Războiul invizibil

Războiul invizibil

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial #Adevărul - prima victimă / 14 martie 2022

Cristian Pîrvulescu

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost pregătit meticulos vreme de decenii. Aşa zisele "războaie îngheţate" aveau tocmai acest scop, de a oferi oportunitatea, atunci când contextul geopolitic o va face posibil, unei intervenţii ruseşti. Aşa s-a întâmplat în 2008 în Georgia, dar în acelaşi sens trebuie înţeles şi războiul din Nagorno-Karabah dintre Armenia şi Azerbaidjan din 2020. Iar apoi, din 2015, participarea de partea lui Assad în războiul din Siria era pregătirea pentru marea confruntare cu Occidentul. Dar cel mai important mijloc de intervenţie al Rusiei a fost războiul invizibil împotriva democraţiei. Acesta era însă doar o altă formă, adaptată contextului, a vechiului război ideologic pe care Rusia sovietică l-a dus de la început democraţiei.

După 2016, odată cu Brexitul şi alegerea lui Trump în America se părea că acest război a reuşit să distrugă susţinerea pentru democraţie în statele democratice, şi cu atât mai mult în noile democraţii din Europa de Est. Tocmai de aceea, eşecul războiului fulger, schimbarea tacticii şi prelungirea operaţiilor militare în Ucraina, dar mai ales mobilizarea NATO, UE şi a societăţii europene sunt semnele unui impas major în războiul invizibil pe care Rusia lui Putin îl duce împotriva democraţiilor.

Deja insuccesul relativ - nu şi la noi - a mobilizării anti-restricţii şi anti-vaccin din ultimul an şi jumătate erau semnele acestei schimbări, dar şi a vulnerabilităţii statelor din estul Europei. Pentru Putin şi grupul său de putere aceste semne erau însă percepute diferit. Grila lor de analiză a împiedicat nomenclatura putinistă, obsedată de revanşa faţă de occident, pe de o parte să protejeze societatea rusă de consecinţele pandemiei de Covid19, care a slăbit Rusia în ultimii doi ani, dar şi să anticipeze efectele sancţiunilor economice americane şi europene care nu doar că au fost impuse de state şi de instituţii sau de firme private, dar au fost susţinute popular.

În timp ce războiul atroce, cu crimele de război zilnice săvârşite de armata rusă în Ucraina ocupă atenţia opiniei publice, celălalt război continuă şi macină în continuare societăţile noastre. Pe fondul fricii faţă de decadenţa moravurilor, care a fost inoculată cu migală inclusiv pe timpul pandemiei, panica este provocată prin transmiterea ştirilor alarmiste prin reţelele sociale şi mass media.

Între timp pe reţele sociale trolii sugerează că pandemia nu a fost decât o încercare de manipulare şi limitare a libertăţii - iar anularea stării de alertă la noi poate fi interpretată şi astfel de cei răuvoitori - milioane de oameni au fost puşi începând de ieri în carantină în întreaga Chină după ce ţara a înregistrat cea mai mare rată de contaminare cu Covid19 din ultimii doi ani. Din cauza creşterii cazurilor de infectare cu variantele Delta şi Omicron în toată ţara, autorităţile chineze au închis şcoli în Shanghai, districtele centrale din Shenzhen, dar şi oraşe întregi din nord-est. De exemplu, oraşul Jilin, din nord-est, a fost parţial închis, cu cele mai multe cartiere plasate în carantină, iar oraşul Yanji, de 700.000 de locuitori, aflat la graniţa nord-coreeană, a fost complet carantinat. În acelaşi timp, Hong Kong, aflat în apropierea Shenzhen-ului se confruntă de două săptămâni cu una dintre cele mai mari rate de deces din lume din cauza variantei Omicron care loveşte necruţător populaţia în vârstă care nu s-a vaccinat.

Pandemia este departe de a se fi terminat, iar războiul invizibil pe care Rusia încă-l duce cu democraţiile poate expune o parte a societăţii europene şi americane pe care a reuşit să o manipuleze prin reţele sociale, unui risc de contagiune important care ar amplifica consecinţele directe şi indirecte ale războiului din Ucraina. Pentru că, dacă faţă de războiul direct suntem protejaţi de NATO, împotriva războiului invizibil suntem încă vulnerabili.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Domnule autor , daca in 1962 America a avut dreptul de a respinge instalarea rachetelor rusesti in Cuba , la 2000 km distanta de capitala ei , de ce nu ar avea dreptul rusii sa preintampine instalarea eventuala a unor arme de transport -atentie , de cel putin trei ori mai rapide decat cele din "62 - la doar 500km de Moscova !? Punctul de maxima stupiditate si iresponsabilitate a fost cand liderii occidentali si in special conducatorii NATO au raspuns in zeflemea la principala cerinta a Rusiei - pastrarea unui "cordon sanitar " de siguranta militara . Daca atunci ,in loc de ironii ,vorbe mari si aratatul muschilor ,ar fi spus simplu "hai sa discutam " probabil se evitau miile de morti -de pana acum ! N. B . - !

    1. Aici nu este vorba despre armele nucleare pe care le-ar instala NATO pe teritoriul Ucrainei.Aceste arme ar putea fi amplasate bine merci si in tarile baltice ,ar fi acelasi lucru.Problema consta in faptul ca Rusia vrea aliati d.p.dv economic si militar precum Belarusul.Cu alte cuvinte tari care sa danseze dupa cum canta Rusia si pe care sa le foloseasca ca pe niste arme in interes propriu.In situatia fata,socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ,rusii nu au castigat in doua zile razboiul precum isi imaginau,au murit oameni,le-au distrus infrastructura si multe altele.Lucrurile astea nu sunt de iertat,nu mai au cum sa faca la ora actuala din Ucraina un aliat.I-au mai adus si pe ceceni ca sa puna motul la rahat,sa le fie rusine!

      Tu descrii atitudinea egoista a unei tari (mai exact a unei dictaturi), pentru care nu exista altceva sau altcineva pe lumea asta decat ea si interesele ei.

      Este dreptul Ucrainei (si in esenta, al fiecarei tari) de a-si alege libera calea pe care doreste sa o urmeze. 

      Calea dictaturii putiniste nu o doreste nimeni, nici macar poporul rus. Daca poporul rus ar dori calea actuala p[e care merge Rusia, nu ar fi fost necesare alegerile trucate. 

      Nu reusiti sa intelegeti ca nimeni de pe globul asta (nicio natiune) nu doreste calea pe care merge acum Rusia. Cu cat mai mult veti merge in actuala directie gresita, cu atat mai mult va veti afunda in saracie pe un drum inchis si veti pierde timp si resurse pretioase pe care le-ati putea folosi pentru dezvoltarea tarii, nu pentru subjugarea (vremelnica oricum) a altora. 

      O tara puternica este aceea al carei popor e fericit, nu aceea care isi ameninta si ataca vecinii. 

      Problema e la voi, nu la celelalte natiuni de pe Terra.  

      Va obsedeaza prea mult occidentul si eul personal si national si prea putin poporul si bunastarea lui. 

      Uite ca occidentul v-a facut pe plac pana la urma (dupa ce ani de zile l-ati tot zgandarit cu atacurile cibernetice si propaganda voastra in casele lor) si s-a autoizolat de voi.

      Din cei 3 cei mai mari ucigasi ai tuturor timpurilor, 2 sunt rusi. Nu va pune pe ganduri situatia asta? 

    Am încercat și am reușit cu chiu cu vai sa termin de citit aceasta amestecatura de cuvinte scrise în delir propagandistic.

    În vremuri mai bune m-ar fi amuzat. Acum nici măcar atât.  

    Pandemia aberațiilor si a propagandei de prost gust e eterna pentru unii. 

    1. Daca ai fi trecut pe la scoala ai fi reusit sa citesti mai usor ce e scris in articol (si poate ca l-ai fi inteles)

      Oricum, la voi acolo nu educatia conteaza ci marimea pumnilor. 

      Esti un biet locuitor din Vai de ei!

      Sa nu te declari ca exiști la recensământ.  

      Nu treci prin filtrul gândirii nimic 

      Ingurgitezi tot fără sa mesteci. 

      Tot ce e acum antirusesc e papa bun, indiferent de inepțiile care ți se pun pe tava. 

      Propaganda e numai buna pentru tine, chiar dacă e de cea mai joasa calitate. 

      Situația e și așa tragica fara a se mai pune gaz pe foc cu astfel de articole.

      Nu-ti mai explic. Ramai așa. Și vezi sa nu explodeze patriotismul în tine:) 

    Și totuși, se pare că mai degrabă elite noastre politice descoperă că democrația mai mult încurcă și treaba merge mai strună când doar dai ordin.

    Cine știe, poate propaganda asta rusă afectează mai mult pe cei cu putere de decizie decât pe restul. 

    1. Posibil ca mare parte din elita noastră să fie obișnuită cu o organizare mai ierarhică datorită pregătirii de bază. Deci democrația nu este o preocupare, ba chiar un impediment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb