Raţiunea a zburat pe fereastră... demult!

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 16 ianuarie 2019

Raţiunea a zburat pe fereastră... demult!
Cornel Codiţă

Evaluarea, exprimată public mai zilele trecute, îi aparţine politologului britanic An­thony Glees şi se referă la "Brexit". Parcursul politic menit să scoată Marea Britanie în afara spaţiului instituţional al Uniunii Europene. Sorocul: 29 Martie. Conform Tratatelor Uniunii, Guvernul May a negociat cu Comisia Europeană condiţiile ieşirii şi principiile relaţiilor post brexit. Nimeni nu este mulţumit de rezultat. Alegătorii britanici sunt aproape siguri: mai bine de jumătate dintre susţinătorii brexitului şi-au dat mîna cu mai bine de jumătate dintre cei care i se opun pentru a declara prevederile acordului încheiat de guvern, inacceptabile. Marile partide politice ale "Trufaşei Insule" sunt rupte în două, fiecare. Liderii laburişti, echipa Corbyn, critică guvernul May de pe poziţia extremei conservatoare şi respinge rezultatul negocierii cu UE. Spre deosebire de conducerea sa, baza laburiştilor ar vrea, mai degrabă, un nou referendum şi respingerea ereziei Brexit. Ca să nu rateze compromisul, liderul laburist a cerut alegeri anticipate, dacă acordul guvernamental cade la votul din Parlament. Conservatorii care încă mai susţin guvernul May sunt copleşiţi numeric, nu doar în Parlament, de conservatorii care consideră că negocierea a fost un uriaş eşec, unul care trădează votul popular exprimat în favoarea brexitului. După ei, ieşirea, chiar fără un acord, este mai bună decît cu cel supus votului, marţi seară, la Westminster. Cel puţin ar fi salvată "Democraţia", "Voinţa poporului"! Economia ar putea, mai degrabă, să cadă! După calculele Băncii Angliei, chiar şi cu zece la sută din PIB, faza iniţială! Puneţi la socoteală cheltuielile guvernului de circa patru miliarde şi jumătate, doar pentru măsurile de urgenţă, plus alte sute de milioane, dacă nu chiar miliarde, nimeni nu ştie cîte, ale firmelor britanice şi străine care îşi caută un nou făgaş. Desigur, vor fi şi compensaţii pentru ieşirea din UE. Cînd se vor materializa, ce pondere vor avea faţă de pierderi, cine vor fi cîştigătorii şi cine pierzătorii, ce turnură vor lua economia şi societatea britanică nu se va şti decît, poate, peste un deceniu... sau două! Votul din Camera Comunelor nu este pe muchie de cuţit. La Londra, cel puţin, în dimineaţa zilei decisive, nimeni nu se mai aşteaptă ca Guvernul May să îl cîştige.

Poate, cine ştie, vreo minune fabricată în culisele şi cotloanele întunecate ale politicii. Dar, vorba lui Grigore Alexandrescu, "Minuni în vremea noastră nu văz a se mai face"! Dacă, totuşi, se-ntrupează miracolul, atunci parcursul este clar şi negociat. Avem actele în regulă! Dacă "tratatul de extracţie" va cădea la votul din Camera Comunelor, atunci...!? Atunci vom asista la ultima parte a unui parcurs politic din care raţiunea a fost alungată prin eforturile comune ale tuturor participanţilor. Conservatori şi Laburişti britanici, deopotrivă! Bruxelles şi Londra, mînă în mînă!

Ceea ce ne lasă faţă în faţă cu întrebarea, deloc comodă: Cum se face că unul dintre cele mai fiabile, sensibile şi eficiente sisteme politice din spaţiul marilor democraţii europene stă să se încununeze cu un eşec de proporţii megalitice, incapacitatea de a furniza o decizie raţională, bine cîntărită, echilibrată, larg acceptată social, la o răscruce ale cărei consecinţe sunt considerate de toată lumea istorice? Este acest mariaj al "Democraţiei" cu "Lipsa de Raţiune" un accident, o uniune de convenienţă impusă de circumstanţe rarisime, sau, mai degrabă, actualizarea unei posibilităţi structurale, ignorată cu bună ştiinţă, atît în teoria, cît şi în practica politică, tocmai de teama de a nu da faţă cu consecinţele grave care rezultă de aici?

Dacă simţea cineva nevoia să răsufle uşurat, o poate face! Teoria şi experienţa istorică sunt cît se poate de clare. Omul nu are nici o dificultate să împerecheze uneltele raţionale pe care le inventează cu scopuri şi acţiuni parţial sau total neraţionale, ori de-a dreptul iraţionale. O face de cînd este istoria, istorie! O face în plan economic, social, în competiţiile pentru putere, bunuri, resurse, oportunităţi şi prestigiu! A făcut-o de nenumărate alte ori în domeniul politicii şi în spaţiul democraţiilor. Alunecarea "naturală spre brun" a democraţiilor secolului XX şi derapajul actual al post-democraţiilor spre un nou tip de "iraţional totalitar" hrănit din plin cu iluziile "rectitudinii politice", ori cu cele ale "apărării democraţiei de ea însăşi, prin măsuri care-i restrîng spaţiul fundamental de manifestare" sunt doar două dintre sindromurile cele mai evidente. Şi atunci, care-i "lecţia"?

Una uşor de exprimat şi înţeles, dar teribil de greu de aplicat practic, într-o lume copleşită şi subjugată de farmecele cvasi-raţionalului, pseudo-raţionalului şi iraţionalului: dacă vrem rezultate raţionale şi eficiente de la "Democraţie" trebuie să o hrănim cu obiective şi acţiuni raţionale şi eficiente. Altfel, dacă nu o facem constant şi cu eforturile necesare, atunci ea se lasă înhămată, ca boul pus în jug, la carul lipsei de raţiune şi contribuie cu aceeaşi silinţă, masiv, la următoarea catas­trofă socială, economică şi politică a unei naţiuni, a unui continent, ori chiar a unei civilizaţii.

Opinia Cititorului ( 24 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Raţiunea a zburat pe fereastră...de mult timp!

    1. A inceput usurel, cu un triumfalism prematur (daca va mai amintiti de conceptul de "sfarsit al istoriei") pe la mijlocul anilor 90. A continuat cu o ignorare a problemelor, apoi cu negarea lor.

      Acum gandesc ca suntem pe undeva pe la inceputul fazei a patra, aia de disperare. 

    Alunecarea "naturală spre brun"

    1. Cum putem impiedica alunecarea naturala spre brun? Alfabetul evolutiei...gandurile rele sa le inlocuim cu unele bune!

      S-au brune, dupa Codita.

      Alunecarea naturala spre brun face trimitere la miscarea browniana si mai departe cu fractalul si geometria fractala. Sistemele haotice dinamice sunt uneori asociate cu fractalii, adica miscarea de autosimilaritate a formelor geometrice neregulate, cum snt fulgii de nea, norii, cristalele, retelele de rauri, lanturile montane, fulgerele, conopida, brocoli si sistemul de vase sangvine si vase pulmonare.Fractalii apar di in arta dar si in viata sociala, le putem denumi tipare. Asadar dpdv...

    fericirea trebuie sa intra vietile natiunilor Orchestra Europei din concertul de la Bucuresti este simbolul acestei noi matrici noi! Matricea armoniei, sanatatii, societale si spirituale! Valorile comune sunt de natura spirituala nu numai democratice! Cultura ne uneste prin spiritualitatea ei!

    1. Totusi nu ati inteles nimica. Cum puteti sa spuneti ce spuneti. Intai ca nu asta este subiectul zilei. Subiectul zilei ar fi pensiile. Eu am primit o marire dar insuficient. Aproape nimica. Cum sa traiesc si sa iau pensie doar 60 de milioane dupa 28 de ani de munca ca subofiter. Chiar mi se pare ca am fost pacalit. Domnul ziarist ii tot da cu altele dar nu stie nimica.

      La multi ani (si bani, sa nu mai plangi).

      ha ha ha...

      Vă plângeți că aveți "doar " 6000 de lei pensie lunară ca subofițer, adică aprox. 1500 USD lunar? Dvs. nu știți pe ce lume și mai ales în ce societate trăiți. Eu sunt economist, am 35 de ani vechime în muncă și am o pensie care abia ajunge în apropierea jumătății celei pe care o aveți dvs. Iar ca nivel de venituri cu 60 de milioane pe lună sunteți la nivelul...

      Totusi domnule economist nu ati inteles nimica. Eu am muncit nu ca altii. Subofiter am fost si atata sa am pensie? 28 de ani de munca nu se glumeste cu asta. Cu putin peste 6000 de lei eu nu pot sa fac nimica. Statul trebuie sa dea mai mult ca doar are de unde. Ati vazut ca a dat la jandarmi. Eu nu am fost jandarm pentru ca nu exista cand am fost facut subofiter dar asta nu este un motiv. Pensia altora este suficienta pentru ca ei nu au lucrat la interne ca mine acolo munca este adevarata nu...

      Scuzatil! Eu i-am spus de cateva ori ca: Plotoneru'i plotoner, nici soldat, nici ofiter.

      Ce sa-i faci; el este cu gandul doar la pensia lui....... 

      Are totusi si merite; este perseverent.

      Rabdare Cristy , rabdare; o s-o ai si mai mare. 

      Totusi meseria a fost. 6000 nu este mult pentru cineva care a aparat Romania. Cine rade rade degeaba pentru ca altii nu stiu ce au facut. Subofiter era cineva nu ca acuma. Asa ca degeaba rade cine nici nu stie despre ce este vorba.

    "dacă vrem rezultate raţionale şi eficiente de la "Democraţie" trebuie să o hrănim cu obiective şi acţiuni raţionale şi eficiente. Altfel, dacă nu o facem constant şi cu eforturile necesare, atunci ea se lasă înhămată, ca boul pus în jug, la carul lipsei de raţiune şi contribuie cu aceeaşi silinţă, masiv, la următoarea catas­trofă socială,...

    "Începând de astăzi, fiecare zi contează. Ceasul Brexitului ticăie ameninţător. Fiecare decizie politică devine crucială. Toate opţiunile sunt pe masă. Poate ieşi foarte rău sau foarte bine. De data aceasta, fiind vorba de relaţia între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, între două entităţi politice şi civilizaţionale raţionale, inteligente şi...

    ... salvati uniunea ... salvand ratiunea :) ...

    1. Exact invers: salvand uniunea ... salvam ratiunea!

      Se pare ca Brexitul este un pretext pentru o Europa cu 2 viteze prin regulamentul cate leaga acordarea fondurilor europene de statul de drept su vizeaza 3 tari: Polonia, Ungaria si Romania. Astfel vor sa acopere golul lasat un bugetul UE, de un potential Brexit, de 14 miliarde Euro, anual. Cu atat maimult Brexitul tb evitat!

    Brexitul a dorit sa scoata in evidenta irationalitatea democratiei directe in comparatie cu cea reprezentativa! Acelasi lucru s-a intamplat si in Franta si Olanda cu referendumul organizat pentru Tratatul Constitutional... aceat fractal s-a repetat si in Cehia. Ratiunea ne indeamna sa nu mai apelam la hrana irationala pentru democratie pana cand modelul societal nu este unul care sa creeze indivizi capacitati, capabili sa ia decizii rationale atunci cand li se cere acest lucru. Lectia este...

    1. Batalia pentru valorile europene se da chiar in interiorul UE, pe langa articolul 7 s-a ibtrodus si legarea acordarea fondurilor europene legat de respectarea articolului 7 din Tratatul de Functionare a UE!... masura rationala pentru a apara valorile liberale! Asta nu face bine populatiei. De ce sa plateasca ea pentru ce decid reprezentantii alesi in mod democratic!? Este intelept sa pedepsim pe cei nevinovati?

      sa plateasca ea (populatia) pentru ce decid reprezentantii alesi in mod democratic!?

      Decidentii care pun populatia (alegatorii) sa plateasca sunt alesi in mod democratic? Asta a fost scopul alegerilor populatiei, sa fie pusa sa plateasca? Mai pot fi numiti acesti decidenti alesii populatiei? Ce alesi, ce ecidenti, cind avem de a face cu nise infractori, cu niste... porci. 

      Cele doua razboaie mondiale corecteaza ideea liberala a armonizarii naturale a intereslor; ea poate fi transformata din potentiala in naturala prin utilizarea ratiuniu, prin educatie si experienta.. La aceeasi concluzie ajungem si daca luam in considerare toate cele trei elemente ale instrumentelor internationalismului liberal din perioada interbelica; arbitrajul international, securitatea colectiva si dezarmarea.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb