RĂZBOIUL NU SE DUCE DOAR ÎN INSTANŢĂ "Aversa Manufacturing" şi AAAS scot artileria grea

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 18 februarie 2014

"Aversa Manufacturing" şi AAAS scot artileria grea

Noul proprietar al fabricii "Aversa" acuză AAAS că foloseşte intimidarea

Administratorul special al "Aversa" susţine că noii proprietari fac raportări false, producţia fiind zero, şi că tolerează furturi masive

Conflictul dintre "Aversa Manufacturing", care a preluat fabrica de pompe "Aversa", şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) se dă pe mai multe fronturi.

AAAS a contestat licitaţia care a dus la privatizarea platformei industriale în toamna anului trecut, iar Tribunalul Bucureşti urmează să se pronunţe în acest caz pe 20 februarie, după ce instanţa a respins excepţia de tardivitate invocată de "Aversa".

Cu trei zile înainte de proces, "Aversa Manufacturing" contraatacă, reprezentanţii săi susţinând că sunt supuşi unor încercări de intimidare ale AAAS şi ale autorităţilor statului. Tot ieri, Gheorghe Matei, numit de AAAS administrator special la "Aversa", pe 29 ianuarie, a întocmit un raport, în care susţine că noii proprietari ar întocmi raportări false pentru a arăta că respectă condiţiile licitaţiei şi că tolerează furturi masive din fabrică.

Ca mai toate privatizările din ţara noastră, după nenumărate licitaţii eşuate, cea care părea să se încheie cu succes, într-un final, se transformă într-un mega scandal. De data aceasta, miza pare să fie terenul de 10 hectare, din inima Bucureştiului - Obor - pe care stă fabrica de pompe.

"Aversa Manufacturing" acuză presiuni din partea AAAS

"La două săptămâni după ce am câştigat licitaţia, am fost contactaţi de un reprezentant al AAAS care ne-a impus acceptarea unui partener privat recomandat de această autoritate. Am refuzat să ne lăsăm intimidaţi, fapt care a dus la continuarea acestui proces", a declarat Michael Topolinski, Preşedintele "Aversa Manufacturing".

Domnia sa nu a dorit să precizeze numele reprezentantului AAAS la care se referă.

Fostul preşedinte al Autorităţii, Adrian Volintiru, ne-a spus că declaraţia celor de la "Aversa Manufacturing" nu are nici o logică şi că este o prostie. "Nu ştiu cine putea să îi contacteze la data pe care o menţionează, mai ales că fusese deja depusă contestaţia", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "De ce nu au spus nimic atunci? Niciodată, AAAS nu a avut o altă abordare decât contestarea licitaţiei".

Topolinski: "Am o încredere deosebită în Înalta Curte, nu avem încredere în instanţele inferioare"

Reprezentanţii legali ai "Aversa Manufacturing" au susţinut, în instanţă, că AAAS a depus contestaţia depăşind termenul legal de 3 zile, însă judecătorul a decis continuarea procesului.

Michael Topolinski ne-a relatat: "Problema din faţa instanţei a fost dacă AAAS a respectat termenul de contestare sau a întârziat. Legea este foarte simplă şi clară. Legea nu este subiectul interpretării judiciare.

AVAS trebuia să depună contestaţia în trei zile. Am câştigat licitaţia pe 11 septembrie 2013. Documentul de la lichidator a ajuns la Tribunal pe 12 septembrie. AAAS trebuia să facă contestaţia în trei zile. Nu a făcut-o. Ne-am aşteptat ca Tribunalul să decidă anularea contestaţiei lor.

Când am primit motivarea scrisă de la Tribunal, care era inconsistentă cu legea, am cerut opinia a patru dintre cele mai bune, recunoscute şi prestigioase case de avocatură din ţară, respectiv profesorul Ion Turcu, de la Cluj, care a scris o carte despre insolvenţă, "Stoica şi Asociaţii", "Ţuca Zbârcea şi Asociaţii" şi Biriş Goran. Toate patru au spus că decizia Tribunalului a fost contra legii şi a fost greşită. Cu asta, oamenii pot trage concluziile depre cum un judecător poate ajunge la o asemenea decizie.

La primele termene, s-a pus în discuţie procedura. Apoi, ne judecăm pe fond, după care avem Curtea de Apel şi Înalta Curte.

Am o încredere deosebită în Înalta Curte, că vor fi trei judecători care vor urma legea. Nu avem încredere în instanţele inferioare.

Suntem siguri că vom câştiga la Înalta Curte, pentru că legea este clară, simplă".

Alături de "Aversa", au intervenit în procesul contra AAAS şi reprezentanţii angajaţilor, care cer instanţei să dispună contestaţia formulată de Autoritate.

Potrivit cererii angajaţilor, admiterea contestaţiei ar avea consecinţe nefavorabile asupra salariaţilor, în sensul că anularea licitaţiei echivalează cu dispariţia obiectului muncii. Aceştia arată că, anterior datei de 11 septembrie 2013, lichidatorul, susţinut de creditorul majoritar, intenţiona concedierea colectivă.

11 inspecţii, în patru luni

"Aversa Manufacturing" mai enumeră două forme de intimidare la care consideră că a fost supusă: respectiv faptul că a fost inspectată de 11 ori, în patru luni, şi că Stan Popa, preşedintele AAAS, l-a numit ca administrator special pe fostul director general al Aversa, Matei Gheorghe.

Michael Topolinski ne-a declarat: "În doar patru luni, «Aversa Manufacturing» a fost inspectată de 11 ori. Acest lucru pare ciudat. Toţi cei cărora le-am povestit au fost şocaţi".

Matei Gheorghe şi "Aversa Manufacturing" joacă "Ba da, ba nu"

Michael Topolinski a mai spus: "O altă formă este intimidarea muncitorilor noştri. Matei Gheorghe a fost directorul general al Aversa, între 1999 şi 2005.

În acea perioadă, datoriile societăţii au urcat la 95 milioane de lei şi a avut pierderi de 65 de milioane, numai în 2004, ceea ce a condus la o scădere a numărului de angajaţi. Matei Gheorghe a fost concediat la acea vreme, în urma scandalului «pompelor».

Când angajaţii au aflat că Matei Gheorghe a fost angajat de Popa Stan ca administrator special, au fost foarte supăraţi. Mulţi dintre ei au venit la mine şi la managerii companiei furioşi că acest om revine în societate, pentru că, în opinia lor, el este unul dintre cei responsabili de insolvenţa şi falimentul Aversa. Faptul că Popa Stan îl aduce înapoi spune multe despre intenţiile AVAS.

De ce ai aduce înapoi pe cineva care, conform spuselor muncitorilor, a distrus compania?"

Această întrebare a primit un răspuns, indirect, în raportul întocmit de Matei Gheorghe, datat 17 februarie 2014.

Acesta susţine că, la "Aversa", au avut loc furturi masive, tolerate de "aşa zişi patroni ca Blue Diamond Estate SRL şi Autoplast Engineering SRL", care au dus la "distrugerea bazei şi a instalaţiilor de producţie".

Referitor la aceste acuzaţii, reprezentanţii "Aversa Manufacturing" ne-au transmis: "Managementul şi angajaţii spun că Matei Gheorghe este un mincinos".

Potrivit raportului, "deosebit de grav, este dispariţia şi/sau înstrăinarea documentaţiei tehnice", şi această afirmaţie fiind respinsă de cei de la "Aversa Manufacturing".

"Din analiza listelor de inventar, se poate constata că peste 50% din poziţiile înscrise sunt dispărute, ele existând doar pe hârtie", se mai arată în documentul citat.

Matei Gheorghe arată că, după preluarea "Aversa", producţia executată şi livrată a scăzut dramatic, ajungând la zero.

Noii proprietari susţin că "Matei Gheorghe şi AAAS au, în mod evident, obiectivul să distrugă Aversa, precum primul a făcut-o deja în 1999-2005". Aceştia mai spun: "Angajaţii şi managementul sunt bucuroşi să crească afacerea. Aversa Manufacturing a produs şi va livra pompe de 4 milioane de lei, în perioada următoare".

Administratorul special mai susţine că noii proprietari întocmesc raportări false, "prin care susţin că desfăşoară o activitate în acord cu obligaţiile stipulate în caietul de sarcini".

În replică, reprezentanţii "Aversa Manufacturing" spun că rapoartele lunare ale lichidatorului, după licitaţie, arată că sunt îndeplinite toate obligaţiile.

Conform lui Matei Gheorghe, "preocuparea principală a consorţiului a fost efectuarea de măsurători şi de ridicări topografice, necesare proiectării şi aprobării PUZ-ului, destinat construcţiilor ce urmează să fie amplasate pe terenul Aversa".

În schimb, cei de la "Aversa Manufacturing" spun că societatea se concentrează pe angajaţi şi pe dezvoltarea afacerii.

Matei Gheorghe mai precizează că cei doi câştigători ai licitaţiei au dispus interzicerea accesului său în incinta "Aversa".

Aceasta este o afirmaţie pe care reprezentanţii "Aversa Manufacturing" o confirmă: "Da, i-am interzis accesul, pentru că nu este angajat, iar salariaţii nu vor ca el sau AAAS să fie implicaţi în afacere".

Topolinski: "Am identificat o nouă locaţie"

Până la finalizarea litigiilor în instanţă, Michael Topolinski spune că va continua să dezvolte afacerea. "Avem mulţi clienţi, noi angajaţi. Am angajat 5 ingineri, de azi, în departamentul design", ne-a declarat domnia sa.

Noul proprietar de la "Aversa" spune că, în acest an, doreşte să crească salariile muncitorilor şi să finalizeze relocarea.

Una dintre mizele afacerii "Aversa" este chiar terenul pe care stă, în prezent, în zona Obor din Bucureşti, evaluat de unele voci la 70-100 de milioane de euro. De altfel, noii proprietari au anunţat că vor reloca fabrica de pompe.

Michael Topolinski ne-a precizat: "Am identificat o locaţie şi suntem în negocieri pentru contractul final. Este în Bucureşti şi avem deja aprobarea angajaţilor noştri pentru relocare. Ei sunt bucuroşi, au fost informaţi permanent şi abia aşteaptă mutarea, pentru că investim 15 milioane de euro în afacere, ceea ce înseamnă că este pe termen lung".

Domnia sa a adăugat că nu a luat nici o decizie în privinţa terenului de la Obor. "Acum, suntem concentraţi pe succesul afacerii cu pompe", ne-a spus domnul Topolinski, care susţine că nu a primit oferte pentru vânzarea terenului şi nici nu a avut discuţii.

Michael Topolinski ne-a spus că a finanţat din bani proprii afacerea "Aversa": "Am plătit 1,8 milioane euro pentru afacerea cu pompe, incluzand infrastructura şi aparatura. De atunci, am mai băgat 2 milioane de euro în operaţiuni. 3,4 milioane euro am plătit deja depozit pentru achiziţionarea terenului. În relocare - teren, tehnologie, echipamente de testare, inginerie -, vom investi până la 15 milioane de euro. Valoarea totală a investiţiilor va fi de 22,2 milioane de euro, în acest an".

"Aversa" lucrează la export cu clienţi în Rusia, Pakistan, Brazilia, Ucraina, Turcia, iar următorul pas este dezvoltarea afacerii la nivelul Uniunii Europene, potrivit reprezentanţilor companiei.

Referitor la experienţa sa de investitor străin în România, domnul Topolinski ne-a spus: "Cred că există loc pentru îmbunătăţiri când vorbim despre companiile deţinute anterior de stat".

În opinia sa, ţara noastră are un potenţial extraordinar: "Ţin mult la ţara aceasta, stau aici de mult timp. Cred că are oameni buni, muncitori, deştepţi, bine educaţi, care îşi doresc ca ţara să se dezvolte. Cred că, dacă le-am da şansa în industrie sau afaceri, s-ar descurca fenomenal de bine. De prea multe ori în trecut, companii bune de stat nu au fost gestionate în interesul ţării, ci în interesul propriu a câtorva persoane, care s-au îmbogăţit, pe seama ţării. Aceste lucruri trebuie să înceteze".

La jumătatea lunii septembrie 2013, bunurile societăţii "Aversa", cu excepţia creanţelor şi a disponibilităţilor băneşti, au fost adjudecate de consorţiul format din companiile Blue Diamond Estate (în prezent Aversa Manufacturing) şi Autoplast Engineering pentru suma de 17,30 milioane euro.

Noul proprietar şi-a asumat că va menţine tipul de activitate şi 200 de salariaţi, timp de trei ani.

Anterior, alte 14 licitaţii pentru găsirea unui cumpărător au eşuat, regulile de vânzare fiind modificate de trei ori.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In urma cu vreo zece ani, stirea nici c-ar mai fi fost stire; era un lucru mult prea comun. Acum, ca statul nu mai prea are ce administra, apar temele gen Aversa. Sper ca justitia sa descalceasca itele. Apropo, nu e mult de cand Bursa ne spunea despre o actiune a Corpului de Control al Premierului in legatura cu Aversa. Sa intelegem ca totul a fost ok ?!

    1. De cand a luat o traian nu a platit mare lucru doar maruntisuri cu chiu cu vai a dat drumu la cantina si acolo se da un castronel ptr copii de ciroba,salarii la bietii muncitori de 1.000lei bau in mana cu o vechime de 20-30ani ,SE STA DIN IANUARIE NU SE PRODUCE NIMIC ,TEVI SPARTE , AU LASAT POMPELE OPRITE EXPRE SA NU SE MAI POATA LUCRA SA-I BAGE BETE N ROATE LU TRAIAN

      Opiniile din interior sunt nepretuite in acest caz in care e greu sa discernem daca exista si cine este personajul pozitiv.

      Traian o fi porecla lui Topolinski ? Comanda de 4 milioane e vrajeala si nu se lucreaza la ea ? Nu se pot mari salariile daca nu se lucreaza.Cine vrea sa bage bete in roate?

      Va asteptam cu clarificari. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb