RAPORT TRANSPARENCY INTERNATIONAL: România, percepută ca fiind printre cele trei mai corupte ţări din UE

G.U.
Anticorupţie / 25 ianuarie 2022

România, percepută ca fiind printre cele trei mai corupte ţări din UE

Indicele de Percepţie a Corupţiei 2021 publicat astăzi de Transparency International arată că, în ciuda angajamentelor luate la nivel oficial, 131 de state din cele 180 analizate nu au făcut progrese semnificative în combaterea corupţiei, în ultimii 10 ani. România nu face excepţie, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis redacţiei.

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă "foarte corupt", iar 100 "deloc corupt".

Percepţia cu privire la corupţia din sectorul public din România este neschimbată de zece ani

Cu doar 45 de puncte din 100, România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) şi Bulgaria (42 de puncte). Percepţia asupra corupţiei din sistemul public este similară nu doar de la un an la altul, ci şi prin comparaţie cu rezultatele din anul 2012, când ţara noastră avea 44 de puncte din 100, se precizează în comunicat.

Potrivit Transparency International, la nivelul UE sunt însă şi state care au înregistrat diferenţe de peste 10 puncte în ultimul deceniu. Grecia şi Italia au câştigat câte 13 respectiv 14 puncte în perioada 2012 - 2021. Astfel că Grecia avansează de la 36 de puncte în 2012 la 49 de puncte în 2021, iar Italia de la 42 de puncte în 2012 ajunge în 2021 la 56 de puncte. La polul opus se află Cipru şi Ungaria, care au pierdut 13 respectiv 12 puncte în ultimul deceniu, ajungând la 53 respectiv 43 de puncte în IPC 2021. Media la nivelul statelor UE rămâne la 64 de puncte.

Achiziţiile publice în contextul pandemiei

Din analiza TI reiese că pandemia de COVID-19 a dat guvernelor ocazia să îşi extindă puterea executivă, să ascundă informaţii publice şi să restrângă din drepturile cetăţenilor. Pandemia a afectat transparenţa şi responsabilitatea inclusiv la nivelul statelor membre UE, expunând semne de îngrijorare cu privire la paşi înapoi făcuţi chiar şi de ţările din fruntea clasamentului IPC.

Conform sursei citate, în România, unul dintre cele mai vulnerabile domenii a fost cel al achiziţiilor publice, cu efecte implicit asupra transparenţei cheltuielilor publice făcute în pandemie.

Transparency International Romania readuce astăzi în atenţia publică Pactele de Integritate - o soluţie pentru asigurarea transparenţei, eficienţei şi tratamentului egal în achiziţiile publice. Prin activităţile desfăşurate în ultimii ani, TI-Romania a identificat o serie de avantaje ale aplicării Pactelor de integritate în contracte publice:

- Societatea civilă poate monitoriza investiţiile publice, inclusiv din prisma utilităţii şi corectitudinii;

- Toţi cei interesaţi de realizarea investiţiilor publice sunt mai bine informaţi şi consultaţi cu privire la acestea, prin intermediul Pactelor de integritate;

- Pactele permit identificarea unor probleme sistemice în legislaţia şi procedurile de achiziţii publice.

Utilizarea Pactelor de integritate ca instrument de monitorizare a achiziţiilor publice reprezintă astfel o soluţie viabilă pentru a reduce riscurile de fraudă şi corupţie în domeniu.

În acest context, Transparency International România face următoarele recomandări:

- Includerea Pactelor de integritate ca mecanism obligatoriu de monitorizare publică a procedurilor de achiziţii, de la momentul planificării până la execuţia integrală, pentru toate achiziţiile care depăşesc pragurile prevăzute de lege pentru publicarea în Jurnalul Oficial UE.

- Introducerea Pactelor de Integritate ca măsură în cadrul proiectelor finanţate prin fondurile structurale şi de investiţii.

- Îmbunătăţirea SICAP cu informaţii necesare pentru a înţelege punctele slabe ale sistemului şi ale procedurilor de achiziţie şi pentru a permite formularea unor politici publice coerente în domeniu, care să remedieze problemele identificate.

- Transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE privind avertizarea în interes public la standarde înalte de conformitate.

''Transparency International Romania reiterează faptul că este nevoie de o implicare constantă a tuturor reprezentanţilor societăţii, de la clasa politică, instituţii publice, la mediul privat şi cetăţeni, fiecare având rolul şi responsabilitatea sa în combaterea corupţiei'', se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Coruptia, Hotia, Mafia si Tradarea implementate cu succes de catre UE si SUA in Romania. De 32 de ani poporul este jecmanit, tinut in saracie ca sa poata ei fura. Romania stat mafiot.

    1. Punctaj sovietic.

    ALOOO, de aproape 4 ani ne conduc liberalii si useristii, acesti imaculati, acesti incoruptibili. Si Romania are un punctaj mai prost decat in 2012 pe vremea lui Ponta?

    Aloooo, liberalii anticoruptie, pe unde v-ati ascuns? 

    1. hahahaha, ce glume bune zici, iti iei salarul de la psd?

    ,, SISTEMUL " e defect - algoritmul e vechi - nu ejectează gunoiul . Feed back- ul nu corectează automat ,,SISTEMUL" mega digitalizat .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb