RĂZBOIUL DIN YEMEN:  Rebelii şiiţi houthi au pătruns în palatul prezidenţial din Aden

Elena Deacu
Internaţional / 2 aprilie 2015

Al-Qaeda a atacat o închisoare eliberând 300 de deţinuţi

Rebelii şiiţi houthi şi aliaţii lor au pătruns joi în palatul prezidenţial din Aden, în sudul Yemenului, unde şeful statului s-a refugiat înainte de a fugi în Arabia Saudită, a declarat un oficial al serviciilor de securitate, potrivit presei internaţionale.

"Zeci de membri ai miliţiilor houthi şi aliaţii lor, sosiţi la bordul unor vehicule blindate şi pentru transportul trupelor, tocmai au intrat în palatul prezidenţial Al-Maachiq", a declarat pentru un ofiţer care a asistat la sosirea rebelilor în complex.

Potrivit unor surse militare şi medicale, cel puţin 44 de persoane, dintre care 18 civili, au fost ucise joi la Aden unde au loc lupte intense între rebelii şiiţi şi susţinătorii şefului statului.

"Douăzeci de rebeli houthi au fost ucişi în lupte", a afirmat o sursă militară, în timp ce o sursă medicală a făcut cunoscut că "au fost ucişi 18 civili şi şase membri ai comitetelor populare", paramilitari care îl apără pe preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Anterior, martori şi autorităţile portuare au declarat pentru Reuters că zeci de trupe au debarcat în portul Aden, la doar câteva ore după ce militanţii huthi au avansat în inima oraşului yemenit.

Un reprezentant guvernamental a transmis ulterior, pentru agenţia de presă, că în Aden nu au debarcat trupe. Separat, un reprezentant portuar a afirmat că gărzi înarmate au debarcat de pe o navă pentru a evalua starea de securitate din zona ca urmare a focurilor de armă trase.

Profitând de haosul din Yemen, gruparea Al-Qaeda din Peninsula Arabă (Aqpa) a atacat joi închisoarea centrală din Moukalla (sud-estul Yemenului), eliberând 300 de deţinuţi printre care se numără şi un lider islamist, a declarat o sursă din serviciile de securitate pentru AFP.

"Un lider al Aqpa, Khaled Batarfi, deţinut de peste 4 ani, figurează printre cei peste 300 de prizonieri care au reuşit să scape din închisoarea centrală din Moukalla", provincia Hadramout, atacată înainte de zori de combatanţi ai reţelei extremiste, a declarat sursa pentru agenţia de presă franceză.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb