RĂZBOIUL DIN UCRAINA Radio Erevan, secolul al XXI-lea

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2022

Radio Erevan, secolul al XXI-lea

Informaţiile legate de războiul din Ucraina se succed cu repeziciune. Chestiunile sunt absolute dramatice, tragediile sunt reale. Din nefericire, la fel de reale sunt şi exagerările şi minciunile din ambele tabere, preluate şi aruncate în lume de mii de site-uri, televiziuni, radiouri şi ziare tipărite. Încă din copilărie am aflat de ce nu are ursul coadă, din cauza unei minciuni. Tot de atunci ştim că dacă nouă adevăruri sunt urmate de o minciună, credibilitatea se prăbuşeşte instantaneu. Să luăm un caz concret, care a stârnit foarte multă emoţie exact la startul conflictului militar. Povestea ar putea fi rezumată de celebrul Radio Erevan din perioada URSS, răsădit în secolul al XXI-lea.

Pe 25 februarie, a doua zi de la invazia Rusiei în Ucraina, au început să apară veştile despre primii eroi căzuţi la datorie. Toată presa mondială vuia în legătură cu uciderea absurdă a soldaţilor ucraineni care păzeau Insula Şerpilor. Un organ de presă neutru, Deutsche Welle, nota şi cita la vremea respectivă: "Rusia a cucerit, joi, Insula Şerpilor, toţi soldaţii ucraineni care erau staţionaţi acolo fiind ucişi în bombardamente. Confruntarea a avut loc în jurul orei 21:00. Ucraina a pierdut la scurt timp contactul cu Insula Şerpilor, iar Garda de Coastă a anunţat de atunci că toate informaţiile arată că teritoriul a fost cucerit. Într-o declaraţie susţinută după miezul nopţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că toţi militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi, după ce au refuzat să se predea. «Grănicerii au murit eroic, nu au renunţat. Vor fi decoraţi post mortem şi vor primi titlul de eroi», a spus Zelenski. Pe Internet a început să circule o înregistrare audio în care par să fie ultimele cuvinte ale soldaţilor ucraineni. În înregistrare se aud întâi militarii ruşi, ce s-au apropiat cu o navă de război de insula din Marea Neagră. «Suntem o navă militară de război. Suntem o navă militară rusească de război. Vă sugerăm să depuneţi armele şi să vă predaţi, pentru a evita să facem victime şi să vărsăm sânge fără rost. Altfel vă vom bombarda». Potrivit înregistrării, militarii ucraineni răspund prompt: «Navă de război rusească, du-te dracului!». Imediat după acest schimb de replici, au început bombardamentele. Toţi cei 13 grăniceri au fost ucişi. Vineri dimineaţă, forţele ruse au confirmat că au capturat Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova. Potrivit ministerului rus, 82 de soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat".

Destul de clar, ba 13, ba 82, ba morţi, ba vii.

Ieri, agenţiile de presă au pomenit, din nou, de unul dintre eroii de pe Insula Şerpilor. Un soldat ucrainean care a transmis unei nave de război ruseşti să se "ducă naibii" a fost decorat, după ce a fost eliberat din captivitate, au anunţat autorităţile din Ucraina. Roman Hribov era la post pe Insula Şerpilor când a început bombardamentul aerian şi maritim rusesc, la 24 februarie. Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că Hribov a fost eliberat din captivitatea rusă şi acum se află acasă la Cerkasy. Potrivit autorităţilor ucrainene, soladaţii luaţi prizonieri de pe Insula Şerpilor au fost eliberaţi, într-un schimb cu ruşii. Păi şi cum rămâne cu anunţul preşedintelui Zelenski, legat de grănicerii morţi eroic? A minţit? Nu a fost informat corect? Doar atunci sau şi în alte cazuri? Evident, faptul că soldaţii au scăpat vii şi nevătămaţi reprezintă o veste foarte bună, care trebuie să bucure. Desigur, agresiunea Rusiei nu are nicio justificare pentru marea majoritate a oamenilor lumii, dar niciodată minciuna nu a servit unei cauze drepte, nu face decât să o maculeze.

"Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va elibera", a rostit Isus (Noul Testament - Ioan 8: 32). Sună frumos şi ar merita încercat, măcar în momentele de mare cumpănă.

Notă

Bancurile cu Radio Erevan au atins o popularitate incredibilă în perioada comunistă. Reţeta era simplă, bancurile erau formate din întrebări adresate postului, la care Radio Erevan răspundea cu umor, răspunsurile frizând absurdul şi fiind în totală contradicţie cu întrebarea. Două exemple: "Un ascultător întreabă: - Este adevărat că în urma dezastrului de la Cernobîl toată conducerea centralei atomoelectrice s-a sinucis? Redacţia răspunde: - Da, în afara secretarului de partid, care nu a fost găsit acasă!; Un ascultător întreabă: E adevărat că faimosul compozitor Haciaturian a primit lunea trecută în dar o Volgă, pentru serviciile aduse URSS? Redacţia răspunde: - Da, dar nu luni, ci miercuri. Şi nu a fost vorba de o Volgă, ci de o bicicletă. Care nu i s-a dat, ci i s-a furat".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Despre asta este vorba, multa minciuna, multa manipulare, fara sa le pese de cine moare, cine sufera.

    1. Eu cred ca Rusia poate fi învinsă totul e sa nu renunți sa te ții de capul lor. Americanii de ex. niciodată nu ii vor lăsa în pace sa facă totul în ruble electronice sau mai știu eu ce măscări

    A fost prima informație - minciunica, dacă nu mă înșel, de la începutul agresiunii.

    Și după aia au curs cu nemiluita. 

    Completate cu chestii aberante de genul gospodinei care a doborât o drona cu un borcan cu murături.  

    Tragedia este completata de un circ colosal și o propaganda nemaivăzute.  

    De aceea și informațiile aparent adevărate trebuie luate cu multa circumspecție.

    Adevărul este ca din păcate nu știm exact ce se întâmplă acolo. Oricum tragedia e reala. 

    Felicitari, e un act de curaj sa nu te aliniezi corului care idealizeaza conducerea ucrainei.

    Asa este !

    Dar acest Adevar poate fi inteles doar de persoanele f inteligente - care au si standarde morale f inalte . 

    Avand standarde morale f inalte , o persoana f inteligenta nu poate accepta Faptul ca - in Realitate - exista ( si ) o componenta a razboiului numita " razboi imagologic " ( din care face parte ( si ) naratiunea cu " Rusia isi elibereaza fratii / denazifica Ucraina " ) .

    Este f incurajator faptul ca persoanele f inteligente au capacitatea de a observa grava problema morala care rezulta din modul in care Ucraina construieste legende ale rezistentei impotriva invadatorilor ! 

    1. poate pentru tine este o performanta sa deosebesti minciunile evidente , adica chiar cele recunoscute in cazul celor din insula serpilor . degeaba ai pus foarte multi " f " la orice , inteligentule , ca doar si tu ai inteles standardele inalte . ( am uitat sa pun" f ") si bla , bla

      Duna părerea mea Ucraina tb. sa lupte pana la ultima picătură de sânge și pana nu mai rămâne piatra pe piatra (minim un milion de marți de fiecare parte- în total doua milioane). Apoi adera la NATO unde are securitatea garantata (niciun stat membru nu a fost atacat vreodata) și la UE unde are prosperitatea garantata și totul va fi f f bine se vor bucura de pace și mâncare băutură sex cu fel și fel de blondine grase-slabe etc etc

      Asa este si dupa ce adera Ucraina la NATO invie toti mortii iar dupa ce adera la UE tot ce a fost distrus in Ucraina se va reconstitui de la sine,ca printr-o minune!Daca mai vorbeste si Zelenski in parlamentul Romaniei,Putin opreste razboiul instantaneu(moare de frica noastra)!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb