Rata inflaţiei în Germania a trecut de 4%, pentru prima dată în ultimii 28 de ani

G.B
Internaţional / 1 octombrie 2021

Rata inflaţiei în Germania a trecut de 4%, pentru prima dată în ultimii 28 de ani

Preţurile de consum în Germania au înregistrat o creştere peste aşteptări în luna septembrie, arată datele oficiale publicate ieri, o dovadă a presiunilor cu care se confruntă motorul Europei la ieşirea din pandemie, informează Reuters, citată de Agerpres.

Oficiul federal de statistică a anunţat joi că indicele armonizat al preţurilor de consum a urcat cu 4,1% în ritm anual în luna septembrie, după un avans de 3,4% în luna august. Cifrele detaliate arată că preţurile la energie şi produse alimentare au înregistrat cele mai mari creşteri.

Ultima dată când Germania a avut o rată a inflaţiei de peste 4% a fost în luna decembrie 1993, când aceasta s-a situat la 4,3%.

Inflaţia este un subiect fierbinte în Germania, mulţi cetăţeni fiind marcaţi şi acum de poveştile cu privire la hiperinflaţia cu care s-a confruntat ţara în urmă cu un secol.

În acest an, inflaţia a crescut accelerat din cauza unor factori de tip "one-off", precum majorările de taxe, blocajele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la materii prime, ceea ce a alimentat o dezbatere cu privire la nevoia unei politici monetare excepţional de relaxate.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a prognozat zilele trecute că inflaţia ar putea să continue să crească şi să rămână deasupra nivelului de 2% până la mijlocul lui 2022, depăşind ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană pentru zona euro.

Economistul şef de la banca de stat KfW, Fritzi Koehler-Geib, susţine că, deşi efectele de tip one-off ar trebui să dispară în următorul an, alţi factori precum problemele în aprovizionarea cu gaze naturale şi cărbune ar putea pune în continuare presiuni asupra preţurilor.

"Preţurile la energie cresc şi din alte motive. De exemplu, este un deficit de cărbune şi gaze naturale precum şi probleme cu livrările din partea Rusiei şi Norvegiei. În plus, iarna trecută a golit stocurile, iar producţia de energie eoliană suferă ca urmare a faptului că nu bate vântul", a spus Koehler-Geib. Aceasta a adăugat că preţurile la energie ar putea rămâne la un nivel ridicat până la finele anului, ceea ce ar trebui să menţină inflaţia de bază peste 3% pentru restul acestui an, pentru a scădea uşor la sub 2% la mijlocul lui 2022.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Germania una dintre cele mai lungi cicluri financiare!!!

    Bula financiara scade si inflatia creste! 

    Au de peste 10 ani uzura si cadere in industrie; adica uzura capacitatilor din industria interna. 

    Stau pe un platou ce se invarte in gol; au castigat tari ca Romania, Bulgaria, etc la export, dar nu mai au cat de mult sa o joace. 

    In momentul acestui coment industria lor a mai primit un soc de cadere; ca indice este la nivelul din 2006!!! 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Industria in Germania cazuse sever din 2008!! odata cu valul deceselor (trendul demografic); dar a fost rapid echilibrat prin politici de migratie forta ieftina de munca.

      Forta care se pare ca imbatraneste si ea; si se intoarce acasa!!! 

      Iar caderea de acum se pliaza extrem de bine cu caderea; oentru a doua oara a grupei de populatie productiva ce a cazut in cap.  

      semnat comenturi "Cretine" 

      Și când se va sparge? Sau va scădea așa, ca un balon dezumflat? Frumoasă perspectivă!!!

      In MAXIM 7 ANI EUROPA ESTE IN DEPRESIE (termeni reali)!

      In aceste depresii se vor adopta politici accelerate de a schimba vechiul cu noul pentru a lasa loc altei cresteri economice bune plasate la peste 14 ani "lumina". 

      A nu se intelege ca in depresii nu se creste! Se creste (sau scade in functie de piete) dar nu la capitatea maximelor din trecut. 

      Ca sa ai capacitate maxima in productivitate, creditare, investitii... trebuie ca mai multe varfuri ale generatiilor sa atinga cat de cat apropiat maxim in productivitate: 

      Exemplu: grupele 0-15 (neproductive); grupele 15-25 (neproductive + productive = O ca medie) 25-35 (maxim Productiv); 35-45 (mediu productiv); 45-55-65 (scad productiv); 65-75-85 (medie productiva scazuta + consum scazut = medie zero DAR detin ACTIVE cu care pot face exit) 

      Grupele de varsta de mai sus vot avea mereu impuls maxim cand ponderea procentuala a pietei este formata din : 35-45 si 45-55 (fara 65); daca urmatorul val procentual este format din 15-25 atunci se anticipeaza alt boom economic; daca urmatorul val procentual (adica ce va ocupa total in piata) este 65-75-80 atunci urmeaza CADERE ECONOMICA si VANZARI DE ACTIVE LA REDUCERI IN TERMENI REALI (chiar daca devalorizarea masei monetare va masca trendul). Simultan in asemenea depresii de trend demografi vor veni de jos impulsuri severe in "nasteri" / natalitate / migratie varste 0-15-25 ani (vine cavaleria noua) ce va ridica iar natia din "ruinele" caderi economice si o va duce pe alte culmi de creditare, investitii, invensitii noi in raport cu filozofiile si ideologiile noii generatii ce va ocupa un procent mare din totalul populatiei. 

      semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb