RAPORT TRANSPARENCY INTERNATIONAL: "Percepţia asupra corupţiei se înrăutăţeşte în Balcani şi în Europa Centrală"

A.P.
Miscellanea / 29 ianuarie 2021

"Percepţia asupra corupţiei se înrăutăţeşte în Balcani şi în Europa Centrală"

Percepţia asupra corupţiei publice s-a înrăutăţit în majoritatea ţărilor din sud-estul şi centrul Europei, în conformitate cu cel mai nou Indice global al percepţiei corupţiei (IPC) publicat de ONG-ul internaţional de monitorizare Transparency International, TI, joi, citat de g4media.

România a obţinut 44 de puncte, la fel ca anul trecut, şi a împărţit locul 69 cu Bulgaria şi Ungaria. Cu toate acestea, conform raportului, "este evaluată în mod constant ca fiind una dintre cele mai corupte ţări ale Uniunii Europene (UE) în clasamentul IPC. "Cheltuielile ţării pentru îngrijirea sănătăţii sunt, de asemenea, sub media UE. Pe lângă subfinanţare, România are o penurie de personal medical", se menţionează în raport.

Cu câteva excepţii, cel mai recent Indice de percepţie a corupţiei pentru 2020 a arătat că majoritatea ţărilor din Europa de Sud-Est şi Centrală fie nu au înregistrat progrese - fie au înregistrat regrese - în privinţa nivelurilor percepute de corupţie publică.

Bosnia şi Herţegovina şi Macedonia de Nord s-au clasat pe locul cel mai prost din Balcanii de Vest, cu 35 de puncte din 100 - 100 de puncte fiind date ţărilor foarte curate şi 0 fiind opusul - şi împărţind locul 111 în lista celor 180 de ţări. Macedonia de Nord a scăzut cu cinci locuri, în scădere faţă de locul 106 de anul trecut, în timp ce Bosnia şi Herţegovina a scăzut mai mult, cu 10 locuri, de pe locul 101, anul trecut.

Bosnia şi Herţegovina a fost una dintre cele 22 de ţări despre care TI a spus că a înregistrat un declin semnificativ începând cu 2012, împreună cu Libanul şi Malawi.

Clasamentul pentru Serbia şi Kosovo s-a înrăutăţit, de asemenea, comparativ cu 2019. Serbia a scăzut cu un punct, de la 39 de puncte, la 38, şi a fost clasată pe locul 94 în 2020, în scădere faţă de 91, anul precedent.

Kosovo a obţinut din nou 36 de puncte şi s-a clasat pe locul 104, o scădere de trei locuri, faţă de 101 din anul precedent. Potrivit raportului, Serbia a obţinut cel mai mic scor din IPC din 2012 şi "cele mai mari provocări ale corupţiei din ţară includ probleme serioase privind statul de drept, eroziunea continuă a democraţiei şi eforturile de a reduce la tăcere vocile critice".

Referindu-se la recenta pandemie, raportul a menţionat că "răspunzând crizei COVID-19, Serbia a luat mai multe măsuri controversate, inclusiv suspendarea Parlamentului, instituirea a unor carantine extinse şi incitarea la violenţă împotriva protestatarilor. "După ani de neglijare, sistemul de sănătate al ţării a fost pus la încercare de COVID-19, cu consecinţe cumplite. Corupţia rămâne un obstacol în calea specializării medicale şi a avansării în carieră", a subliniat raportul.

Croaţia a păstrat acelaşi scor (47) şi loc (63) ca anul trecut. Muntenegru a păstrat, de asemenea, acelaşi scor (45), dar a dat înapoi, de pe locul 66 pe locul 67.

Albania şi-a îmbunătăţit efectiv scorul, urcând de la 35 la 36 de puncte şi ajungând de pe locul 106 pe locul 104. Turcia a obţinut 40 (de la 39 în 2019) şi s-a clasat pe locul 86, de la 91 în 2019.

De asemenea, Moldova şi-a îmbunătăţit scorul, de la 32 la 34, şi a ajuns de pe locul 120 pe locul 115.

Grecia şi-a îmbunătăţit din nou scorul, de la 48 la 50, urcând de pe locul 60 pe locul 59.

Republica Cehă, Slovacia şi Polonia au scăzut, de asemenea, în clasamentul din 2020, comparativ cu anul anterior. Republica Cehă a obţinut 44 de puncte şi s-a clasat pe locul 49, comparativ cu locul 44 în 2019. Slovacia a obţinut 49 şi s-a clasat pe locul 59, faţă de locul 60 în anul precedent.

Polonia s-a clasat pe locul 45, o scădere faţă de locul 41 de anul trecut, şi a obţinut 56 de puncte, faţă de 58 în 2019. Potrivit TI, "a scăzut semnificativ în ceea ce priveşte IPC, scăzând şapte puncte din 2015. "Partidul de guvernământ al ţării a promovat în mod constant reforme care au slăbit independenţa judiciară. Eroziunea constantă a statului de drept şi nerespectarea normelor democratice au creat condiţii pentru înflorirea corupţiei", se spune în raport.

"O încercare de a asigura impunitatea funcţionarilor care au încălcat legea în legătură cu pandemia de COVID-19 şi represiunea dură a poliţiei împotriva protestatarilor paşnici susţinători ai drepturilor femeilor au sporit tensiunile în ţară şi au dezvăluit intenţiile partidului de guvernământ de a-şi consolida puterea", a adăugat raportul.

ONG-ul de monitorizare de la Berlin împarte toate ţările în şase grupuri geografice: America, Europa de Vest şi UE, Europa de Est şi Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Africa Subsahariană şi Asia Pacific.

Apoi măsoară nivelurile percepute de corupţie în fiecare stat şi acordă puncte de la 0 la 100. Un scor de 100 de puncte înseamnă o percepţie de ţară "foarte curată", în timp ce 0 înseamnă un stat "foarte corupt".

Câştigătorii de pe listă sunt aceiaşi ca în 2019: Danemarca, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania, Luxemburg, Elveţia, Norvegia, Noua Zeelandă şi Singapore. Ultimele locuri au fost ocupate de Venezuela, Siria, Yemen, Somalia şi Sudanul de Sud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb