Război cu Rusia nu se face

PETRU ROMOŞAN
Internaţional / 18 ianuarie 2022

Război cu Rusia nu se face
PETRU ROMOŞAN

Războiul indirect dintre Rusia şi SUA, prin proxies, pare deja inevitabil. E vizată în primul rând Ucraina, dar nici România şi Polonia, vârfurile de atac ale SUA şi ale NATO din Europa de Est, nu sunt la adăpost. Recentele negocieri ruso-americane, deschise anul trecut la Geneva şi încheiate dezastruos la începutul lui ianuarie 2022 tot la Geneva, au statuat un deplin succes diplomatic rus. SUA şi aliaţii săi occidentali, precum şi cei din estul Europei sunt azi în defensivă, ameninţaţi. Iar cu Ucraina, mărul discordiei, se poate întâmpla orice, inclusiv să fie pur şi simplu anexată de ruşi.

Nu are rost să speculăm despre cum se va desfăşura războiul. O fac destui experţi militari, dar, în realitate, nimeni nu ştie mare lucru. Cu excepţia lui Vladimir Putin şi a generalilor săi, în frunte cu Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov. Începând din 13 ianuarie, trenuri interminabile au dislocat trupe şi tehnică militară din estul Rusiei către vestul său, prefigurând parcă o invazie de mare amploare. Va începe războiul cu atacuri cibernetice ? Unele au avut deja loc împotriva Ucrainei şi Poloniei, şi au fost atribuite Belarusului, aliatul indefectibil al Rusiei. Vor urma lovituri de la distanţă în Ucraina şi în ţările Europei de Est asupra unor baze americane şi NATO, depozite de muniţii, aeroporturi şi alte obiective strategice şi chiar de-a dreptul împotriva armatei ucrainene ? Nu ştim şi nu ne rămâne decât să aşteptăm, stresaţi.

Mai poate fi oprit războiul ? Pat Buchanan, cunoscutul om politic american şi analist respectat, zice că da : "Ucraina nu este membru NATO. E limpede că prin inacţiunea sa America îşi dezvăluie refuzul de a-şi risca propria securitate într-un război cu Rusia pentru o Ucraină a cărei suveranitate şi a cărei integritate teritorială nu sunt interese americane vitale suficiente ca să justifice un război cu cea mai vastă ţară de pe pământ şi cu uriaşul ei arsenal de arme nucleare. Asta e lumea reală. Şi, cum Ucraina nu este un aliat NATO, iar noi n-o s-o invităm să devină un aliat NATO, Biden ar trebui să declare asta public, urbi et orbi, pentru a-i exclude lui Putin pretextul unei invazii. Biden a declarat deja că noi nu vom plasa arme ofensive în Ucraina. Dacă, declarând că noi nu avem intenţia ca NATO să se extindă mai departe spre est primind Ucraina sau Georgia putem să-i oferim lui Putin o cale de ieşire din această criză pe care el a creat-o, de ce să n-o facem ? Ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov, a spus săptămâna trecută : "Ei trebuie să înţeleagă, cheia întregii situaţii este garanţia că NATO nu se va mai extinde spre est." Dacă e adevărat ce a spus Lavrov - faptul că pentru Moscova "cheia", cererea crucială, este ca expansiunea NATO spre est să se oprească, iar Ucraina şi Georgia să nu fie primite niciodată în alianţa creată pentru a îngrădi (contain) Moscova -, ar trebui să răspundem la această cerere. Dacă asta îl face pe Putin să-şi ţină armata departe de Ucraina, admiţând adevărul, se va fi evitat un război inutil. Dacă Putin totuşi invadează [Ucraina], lumea va şti măcar pe cine să tragă la răspundere pentru asta" (Pat Buchanan - "Biden should declare NATO membership closed", unz.com, 18.01.2022 ; vezi şi Michael Kimmage - "Time for NATO to close its door", foreignaffairs.com, 17.01.2022).

Dacă nu ştim ce se va întâmpla în timpul imediat următor cu Ucraina şi cu Europa de Est (inclusiv cu România), avem certitudinea că perioada post-Război rece, de tranziţie, începută cu revoluţiile din estul Europei şi cu dezintegrarea Uniunii Sovietice, s-a încheiat. Imperiul rus renăscut în ultimii 20 de ani e capabil să pună în dificultate hegemonul american. Deşi, culmea, interesele majore ale SUA nu se mai găsesc în Europa, ci în Indo-Pacific, în Asia. De ce s-ar mai ciocni SUA cu Rusia pentru Ucraina ? Rusia a înţeles că SUA doreşte de fapt să dezagrege vastul imperiu rus, foarte bogat în resurse naturale şi, drept urmare, Rusia s-a înarmat până în dinţi, depăşind, probabil, azi prin modernitate starea arsenalului american.

În mai puţin de un an, începând cu această lună ianuarie 2022, istoria României poate lua un viraj surprinzător, poate bascula odată cu istoria întregii Europe. Unii analişti chinezi, dar nu numai ei apreciază că SUA pot renunţa pur şi simplu la NATO pentru a reuşi o alianţă cu Rusia sau măcar o neutralitate a Rusiei în disputa SUA cu China. Oricât de spectaculoasă ar fi o asemenea schimbare - renunţarea SUA la NATO -, ea nu trebuie exclusă. În orice caz, sunt mai multe semne că "partenerul" chinez nu o crede imposibilă. Dacă aşa ceva se va întâmpla, după o nouă conferinţă de pace, o nouă Ialta, România va intra pentru foarte mulţi ani în zona de influenţă a Rusiei, cu tot ce poate aduce o asemenea schimbare.

Pentru că SUA a mers cu ofensiva ei la est şi cu "containment"-ul atât de departe, Rusia nu se mai mulţumeşte doar cu garanţii de neaderare pentru Ucraina şi Georgia. În cele două drafturi recente de tratat propuse SUA şi NATO, Rusia s-a întors la 1997, când nici măcar Polonia, Cehia şi Ungaria nu făceau parte din NATO. Cu atât mai puţin România şi Bulgaria. Unii experţi ruşi s-au întors chiar la 1991 şi la negocierile dintre Mihail Gorbaciov şi George Bush-tatăl. Dar necesită încheierea "Războiului rece" - o metaforă doar ! - nişte tratate de pace ? Sau poate că e vorba de toate aranjamentele de după cel de-al doilea război mondial, care cuprind şi dolarul ca monedă globală de schimb ?

Un analist francez, Olivier Renault, citează un important expert chinez, Cui Hongjian : "[Acesta] scrie că Washingtonul ar putea sacrifica NATO ca piesă de şah într-o mare partidă împotriva Rusiei. [...] "Soluţia problemei ucrainene sub comanda Washingtonului este aceea de a utiliza NATO pentru a lansa o ofensivă împotriva Rusiei. Aceasta diferă sensibil de abordarea europeană, care se concentreză mai mult pe negocieri diplomatice şi interese reciproce. Prin urmare, situaţia din Ucraina evoluează rapid către o confruntare militară", declară Cui Honjian în articolul său publicat în Global Times. După el, obiectivul NATO este acela de a dovedi că poate juca încă un anume rol în relaţiile dintre Europa şi Rusia şi în domeniul securităţii europene. Cu toate astea, după ce a obţinut rezultate politice limitate la reuniunea NATO-Rusia de la Bruxelles din 12 ianuarie 2022, alianţa s-a confruntat cu o tristă realitate. Expertul chinez se întreabă dacă "valoarea NATO pentru Statele Unite va scădea de o manieră semnificativă după ce Rusia şi Statele Unite ajung la un consens în negocierile pentru reducerea tensiunii în Ucraina ?". Cui Hongjian atrage atenţia asupra faptului că SUA şi alianţa consideră Ucraina un partener dar nu-i acordă aderarea la NATO. Vor astfel să domine în jocul lor cu Rusia. Ei ar putea nu doar să agraveze situaţia în regiune furnizând Ucrainei material militar şi efectuând exerciţii militare împreună, ci ar putea folosi şi teza conform căreia "Ucraina nu este membru NATO" ca scuză pentru a evita o confruntare deschisă cu Rusia" (Olivier Renault - "Les États-Unis vont-ils sacrifier l'OTAN sur l' echiquier du conflit avec la Russie ?", observateurcontinental.fr, 13.01.2022).

Va reuşi preşedintele Joe Biden şi, eventual, urmaşul său (Kamala Harris ?) pentru SUA acolo unde au eşuat Napoleon Bonaparte pentru Franţa şi Adolf Hitler pentru Germania ? În fiecare secol, o mare putere occidentală încearcă să ocupe Rusia şi o sfârşeşte, cel puţin până acum, catastrofal.

(Titlul articolului este o imitaţie după La Guerre de Troie n'aura pas lieu (1935), piesa lui Jean Giraudoux, tradusă la noi Război cu Troia nu se face.)

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. 1. După căderea Urss în 1991, americanii au încercat sa pună mana pe uriașele resurse naturale, inclusiv din Rusia. Nu au reușit.

    2. Apoi a urmat aderarea la Nato a fostelor tari din Pactul de la Varsovia. Cel mai mult i-a zgandarit pe ruși aderarea tarilor care au granița cu ei. 

    3. Dacă îmi aduc bine aminte, la intalnirea Rusia Nato de la București, cruciala pentru relațiile americano- ruse, Putin a adus în discuție o eventuala aderare a Rusiei la Nato! 

    Propunerea a fost respinsa! 

    4. A urmat anexarea Crimeei la Rusia. Acesta a fost cu adevărat momentul în care rușii si-au aratat muschii. 

    5. Este posibil în continuare un singur lucru: Invadarea de către ruși a Donbasului rusofil, cu uriașe resurse în cărbune.  

    Atât! Ucraina nu ar fi invadata în totalitate. 

    Nato și Occidentul nu vor sari sa apere oficial Ucraina, dar le vor furniza în continuare armament. 

    6. Din toată povestea asta cred ca un singur lucru e clar. Rușii nu mai accepta aderarea la Nato a Ucraineî sau Georgiei. Ar fi prea mult pentru ei înconjurarea din toate partile de forte ostile.  

    Probabil și americanii sunt conștienți de acest lucru. 

    Concluzia mea? Buboiul nu se va sparge, nu va fi niciun război Est-Vest, cel mult rușii vor ocupa în pas de defilare Donbasul, așa cum au procedat și în Crimeea, eventual în urma unui referendum popular al rușilor din Donbas. 

    Ucraina va plânge după ajutor degeaba.

    1. DACA RATIUNEA nu va INVINGE,se va ajunge la un RAZBOI in care vor muri milioane de oameni nevinovati. La ora actuala PUTEREA MILITARA in lume s-a schimbat PROFUND.Dupa instalarea la Kremlin a KGBistului PUTIN,RUSIA s-a INARMAT iar la ora actuala FORTA MILITARA a RUSIEI in ALIANTA cu CHINA,este mult peste FORTA MILITARA a NATO.Cine urmareste cu atentie SITUATIA INTERNATIONALA de stabilire a zonelor de INFLUENTA in LUME,si judeca CORECT sansele unui RAZBOI intre NATO si RUSIA poate observa cu usurinta ca INTERESELE RUSIEI in EUROPA sunt CONVERGENTE cu INTERESELE CHINEI in INDO-PACIFIC.Sigur ca SUA,sunt o MARE PUTERE MILITARA insa nu ar putea face fata unui RAZBOI cu RUSIA,intrucat INSTANTANEU,CHINA ar ATACA si ea zona INDO_PACIFIC unde la ora actuala SUA,are mult mai mare INTERES decat in EUROPA de est.CERERILE lui PUTIN sunt FERME si la OBIECT,iar AMENINTAREA ocuparii UKRAINEI,este una REALA si se poate intampla IMEDIAT. Ce vor putea sa faca cei din NATO,vor SUSTINE MILITAR UKRAINA,EXCLUS. TARILE VEST EUROPENE,sunt legate FEDELES de RESURSELE ENERGETICE primite din RUSIA si in afara ca vor MIMA niste PROTESTE nu vor putea face nimic.SUNT convins ca ANALISTII MILITARI ai ARMATEI SUA,sunt constienti ca un RAZBOI cu RUSIA si intrarea CHINEI in RAZBOI in INDO-PACIFIC ar fi un DEZASTRU pentru SUA. Asa ca sper ca SOMNUL RATIUNII sa nu NASCA MONSTRII si astfel sa nu le dea MOTIVE celor doua mari PUTERI MILITARE ale lumi,RUSIA si CHINA sa inceapa un RAZBOI,in care nimeni nu stie unde se v-a opri.!

    Îl citesc cu plăcere pe Romoșan - care, din L'enfant térrible al poeziei dâmbovițene din anii '80, a devenit un bun comentator de politică externă.

    În comentariul lui Oarecare, nu-mi place expresia - curentă, printre proști - "anexarea Crimeii". De fapt și de drept, e vorba de recuperarea Cromeii. 

    Dacă, prin absurd, România ar avea sânge în instalații și ne-am reîntregi teritoriul național cu Bucovina de Nord, Ținutul Herța și întreaga Basarabie, tot de "anexare" ar fi vorba?! 

    Mă-ntorc la Petru Romoșan: analize bine documentate, judicios gândite, f. bine scrise; adică și exact, și expresiv.

    Dă-i bătaie mai departe, mon vieux! 

    1. Am folosit expres termenul de anexare pentru a fi nu banuit aiurea de cine stie ce sentimente pro sau anti.

      Asta e doar punctul de vedere / termenul oficial utilizat la noi. Ca o fi curent si printre prosti, nu ma pronunt:) 

      Doar m-au mancat degetele sa scriu si eu ceva pe tema asta ca acum, de abia dispare usor usor panica Covid si mi-e sa nu dam in alta. 

    Daca tot m-am bagat in seama dandu-mi cu parerea in legatura cu acest subiect, in legatura cu dorinta Rusiei de a intra in NATO, am dat un search si am gasit asta:

    Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in 2017 ca i-a sugerat fostului presedinte american Bill Clinton sa ia in considerare posibilitatea ca Rusia sa adere la NATO. 

    Declaratia a fost facuta intr-un interviu acordat regizorului american Oliver Stone, The Putin Interviews, in patru episoade, care a inceput sa fie difuzat luni seara de postul american de televiziune Showtime (grupul CBS), relateaza agentia de presa TASS. 

    "Imi amintesc una din ultimele noastre intalniri cu presedintele Bill Clinton pe cand era seful administratiei americane. El a venit la Moscova si in cadrul discutiilor am spus: 'Poate ar fi de luat in considerare varianta ca Rusia sa poata adera la NATO". Clinton mi-a raspuns: "Ei bine, eu nu sunt impotriva", a evocat Putin, adaugand ca in acel moment "intreaga delegatie americana a devenit foarte nervoasa". 

    La propunerea lui Oliver Stone ca Rusia sa adere in prezent la NATO, presedintele rus a izbucnit in ras. 

    "Intelegeti de ce partenerii nostri au devenit nervosi? Pentru ca in cazul in care Rusia ar adera la NATO, ea va avea intotdeauna propria voce. Noi nu vom permite sa fim manipulati, dar asa ceva prietenii nostri americani nici in gand nu admit", a spus seful statului rus. 

    El a calificat NATO drept un instrument de politica externa al SUA, in care nu exista "aliati", ci doar "vasali", potrivit TASS. 

    "Atunci cand o tara devine membra a NATO, ii este dificil sa reziste la presiunile din partea unei astfel de tari mari ca SUA, liderul NATO. Si pe teritoriul acesteia poate sa apara usor orice - si un sistem de aparare antiracheta, si noi baze militare si, daca este necesar, si noi sisteme ofensive", a spus Putin, adaugand ca in acest context Moscova se vede constransa sa ia contramasuri. 

    Si mai e un aspect foarte important de luat in calcul pe care il uitasem. 

    In 1994, rusii s-au luat armele nucleare de pe teritoriul Rusiei, Ce ar fi fost acum daca ucrainienii le aveau sau la momentul alipirii Crimeei la Rusia??? 

    Am mai dat un search ... 

    Ucraina a aderat la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, ca un stat nenuclear exclusiv în condiţii, când au fost acordate garanţii de securitate pentru Ucraina de către cele cinci state nucleare. Acestea condiţii au fost menţionate în Memorandumul de la Budapesta, semnat la 5 decembrie 1994 de către Marea Britanie, SUA şi Rusia. Franţa şi China au sprijinit Memorandumul prin semnarea unei declaraţii separate. Memorandumul este un document oficial al Adunării Generale a Consiliului de Securitate al ONU. 

    Garanţiile de securitate, promise Ucrainei de către statele nucleare sus menţionate, inclusiv respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, au fost decisive pentru a convinge Ucraina să renunţe la armele sale nucleare. 

    În conformitate cu Memorandumul de la Budapesta Rusia a promis să fie unul dintre statele garante a suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei. 

    În 2014 Rusia a arătat cu dispreţ nerespectarea Memorandumului de la Budapesta prin ocuparea Crimeei şi invadarea unor regiuni din estul Ucrainei. 

    CONCLUZIA?

    Nici Occidentul, nici Rusia nu nu s-au tinut de cuvant! 

    Lupta pt resurse metale rare, gaze, uraniu, neferoase, etc se acutizează. Pt următorii 200 de ani e nevoie masiva de materiale noi pt energetica solară și eoliană, acum fiecare da din coate după posibilități...Ucraina, România ? Niște mofturi pt electorate...

    In Februarie 2022 intra Rusia in Ucraina.

    Eu ma intreb: chiar se merita? Avand in vedere ce va urma oare chiar se merita? Nu cred.  

    Din celalalt punct de vedere: in opinia mea Ucraina si Georgia nu au ce cauta in NATO din simplul motiv ca incalca una dintre conditiile de admitere in alianta: inexistenta unui conflict militar deschis sau inghetat. Si nu in ultimul rand nu va mai exista o zona gri de neutralitate intre UE/NATO si Rusia care sa aduca un relativ echilibru.  

    Mai apoi: Rusia a solicitat retragerea NATO din toate tarile care au aderat dupa 1997. Cred ca un pic de bun-simt e necesar la nivelul cererilor Rusiei pe plan international. Acest lucru (retragerea conform unei demarcatii pre-1997) nu e posibil.  

    Mai apoi: din ceea ce vad Rusia urmareste gloria unei reusite militare ACUM! ....ignorand costurile si urmarile interne si externe din perioada 2032-2037 (urmari interne) si mai ales de dupa 2040 (ruperi interne provocatoare, mai apoi, de evenimente externe). Vorbim de DISPARITIA RUSIEI CA STAT DUPA 2040 prin ruperea sa in state mai mici care vor avea frictiuni si conflicte continue intre ele. Am mai avertizat despre asta, nu e o noutate.  

    Personal, avand in vedere interesele Rusiei, as pleda pentru o solutie non-militara din partea Rusiei, cu urmarirea intereselor prin canale non-militare (am avertizat ca e posibila o sucombare , o implozie interna a statului ucrainean cu impartirea teritoriilor intre Rusia, Polonia, Ungaria si Romania conform granitelor istorice anterioare).  

    Solutia militara Rusiei ACUM (asa cum intentioneaza din Februarie 2022 rusii) cheama mai apoi interventii si decizii care pe fondul unor cicluri economice ajunse la final (2022-2023) si a unui macro-ciclu economic si politic ajuns la final in 2032 vor conduce la tensiuni interne severe in Rusia care mai intai vor duce la miscari secesioniste si apoi la aparitia unui macro-Balcani tensionat pe tot teritoriul Rusiei.  

    Si nu cred ca Putin vrea asta. E un om istet taximetristul asta care a activat si ca spion, el nu vrea asta.  

    O solutie non-militara ACUM aduce dupa sine continuitatea Rusiei si dupa 2040.  

    Oare va fi Putin inteligent ?  

    Conform datelor pe care le am acum , nu, nu va da semne de inteligenta si va ataca militar Ucraina. 

    Dar cine stie? Poate descopera noi si noi valente de interventie in Ucraina intr-o maniera inteligenta si nuantata, nu prin forta bruta (tipica rusilor...oameni nu intotdeauna exceland la nivelul nuantarii). Nu este oare hazliu cum tocmai un atribut al unui neam sa duca la disparitia acelui neam desi in istorie aparent i-a asigurat continuitatea? E de meditat la acest lucru.  

    Urmaresc atent evolutia situatiei. Promite sa devina interesanta.  

    p.s. Recomand Romaniei de dragul continuitatii ei in timp ca stat sa se abtina de la a deveni rampa de atac a NATO in cazul situatiei Ucraina-Rusia. E un moment de cotitura in Istorie in acesti ani cand se aplica foarte bine relatiile teoriei haosului (cand chiar si o bataie de aripa a unui fluture poate sa declanseze un taifun in cealalta parte a Pamantului).

    1. " In Februarie 2022 intra Rusia in Ucraina."

      Urmatorul punct de cotitura istorica e perioada 5-8 Octombrie 2022.  

      Dar e mult, mult, mult prea devreme sa zic ce se va intampla atunci.

      Din păcate, Rusia va trebui să acționeze în ianuarie-februarie, din motive climatice și logistice. Pierderea unui război mondial poate duce la scindarea unei țări-vezi Germania în 1918 dar mai ales în 1945. Oare de ce Rusia ar face excepție? Putin de acum e sosia celui de până în 15 martie 2015, când se pare că ar fi fost asasinat și substituit de siloviki (urechile și forma feței diferă 90%, iar mâinile sunt ale unei alte persoane). Dacă tot vezi perspective în ciclurile economice și politice, ar trebui să observi și pădurea care nu poate fi obstrucționată de vederea copacilor. Acest Putin diferă de cel care propunea aderarea Rusiei la NATO, care ar fi fost respinsă din motive de ,,manipulare imposibilă".

      Un alt aspect semnificativ este instigarea Chinei ca NATO și Rusia să lupte pentru ca terțul mai slab să câștige: e teoria terțului inclus/exclus aplicată în geopolitică... 

      România, chiar reconfigurată ca Dacia Mare, va supraviețui WW3. Profeția lui Arsenie Boca e ocuparea într-o noapte de trei țări, care vor fi ulterior cuprinse de flăcări: Ungaria, Bulgaria (care vor trăda NATO) și Rusia, noul heghemon, doar pentru câțiva ani. Aceste trei țări vor fi cuprinse ulterior ,,de flăcări", iar singura țară care va supraviețui și se va extinde va fi România/Dacia Mare, tocmai pentru că va fi ocupată la începutul WW3 și este ocrotită de Maica Domnului întrucât este leagănul civilizației Europei.( discuțiile/tratativele de pe Columna lui Traian se făceau fără translator, în vechea limbă europeană).Deja am scris prea mult, prost și fără rost, [...]

      "singura țară care va supraviețui și se va extinde va fi România/Dacia Mare, tocmai pentru că va fi ocupată la începutul WW3"

      nu. 

      D-nul Arsenie Boca - caruia nu ii neg harul inainte-vederii, ii cunosc puterea - a descris o realitate care e asezata in anii mai de dupa, nu imediat acum. Nu insist asupra acestui subiect pentru ca nu simt chemarea sa notez anii la care a facut referire.

      legat de ce a zis Arsenie Boca si soarta Romaniei , pe linia evenimentelor mai sunt cateva fapte care trebuie sa se intample pana atunci (nu neaparat in aceasta ordine): destramarea UE (integrala) si a NATO, razboiul naval si apoi terestru Grecia-Turcia (aparitie in intervalul: finalul 2025-2027) , unirea (!) Moldovei cu Romania, declararea autonomiei teritoriale si administrative a asa-zisului Tinut Secuiesc (pentru un interval variabil de 3-4 luni inainte sa fie corectata militar situatia) , etc....

      Draga Campanella .... mai e mult pana departe.  

      Ah, si sa nu uitam : marele cutremur (a "treia ouare" a lui Arsenie Boca) care va pune Bucurestiul la pamant - se va petrece in al 3-lea deceniu al acestui secol. Din nou, refuz explicit sa notez anul (pe care il stiu) din motive de la sine intelese.  

      Soarta Romaniei e una framantata dar nu imi e frica de ceea ce am vazut inainte. Pentru ca greutatile au doua urmari : fie aduc distrugerea si disparitia , fie aduc o intarire fara seaman a sufletului colectiv, a identitatii noastre.  

      Avand in vedere continuitatea Romaniei de pana in secolul 24 (! - anticipare care imi apartine si pe care v-o destainui acum) invariabil e vorba de a doua optiune: orice greutate ar veni peste noi , ne va scoate si mai puternici si mai oteliti indiferent ce ar zice si ce ar face dusmanii Romaniei.  

      In vene ne curge forta pura care ajunge la starea de constiinta de sine pe masura ce ne intalnim cu probleme si greutati. Sa tii minte asta Campanella! Forta pura!  

      Si credinta e instrumentul care ne tine Fiinta si identitatea in viata.  

      Nimic nu se poate in lumea asta fara Dumnezeu - nici macar sa legi doua bete la un loc! Si romanii nu au uitat si nu vor uita in veci asta.  

      Caderea Romaniei in secolul 24 se va petrece din aceleasi motive care ne sunt caracteristice: tradare interna , neascultarea subalternului de superior, coruptie si mita. Dar nu insist asupra acestor subiecte pentru ca ma intristeaza.  

      Ii asigur pe toti care cred in ce scriu aici ca romanii (ca neam, nu ca stat) vor trai pe aceste pamanturi pana la finalul timpurilor si pana la intalnirea cu Dumnezeu, in timpuri cand va reveni asupra deciziei Sale si va reincepe sa vorbeasca direct cu oamenii (ca in Biblie, Vechiul Testament). Vorbim de timpurile de dinainte de anul 4000 cand oamenii alesi vor pleca catre o alta casa, pe o alta planeta, pentru ca aici va deveni imposibil sa traim (modificari severe de clima datorate modificarilor de magnetism ale Pamantului, nu datorita amprentei antropice, influentei omului).  

      Mai e foarte mult pana departe, Campanella! ... . Multe, foarte multe mai trebuie sa se intample!  

      Vazand in timp toate cate le vad stii ce concluzie desprind din toate astea?  

      Trebuie in mica si trecatoarea noastra viata sa ne pastram sufletul bun si linistit si sa vedem Darul Divinitatii in inflorirea unei flori, in zambetul unui copil, intr-un rasarit de soare - caci toate acestea sunt semne, simboluri ale Divinitatii in manifestare pe Pamant. Asa cum un semn (cuvantul) e simbol conceptual pentru o realitate materiala (obiectul).  

      Trebuie sa ne modificam mintea, sufletul, spiritul pentru a intelege un Adevar real si complet: in fiecare secunda traim in mainile lui Dumnezeu si prin bunavointa Lui.  

      Si atat.

      Cu astea am zis totul. Chiar TOTUL.  

      "Ah, si sa nu uitam : marele cutremur (a "treia ouare" a lui Arsenie Boca) care va pune Bucurestiul la pamant - se va petrece in al 3-lea deceniu al acestui secol."

      erata: al 4-lea deceniu. Deci dupa 2030 incolo.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb