malware care afişează publicitate agresivă pe dispozitivele mobile. Cei mai răspândiţi, în 2015, au fost troienii Fadeb, Leech, Rootnik, Gorpro şi Ztorg.

"Infractorii au folosit toate metodele posibile ca să propage aceşti troieni, prin web bannere compromise, jocuri false şi alte aplicaţii legitime disponibile în magazinele oficiale de aplicaţii. În unele cazuri, acestea au fost poziţionate ca software legitim, pre-instalat de compania producătoare. Unele aplicaţii pot să obţină acces cu drepturi de super-utilizator sau acces root. Astfel de drepturi le dau atacatorilor posibilităţi aproape nelimitate de a modifica informaţiile stocate pe un dispozitiv vizat. Dacă instalarea se face cu succes, programul malware devine aproape imposibil de şters, chiar şi după un reboot la setările din fabricaţie. Programele malware pentru dispozitive mobile care pot să obţină acces root sunt cunoscute din 2011, iar anul trecut au fost extrem de populare în rândul infractorilor cibernetici. Cel mai probabil, această tendinţă va continua în 2016", precizează Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab, companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997, protejează, în prezent, 400 de milioane de utilizatori individuali şi 270.000 de companii client.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb