Rasdaq, paradisul "abuzului de piaţă"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2010

Dau omului o piaţă pe care să poată face orice îi trece prin cap. Se numeşte Rasdaq.

Dau omului o piaţă pe care să poată face orice îi trece prin cap. Se numeşte Rasdaq.

Prevederile "abuzului de piaţă" care definesc unele dintre cele mai grave infracţiuni de pe piaţa de capital nu se aplică tranzacţiilor încheiate pe segmentul Rasdaq, a declarat, ieri, Cristian Duţescu, de la casa de avocatură "Duţescu şi Asociaţii", cu ocazia unei conferinţe pe care a organizat-o împreună cu CNVM pentru conturarea şi clarificarea cadrului juridic aplicabil abuzului de piaţă.

"Abuzul de piaţă" este reglementat de legea pieţei de capital, referindu-se, printre altele, la tranzacţiile pe bază de informaţii privilegiate şi la "manipularea" pieţei.

"Directivele europene stabilesc că regimul juridic al abuzului de piaţă se aplică exclusiv pieţelor reglementate, dar asta nu înseamnă că statele membre ale Uniunii Europene nu pot să adopte prevederi prin care să extindă abuzul de piaţă şi pe pieţele nereglementate (de tip OTC)", a precizat, ieri, Cris-tian Duţescu.

Avocatul a pledat pentru extinderea prevederilor abuzului de piaţă şi la tranzacţiile încheiate pe segmentul Rasdaq, al cărui statut este, deocamdată, incert, instituţiile abilitate ferindu-se să declare oficial dacă este piaţă reglementată sau nu. Avocatul susţine, însă, că prevederile abuzului de piaţă nu trebuie aplicate întocmai şi societăţilor mai puţin lichide de pe Rasdaq, care se tranzacţionează poate o dată la trei luni şi în cazul cărora cotaţia poate să oscileze semnificativ.

"Este dificil să impunem regimul juridic al abuzului de piaţă pentru acele acţiuni nelichide care se tranzacţionează rar şi unde preţul variază brusc. Prevederile trebuie aplicate astfel încât să dea încredere investitoirilor, nu să inhibe tranzacţionarea", a spus avocatul Duţescu.

Segmentul Rasdaq nu face parte dintre pieţele reglementate pe care CNVM le-a raportat la Comisia Europeană până acum, spre deosebire de piaţa la termen de la Sibiu, piaţa spot de la Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa Română de Mărfuri.

Deşi CNVM pare că este cu mâinile legate la spate în cazul tranzacţiilor "suspecte" de pe Rasdaq, Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, a asigurat, ieri, investitorii că arbitrul pieţei de capital urmăreşte cu atenţie tot ce se întâmplă pe Rasdaq.

"Am decis să asimilăm Rasdaqul cu piaţa reglementată până la clarificarea statutului acestui segment. Noi suntem cu ochii pe ei şi nu lăsăm să se întâmple nimic", a declarat Chetreanu, precizând că statutul pieţei Rasdaq este o chestiune mult prea delicată ca să fie rezolvată pe fugă.

Cel mai recent scandal legat de abuzul de piaţă este cel în care mai mulţi acţionari ai Băncii Transilvania au fost acuzaţi de manipularea pieţei. CNVM a considerat atunci că cei incriminaţi au tranzacţionat acţiuni TLV folosindu-se de informaţii privilegiate, însă procurorii DIICOT au fost de altă părere, susţinând că ar fi vorba de manipularea pieţei de capital.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. ce autoritate are cnvm? din 7 comisarii, 5 sunt trimisi in judecata in cazul rrc si bucur obor pt abuz in serviciu. asa ca mai draqu si cind au dreptate. sa fie colegii cu chelu::))

    Abuz de piata, dar care piata?

    Titlul este cam prost ales. Poate ca era mai bine. Abuz de piata, dar nu avem piata. 

    1. dutescu,cojocaru, chelu. staicu.cu ei am intrat ineuropa. parcetu ce zice.

      Poate Parchetu

      Apropo! Cojocaru se ocupa cu auditul sau cu auzitu.

    Cand discutam si problemele mari ale momentului pe piata de capital :PRAGUL LA SIFURI,ABUZUL FISCAL asupra investitorilor.Faptul ca ii vedem pe cei de la fisc de 5 ori pe an,creditam statul si noi ne decapitalizam,De ce aceasta discriminare intre contribuabili ?In mod normal ar trebui sa ne platim impozitele pt castig de la bursa cel mai devreme in 15 MAI 2011 aferent anului 2010 SI CU O SINGURA DECLARATIE ANUALA.

    1. Dutescu si ai lui sta toata ziua la cnvm. oare de ce2

      Dar farmache ce a facut in cazul Rompetrol

      Corect!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb