Rata anuală a inflaţiei a ajuns, în august, la 3,67%

F.A.
Macroeconomie / 11 septembrie 2013

Preţurile de consum au scăzut în august cu 0,2% faţă de luna anterioară, după ce alimentele s-au ieftinit cu 0,8%, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 3,67%, potrivit datelor anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de ultima lună a anului trecut, din categoria mărfurilor alimentare, cea mai importantă majorare de 3,1% s-a înregistrat în cazul fructelor şi conservelor din fructe. Creşterea a fost determinată, în principal, de majorarea preţurilor pentru citrice şi alte fructe meridionale cu 10,06%. O altă urcare însemnată a preţurilor, de 2,68%, se observă în cazul băuturilor alcoolice. În cadrul acestei categorii, scăderi de preţuri s-au înregistrat în cazul ouălor (-32,62%), şi a legumelor şi conservelor din legume (-9,84%).

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, o creştere importantă a preţurilor, faţă de decembrie 2012, se observă în cazul tutunului şi ţigărilor, de 8,41%, determinată de majorarea accizelor în acest sector. Alte grupe de mărfuri nealimentare unde inflaţia a fost mai pronunţată au fost energia electrică, gaze şi încălzire centrală (6,74%), şi produsele cultural-sportive (2,62%).

Evoluţia inflaţiei pentru servicii a fost determinată de creşterea preţurilor la serviciile de apă, canal şi salubritate (10,34%), la serviciile de transport urban (2,98%), dar şi de scăderea tarifelor la serviciile de poştă şi telecomunicaţii (-0,69%).

În august, comparativ cu luna corespunzătoare a anului anterior, preţurile mărfurilor alimentare şi a celor nealimentare au crescut cu 2,38%, respectiv cu 4,98%, în timp ce preţurile tarifele servicilor s-au mărit cu 3,16%.

Comparativ cu luna precedentă, scăderea preţurilor a fost de 0,2%. Faţă de iulie, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,8%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% şi respectiv cu 0,3%. Comparativ cu ultima lună a anului trecut, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,93%, cele ale mărfurilor nealimentare au crescut cu 3,3%, în timp ce preţurile în cazul serviciilor s-au mărit cu 2,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb