Război total între producătorii de energie

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 10 aprilie 2013

Război total între producătorii de energie

Hotărârea de Guvern care prevede preluarea cu prioritate a unei anumite cantităţi de energie termo în sistemul energetic a declanşat un adevărat război între producători.

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a semnalat faptul că această hotărâre reprezintă o încălcare gravă a Directivei europene 28/2009 privind promovarea energiei din surse regenerabile. Potrivit acestei Directive, "statele membre se asigură că, la dispecerizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice, operatorii de trans-port şi sistem acordă prioritate instalaţiilor de producere care utilizează surse regenerabile de energie, în măsura în care funcţionarea sigură a reţelei naţionale de energie electrică permite acest lucru şi pe baza unor criterii transparente şi nediscriminatorii".

Comisia Europeană, care încurajează trecerea la un viitor cu mai puţine emisii de carbon, cu siguranţă se va sesiza şi poate declanşa procedura de infringement împotriva Româ-niei, afirmă Ionel David, preşedintele RWEA.

Sindicatul Hidrosind din Hidroelectrica a anunţat, ieri, că va ataca în instanţă Hotărârea de Guvern pentru a o anula întrucât măsurile din actul normativ conduc la creşterea preţului energiei la consumatorul final, la reducerea consumului şi falimentul industriei. Hidrosind va sesiza FMI, Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei cu privire la acest act normativ pe care îl consideră abuziv.

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia, care produce energie pe bază de lignit, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Toate emoţiile create în jurul hotărârii de Guvern, care prevede preluarea cu prioritate în sistem a unei anumite cantităţi de energie de la Complexul Oltenia şi Complexul Hunedoara, se concentrează pe Directiva Europeană care încurajează promovarea energiei curate. Dar atât Directiva, cât şi legislaţia naţională prevăd că preluarea cu prioritate a energiei regenerabile se face în măsura asigurării siguranţei sistemului energetic naţional. Sunt luni de zile în care centralele termo din Oltenia fac gratic echilibrarea pentru parcurile eoliene. Noi funcţionăm cu grupuri mari de câte 300 MW, care sunt concepute să producă în bandă. Am ajuns la situaţia aberantă când pornim un grup dimineaţa ca să-l oprim seara sau să oprim trei grupuri în decurs de o oră la comanda dispecerului naţional".

Domnia sa susţine că societatea pe care o conduce funcţionează efectiv după cum bate vântul, fapt care generează probleme tehnice, dar şi pierderi importante. Laurenţiu Ciurel mai afirmă că termocentralele sunt ţinute mai mult descărcate de dispecer din cauza producţiei eoliene: "Menţinerea grupurilor la un nivel tehnologic mic produce o cantitate mai mare de emisii decât dacă aceste grupuri funcţionează în bandă. Toţi producătorii de pe piaţă trebuie să aibă condiţii egale de concurenţă. Trebuie să găsim o soluţie să ne optimizăm funcţionarea şi costurile. Termocentralele asigură siguranţa sistemului şi nu putem echilibra gratis la nesfârşit parcurile eoliene".

Ionel David mai afirmă: "Ne surprinde iniţiativa Guvernului, mai ales fiindcă din declaraţiile ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, reiese că doreşte să scadă preţul la energie, nu să-l crească. Energia eoliană a scăzut preţul energiei în piaţă cu până la 50% şi acum se vede clar că termocentralele produc cea mai scumpă energie, deşi au fost subvenţionate de stat timp îndelungat. Acest tip de politici industriale, care privesc spre trecut, încălcând totodată obligaţiile Româ-niei derivate din Directivele europene încalcă din nou principiile predictibilităţii legislative din ţara noastră. În mod evident, este o decizie care favorizează producătorii de energie mai puţin rentabili în detrimentul celor mai profitabili, ştiut fiind faptul că termocentralele au costuri de producţie mult mai ridicate decât alţi producători".

În replică Laurenţiu Ciurel afirmă că, într-adevăr, producţia eoliană este ieftină pe piaţa liberă: "Dar pe factura primită de consumatorii finali există facturate şi costurile cu schema suport. Dacă te uiţi la costurile totale ale unui MWh produs într-un parc eolian constaţi că producţia termo este mai ieftină cu 50%. Cât despre faptul că energia se va scumpi în urma măsurii stabilite de Guvern pentru unităţile termo, eu nu m-aş grăbi cu concluziile. ANRE trebuie să facă normele de aplicare şi vom vedea cum va fi remunerată energia pe cărbune".

Hotărârea buclucaşă prevede acordarea accesului garantat la reţele pentru electricitatea produsă la Mintia (Complexul Hunedoara), care îi asigură funcţionarea continuă la o putere de 200 MW. Acces garantat are şi Complexul Oltenia pentru o putere de 500 MW.

Complexul Hunedoara are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o putere de 400 MW, iar Complexul Oltenia - la o putere de 600 MW.

Aceste măsuri sunt aplicate doar în perioada 15 aprilie 2013 - 1 iulie 2015.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cei cu eolinele ar trebui sa fie obligati sa isi construiasac o hifrocentrala speciala pentru compensare. Trebuie sa exisaye si ceva contra-parte pentru a echilinbra "prioritatea".

    E ca si cum am lasa niste huligani gratsi sa intre pe stadioane, si sa ii mai si lasamnesupravegheari de politie, ca ei "au drepturi". doar "sunt cetateni europeni" 

    Statul are perfecta dreptate sa asigure soguranta marilor producatori din mai multe motive.

    In primul rind marii producatori sunt proprietatea statului , deci a noastra a tuturor, si prin buna lor functionare asigura si viata industriei miniere. 

    Producatorii de energie eoliana, sunt in principal investitori straini, care au construit respectivele centrale cu 90% din materiale de provenienta straina, nejutind cu nimic industria autohtona. 

    In al doilea rind prin natura sa energia eoliana si fotovoltaica este imprevizibila . Atunci cind este virf de sarcina se poate ca vintul sa nu bata. Deci producatoriii de energie din eoliene doresc ca atunci cind li se filfiie eolienele , noi sa le cumparam toata energia, iar atunci cind sistemul are nevoie de energie, sa poata ridica din umeri si sa spuna"Ce sa-ti faca daca nu bate vintul?" 

    sa nu uitam ca fiecare KW cumparat de la eoliene ne produce o gaura in buzunar. Uitati=va la factura de electricitate. 

    Eolienele nu ar fi inregistrat un asemenea boom daca nu ar fi fost stimulate excesiv, si aproape dubios de generos de catre legislatia romana. 

    In spatele unor cuvinte pompoase de genul legislatie europeana, energie verde, salvarea pamantului de poluare, se ascunde de fapt o goana dupa profituri uriase si dorinta de a cistiga di orice pala de vint indiferent de cine plateste si de faptul ca sunt afectati marii producatori. 

    Citeam ca investitia intr-un parc eolian se amortizeaza complet in 2-3 ani datorita modului supergeneros in care statul a decis sa ne ia banii si sa-i dea investitorilor in eoliene, iar asta spune tot 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb