Declaraţiile recente ale preşedintelui american Joe Biden, conform cărora "criminalul de război" Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere" în Rusia, au generat, zilele trecute, reacţii furioase la Moscova.
Senatorul rus Konstantin Kosaciov, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe din camera superioară a Parlamentului Rusiei, a declarat, potrivit dpa, că Biden a făcut cu o "regularitate înspăimântătoare" afirmaţii care sunt mai grave decât crimele.
În timpul discursului său, susţinut sâmbătă seara în faţa unei mulţimi de oameni la Varşovia, Biden a spus, conform Agerpres: "Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere".
Declaraţia a fost interpretată ca o schimbare majoră în politica externă a SUA, prin care Biden pare să fi sugerat că ar fi necesară o schimbare de regim în Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ripostat rapid, afirmând că "nu este treaba lui Biden să decidă aceasta. Preşedintele Rusiei este ales de ruşi".
În condiţiile în care afirmaţia lui Biden a făcut înconjurul lumii, Casa Albă a ţinut să precizeze ulterior că preşedintele SUA "nu a cerut o schimbare de regim în Rusia". Un oficial al Casei Albe a menţionat: "Ceea ce a vrut să spună preşedintele este că Putin nu poate fi autorizat să exercite o putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. Nu vorbea despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim".
Acest lucru a fost reiterat ieri de şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, care a spus, în timpul vizitei sale de lucru în Israel, că SUA "nu au o strategie de schimbare a regimului în Rusia sau în orice altă parte".
De menţionat că, în acelaşi discurs, Biden l-a calificat pe Putin drept "măcelar", "criminal de război" şi "dictator sângeros".
Ieri, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că nu va folosi "epitetele" utilizate de omologul său american Joe Biden împotriva lui Vladimir Putin, respingând o escaladare atât "în vorbe", cât şi "în fapte" a războiul rus din Ucraina.
Macron a informat că urmează să discute în curând cu omologul său rus, în vederea organizării unei operaţiuni de evacuare a oraşului ucrainean Mariupol.
• Şeful camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin: "Cetăţenilor americani ar trebui să le fie ruşine cu preşedintele lor"
Ca răspuns la cele afirmate de Biden, preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, l-a acuzat pe liderul american de "declaraţii nediplomatice" şi de "isterie".
"Biden este slab, bolnav şi nefericit", a comentat Volodin pe Telegram, adăugând: "Cetăţenilor americani ar trebui să le fie ruşine cu preşedintele lor. Este posibil ca el să fie bolnav. Ar fi bine dacă Biden şi-ar face un control medical".
Pe de altă parte, potrivit lui Volodin, Vladimir Putin merită respect pentru atitudinea sa "reţinută".
Moscova a atenţionat recent că relaţiile diplomatice cu SUA sunt pe punctul de a fi complet compromise din cauza escaladării tensiunilor asupra invaziei ruse în Ucraina.
• Joe Biden: "Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia"
Preşedintele SUA, Joe Biden, a reafirmat sâmbătă că Statele Unite nu doresc să intre în conflict cu forţele ruse care au invadat Ucraina, dar a lansat, din Varşovia, un avertisment puternic spre Moscova, conform AFP: "Să nu vă gândiţi să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO. Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia".
Joe Biden s-a adresat direct ruşilor, spunând: "Poporul rus nu este inamicul nostru. Refuz să cred că primiţi favorabil uciderea unor copii şi bunici nevinovaţi sau că acceptaţi că spitale, şcoli, maternităţi sunt lovite de rachete şi bombe ruseşti".
• Volodimir Zelenski: "Avem nevoie de armament suplimentar"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le cere statelor membre NATO să trimită armament Ucrainei, cu care să înfrunte invazia rusă şi pe care-l aşteaptă de "31 de zile", de la începutul războiului rus, critică dur Organizaţia Atlanticului de Nord, întrebându-se dacă nu cumva este condusă de Rusia, relatează AFP.
Zelenski a declarat sâmbătă seara, într-o înregistrare video, conform news.ro: "Avem nevoie de armament suplimentar. Noi trebuie să protejăm nu doar Ucraina, ci şi alte ţări din Europa de Est, ameninţate de o invazie rusă. Am spus clar acest lucru, în discuţiile noastre cu omologii noştri americani în Polonia. Ce face NATO? Este condusă de Rusia? Ce aşteaptă?. Care este preţul acestei securităţi? Este foarte specific. Sunt avioane pentru Ucraina. Sunt tancuri pentru statul nostru. Este apărare antirachetă. Este armament antinavă. Este ceea ce au partenerii noştri. Este ceea ce este acoperit de praf în hangarele lor de stocare".
Şeful statului ucrainean le-a cerut din nou occidentalilor 1% din avioanele şi tancurile NATO.
"Noi nu am cerut mai mult. Şi nu cerem mai mult. Dar au trecut 31 de zile de când aşteptăm!", a subliniat Zelenski, atrăgând atenţia: "Trupele ruse distrug tot ceea ce face din noi o naţiune, însă ele vor da socoteală".
Teritoriul separatist ucrainean Lugansk, căruia Rusia i-a recunoscut "independenţa", ar putea să orgnizeze în curând un referendum prin care să intre în Rusia, anunţă liderul acestuia, Leonid Pasecinik, relatează AFP, conform news.ro.
"Cred că, într-un viitor apropiat, un referendum va avea loc pe teritoriul republicii (autoproclamate la Lugansk), în cursul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut şi îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia rusă", declară Pasecinik, menţionând: "Nu ştiu de ce, dar sunt sigur că aşa se va întâmpla".
----------------
Oligarhii ruşi pot continua să meargă şi să facă afaceri în Turcia atât timp cât respectă legea locală şi dreptul internaţional, conform ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de AFP, informează Agerpres. Domnia sa a spus recent: "Nu participăm la sancţiuni. Le aplicăm doar pe cele decise de Naţiunile Unite. Cu siguranţă, cetăţenii ruşi pot vizita ţara noastră".
Turcia a calificat invazia Ucrainei drept "inacceptabilă" şi s-a poziţionat ca un mediator pentru a pune capăt războiului.