RAPORTUL COMISIEI EUROPENE: România mai are multe de făcut pentru reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 iunie 2007

România mai are multe de făcut pentru reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei

Autorităţile europene rămân vigilente în ce ne priveşte

Comisia Europeană a publicat, ieri, rapoartele privind progresele înregistrate de Bulgaria şi Româ­nia în privinţa respectării măsurilor de acompaniere decise de executivul european în momentul aderării celor două ţări la Uniune.

Comisia nu a recomandat activarea vreunei clauze de salvgardare, însă a menţionat că va continua să urmărească reforma justiţiei şi combaterea corupţiei la toate nivelurile în România.

Comisia constată că "au fost depuse eforturi reale şi s-au înregistrat unele progrese ca urmare a activităţii legislative intense desfăşurate de guvernele celor două ţări, dar acum acestea ar trebui să se axeze pe aplicare", notează raportul.

Documentul face referire în principal la reforma judiciară, la lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Raportul subliniază: "Încă există o slăbiciune evidentă la nivelul transpunerii intenţiilor în rezultate (...) Problemele adânc înrădăcinate, în special corupţia, fac necesară instituirea ireversibilă şi funcţionarea eficace a unor structuri robuste la nivelul urmăririi penale şi aplicării legii, capabile să transmită semnale puternice".

Raportul Comisiei Europene prezintă o serie de măsuri care trebuie luate de către cele două noi state membre ale UE. Acestea includ planuri de acţiune care să fie elaborate de România şi Bulgaria, stabilirea domeniilor pentru direcţionarea fondurilor disponibile, sprijinirea în continuare a consolidării instituţionale de către Comisie, precum şi acordarea de asistenţă din partea celorlalte state membre.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: "Ambele guverne sunt de acord că trebuie să le demonstreze propriilor cetăţeni şi celorlalte state membre ale UE că depun eforturi reale pentru eficientizarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Rapoartele arată faptul că se înregistrează într-adevăr progrese, însă acum nu trebuie să se mai pună accentul pe adoptarea legilor, ci pe punerea lor în aplicare. Deşi în acest stadiu Comisia nu propune clauze de salvgardare, vom rămâne vigilenţi. Realizarea schimbărilor suplimentare necesare cere un angajament pe termen lung. Vom coopera în parteneriat cu Bulgaria şi România şi vom continua să elaborăm periodic rapoarte".

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, comisar pentru justiţie, libertate şi securitate, a declarat: "Rapoartele prevăd în mod clar că ambele guverne au dat dovadă de bune intenţii şi de hotărâre în ceea ce priveşte angajamentul pe care şi l-au asumat în procesul reformei judiciare şi în eliminarea corupţiei din sistem (...)Totuşi, aceste eforturi trebuie consolidate, în special în domeniul luptei împotriva corupţiei. Sunt necesare rezultate mai concrete, aducerea în faţa justiţiei a persoanelor care încalcă legea şi pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti disuasive".

Comisia a analizat şi situaţia în domeniul fondurilor agricole şi al siguranţei alimentelor, considerând că este nevoie de o atenţie specială după aderare.

Transparency International România consideră că amânarea activării clauzei de salvgardare în domediul justiţiei, în ciuda tonului dur al raportului, justifică menţinerea presiunii asupra României pentru îndeplinirea angajamentelor asumate. Transparency International România apreciază că stabilirea unui plan de măsuri pentru îndeplinirea condiţionalităţilor, de către Guvernul României şi monitorizarea îndeplinirii acestuia până la mijlocul anului viitor, vor încuraja progresele în domeniul reformei justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb