Raport OLAF: România a raportat cele mai multe cazuri de posibile fraude la fonduri UE

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 10 iulie 2007

România a raportat în 2006 cele mai multe cazuri de posibile fraude la fondurile comunitare din grupul fostelor state în curs de aderare la Uniunea Europeană, se arată în Raportul de activitate al Oficiului European de Luptă Antifraudă - OLAF dat ieri publicităţii. Prima informaţie din raportul OLAF se referă la numărul de noi cazuri raportate de grupul statelor în curs de aderare în 2006 - Bulgaria (27) şi România (70) - şi de cele trei state candidate - Turcia (16), Croaţia (4) şi Macedonia (2).

"Diferenţa numărului de cazuri înregistrată între aceste două grupuri de ţări se datorea­ză nu doar cuantumului asis­tenţei financiare acordate, dar şi înfiinţării AFCOS în Bulgaria şi România (n.n. - structuri antifraudă). Diferenţa esenţială dintre Bulgaria şi Româ­nia se datorează şi bunei colaborări cu România, care a furnizat OLAF toate informaţiile referitoare la posibile cazuri de fraudă", se arată în raport.

Într-un comunicat al Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) remis ieri, se arată că România continuă să fie ţara care a raportat cele mai multe cazuri de nereguli, ceea ce arată "implicarea autorităţilor naţionale în depistarea oricăror încercări de utilizare incorectă a banilor europeni".

În dosarele deschise de OLAF în 2006 cu privire la fondurile de pre - aderare, Româ­nia figurează cu 14 cazuri, ocupând din nou primul loc. Potrivit raportului, această poziţionare este determinată şi de faptul că 61% din asistenţa de pre - aderare în 2006, aproximativ trei miliarde de euro, a fost acordată României şi Bulgariei.

Raportul face trimitere la două cazuri de posibile fraude la fonduri structurale semnalate în România. Primul caz se referă la un proiect de instruire a unui grup de muncitori cu dizabilităţi, angajaţi într-o fabrică cu profil textil din România, proiect finanţat prin PHARE.

În februarie 2005, un cetăţean român a depus o sesizare la Delegaţia CE la Bucureşti, semnalând posibile fraude şi nereguli în implementarea proiectului. Pe baza acestei informaţii, OLAF împreună cu Departamentul pentru Lupta Antifraudă - DLAF, au declanşat o acţiune comună de control.

Verificările au confirmat exis­tenţa unor nereguli. Odată confirmată suspiciunea de fraudă, cazul a fost transmis autorităţilor judiciare din România. OLAF continuă să urmărească evoluţia cazului în România.

Un al doilea caz menţionat de raport este cel al unei ONG care a implementat un proiect ce viza promovarea, la nivel regional, a drepturilor omului şi standardelor legale aplicabile persoanelor aflate în detenţie. Acelaşi ONG a participat într-o altă localitate la un proiect similar, pentru care a primit 133.000 euro. "Rezultatele investigaţiei efectuate de OLAF au indicat că valoarea totală a fondurilor primite de ONG, din diverse surse, depăşea cheltuielile actualului proiect, şi, în plus, activităţile prevăzute în proiectul finanţat din fonduri nerambursabile au fost, de asemenea, combinate cu un alt proiect şi raportate ca şi cum ar fi fost vorba despre un singur proiect", se arată în raport.

În continuare, ONG-ul a pretins că a plătit salarii mai mari decât în realitate, unele persoa­ne nominalizate în echipa de implementare nu au des­făşurat activităţi în cadrul proiectului, iar anumite cheltuieli au depăşit bugetul alocat. OLAF a recomandat recuperarea sumelor şi restituirea lor la bugetul Comunităţii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb