Războiul Rece din extern devine intern

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 16 august 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Trăim din plin evenimentele generate de cel de-al doilea Război Rece. Asupra cetăţenilor din statele lumii, efectele sunt la fel de devastatoare. Sau chiar şi mai devastatoare. Iar pericolul degenerării într-un război mondial este imens. De această dată însă, în substanţa şi mai ales în cauzalităţile lui, Războiul Rece este unul intern.

Voi explica în cele ce urmează acest aparent paradox. Ce ştim până acum din istorie? Că, după cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a pus mâna, cu acceptul foştillor ei aliaţi occidentali, pe o zonă vastă din Europa centrală şi de est. Unde I.V. Stalin şi-a extins dictatura. Lichidând toţi adversarii politici reali sau imaginari şi instituind o nouă ordine. Aceste state au devenit aservite Uniunii Sovietice, unele dintre ele continuând pentru mult timp să rămână ocupate de armata acestei ţări. Aparent conflictul dintre est şi vest a fost generat de situaţia Berlinului, din care Uniunea Sovietică a luat o halcă, cealaltă halcă rămânând sub administraţia aliaţilor. Momentul de cotitură şi de debut oficial al Războiului Rece este cel în care administraţia sovietică a decis să ridice aşa-numitul Zid al Berlinului, pentru a bloca astfel exodul germanilor către vest. În scurt timp a apărut şi fatalul ceas atomic. Ceasul sfârşitului lumii. Care număra simbolic orele, apoi minutele, apoi secundele care ne-au mai rămas până la scufundarea omenirii în beznă. Acest Război Rece, pe care protagoniştii au avut totuşi grijă să nu-l transforme într-un război în toată legea, a avut un punct culminant în ceea ce e a rămas în istorie sub denumirea de "Criza rachetelor din Cuba", iar apoi prin prăbuşirea economică a Uniunii Sovietice şi-a dat obştescul sfârşit. Omenirea a luat o pauză. Istoria însăşi a intrat la scara ei într-o scurtă recreaţie, care a durat până în 2014, anul invadării Peninsulei Crimeea de către armatele Federaţiei Ruse. Şi a izbucnit cel de-al doilea Război Rece. Care, treptat, dar care cu o viteză care se accelerează, riscă şi el să degenereze într-un război clasic. Un război clasic, în condiţiile armamentelor ultrasofisticate de care dispun statele, poate fi fatal. Dar ce fel de Război Rece ne este dat să trăim? Eu cred că există o mare diferenţă specifică între cele două Războaie Reci. Din analiza mea, pe care o puteţi împărtăşi sau nu, acest Război Rece este mai degrabă un război intern. În sensul că el este mai puţin generat de ceea ce se întâmplă în Ucraina şi într-o măsură mult mai mare generat de procesele politice interne care au loc la Moscova şi la Washington. În ce ordine vreţi.

Ambele administraţii sunt de mai multă vreme în criză. Vladimir Putin, un nostalgic al epocii staliniste, sub pretextul refacerii puterii Imperiului Rus al ţarilor, încearcă de fapt din răsputeri să reconstruiască, nu numai imagistic, ci şi pratic, Uniunea Sovietică. Să o aducă la nivelul la care cetăţeanul rus să devină mândru că face parte dintr-o mare putere la nivel global, să ignore neajunsurile cu care se confruntă zi de zi şi să accepte cu stoicism restrângerea drepturilor şi libertăţilor sale. Totul la schimb cu gloria Rusiei. În acest sens, deşi a pornit cu dreptul, Vladimir Putin s-a dat cu capul de sticlă. Regimul său autocrat, deseori cu accente dictatoriale, nu s-a dovedit suficient de eficient pentru a asigura realizarea obiectivelor interne pe calea atingerii ţintelor externe. Înainte de a ajunge la exit, regimul Putin trece inevitabil printr-o serie întreagă de convulsii, cea mai evidentă fiind generată de războiul fulger pe care l-a declanşat în Ucraina, degenerat într-un război de uzură extrem de costisitor. Acest război, departe de a-l consolida, îi erodează în mod accelerat regimul.

Dincolo, la Washington, bătălia politică este în mod şi mai evident de natură internă. America este mai divizată decât oricând, cu excepţia Războiului de Secesiune. Aşa-zişii progresişti, metamorfozaţi în aşa-zişii neo-marxişti, generează din multe puncte de vedere politici comuniste. Casa comună a acestora este Partidul Democrat, finanţat masiv atât de complexul militar, cât şi de complexul farmaceutic, şi susţinut în forţă de industria cinematografică şi de cea mai mare parte a presei. Democraţii nu au găsit o formulă mai bună pentru viitorul ciclu prezidenţial de la Casa Albă decât tot în persoana lui Joe Biden. Dar credibilitatea acestuia scade vertiginos, pe măsură ce Statele Unite se confruntă cu o criză tot mai profundă atât economică, cât şi socială. Deşi sunt neomarxişti, deşi sunt permanent susţinuţi de fundaţiile de tip Soros, deşi dispun de o propagandă care duduie, neomarxiştii nu reuşesc să facă faţă cu succes provocărilor cu care se confruntă America şi sfârşesc prin a-i nemulţumi pe proprii lor electori. Inclusiv cei de culoare, cei de diverse etnii, ajunşi în Statele Unite şi cărora li s-a promis marea cu sarea de către regimul Clinton, apoi de către regimul Obama şi, în fine, acum, de către regimul Biden. Pentru a-şi consolida cumva poziţia, regimul Biden a ajuns la concluzia că are nevoie ca de aer de o criză. Iar războiul din Ucraina reprezintă din acest punct de vedere o excepţională ocazie de a-şi întări muşchii în materie de credibilitate. Atâta doar că nu îi iese cum s-a planficat.

Din capul locului am afirmat două lucruri: 1). Că asistăm şi trăim consecinţele clasice ale unui război prin procură, în care Statele Unite au antrenat Occidentul şi Federaţia Rusă, unde Putin încearcă din răsputeri să se menţină la putere, război desfăşurat în interiorul unui stat, Ucraina, şi pe spinarea poporului ucrainean, dar şi a cetăţenilor din cele 40 de state care într-o formă sau alta susţin în mod legitim Ucraina, care se apără de o agresiune. 2). Că acest război prin procură este generat în totalitate de cauze interne existente atât în politica de la Moscova, cât şi în politica de la Washington.

Ce obiective vizează Federaţia Rusă, respectiv regimul Putin, am precizat mai sus. Care este obiectivul politic al regimului Biden, am precizat de asemenea. Federaţia Rusă nu a obţinut în plan politic niciun rezultat notabil. Iar Putin nu a reuşit să-şi consolideze regimul, care acum scârţâie din toate balamalele. Regimul Biden, în condiţiile în care e confruntat cu o criză fără precedent a datoriei publice, a reuşit însă un succes, dacă nu în plan intern, cu certitudine în plan extern. A şubrezit Europa, împingând practic Germania în criză şi a adus Statele Unite în situaţia în care nu mai au un concurent serios în Uniunea Europeană, mai ales după ce au schimbat paradigma energetică. Acest succes real, pentru noi extrem de costisitor, este însă contrabalansat de faptul că marele câştigător al acestui Război Rece de tip nou este nu America, nu Federaţia Rusă, ci China. La capătul acestui Război Rece - şi într-o formă sau alta cred că ne apropiem de acest capăt - când vom trage linie vom constata că singurul stat care a avut realmente de câştigat din această confruntare este China şi singurul regim care s-a consolidat cu adevărat este regimul lui Xi Jinping.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. ...

    1. Nici rusii nu cred asa ceva! Vezi ce am scris mai jos ca sa te lamuresti cine isi streseaza vecinii si intreaga planeta (wagnerii au ajuns pana in Africa ca sa "elibereze" minele africanilor).

      Un adevăr crunt pe care multă lume nu vrea să îl observe , dar e mai placut să salvăm planeta e mai nobil decât să admitem că am greșit și trebuie să îndreptăm lucrurile.

      Și apoi cine ar mai câștiga cu nemiluita, cine s-ar mai da cu fundul de pământ că trebuie platite oalele sparte. 

      Cam greu cu UE care are tot felul de politici bizare îndreptate împotriva cetățenilor. 

      Concluzia o trage fiecare pentru el ca acum așa e la modă, nu mai contează, restul să se ducă. 

      Atunci cine?

      Concluzia pe care o trage fiecare e că Rusia are numai politici drepte, pentru cetățeni. :

    Eu vad lucrurile mai simplu. Americanii se inteleg foarte bine cu vecinii lor canadienii si chiar si cu mexicanii (chiar daca acestia le provoaca adesea neplaceri de natura infractionala), pe cand rusii nu se inteleg bine cu niciun vecin, din Europa de Est si pana in Asia. Rusii nu stiu sa traiasca in pace cu nimeni, au adus prejudicii tuturor (inclusiv noua, de la teritorii luate cu forta si pana la impunerea de regimuri distructive) si au pretentii de la toti din jurul lor. Cu rusii pur si simplu nu se poate trai in buna vecinatate, iar ucrainenii au refuzat sa fie un alt Belarus, un alt satelit al rusilor. Politica Moscovei a generat actuala situatie, nu americanii sau europenii.

    1. Si nu vezi romani emigrand in rusia, nici macar cei pro rusi oricat dau din gura pe aici si altundeva. tot in america, canada, europa emigraza romanii si nu numai romanii.

      Chiar si rusii bogati isi trimit odraslele in occident.De ce nu studiaza in mama rusia?

    De o vreme încoace timpurile parcă nu mai mai au răbdare cu noi, parafrazând pe Marin Preda.

    S-a trecut brusc de la cel mai mare experiment medical și social din istoria omenirii, plandemia, la un război fratricid de neconceput ale cărui motive nu mai au mare importanță acum. 

    Nu cred că regimul lui Putin "scârțâie din toate balamalele", tocmai pentru că e autoritar, iar pe rușii de rând nu i-a interesat niciodată democrația de tip occidental, mai ales acum când a căpătat accente grotești (propagandă LGBT, fenomenul cancel culture etc.) 

    În schimb, tare mi-e teamă că la anul se va umfla rău tărâța și în americani. 

    Divizarea socială și lupta pe față între neomarxisti și restul, adică America profundă, mi-e căo rsă dea în clocot și atunci să ne ținem bine, vericule:) 

    Să sperăm că nu o să fie așa, dar cred că pericolul e real.

    1. Conducerea rusa critica occidentul in fata prostimii ruse, dar alege sa traiasca ca in occident cu produse occidentale, cu scoli occidentale, cu iahturi, masini si vile occidentale, iar familiile lor sunt in occident. Cine este fals si isi minte poporul

      Toti vecinii rusilor, din cauza agresivitatii acestor, isi doresc protectia Nato asa incat nu este nimic deplasat in dorinta Ucrainei de a intra sub umbrella Aliantei. Trompetele Moscovei dau vina, in mod eronat, pe americani pentru acest razboi. Ce ar fi trebuit sa faca americanii? Sa le spuna ucrainenilor, cedati-va teritoriile si independenta Rusiei de Neanderthal.?

      Ne tot prefacem ca nu intelegem dorinta unui popor de a fi liber si de a nu avea soarta sclavilor, precum bielorusii. Despre asta este vorba, de libertatea unui popor.  

      Mai ușor cu pianul pe scări tovarășe.

      SUA nu dă doi bani pe suveranitatea Ucrainei sau a oricărei alte țări. Ucrainenii s-au întâmplat să existe pe un teritoriu cu valoare strategică pentru două nații ultra-agresive. Ghinionul lor. Să sperăm că nu se extinde conflictul și prin părțile astea.  

      Marin Preda, beneficiar direct al democrației staliniste, s-ar fi bucurat mult să afle că este evocat de propaganda sovietică. :

      Lasa ca da Rusia doi bani pe orice din lumea in afara de ea.

      Ipocrizie este numele tau rusnacule 

    Chiar si numai din comentarii vezi cat de divizata e societatea si la noi in tara.

    In perioadele de criza mereu in istoria moderna au aparut extremistii si de stanga , comunistii si de dreapta fascistii, ultranationalistii. Nu sunt unii mai buni ca altii dc ma intreaba cineva pe mine. Tot echilicbrul , moderatia, toleranta fata de opinia celuilalt si coeziunea natiunii e mai buna. Dar,... traim vremurile ce le traim. Probabil am avut o perioada prea lunga de pace si liniste si n-am stiut s-o apreciem. 

    Inflatia si pierderea puterii de cumparare nu ajuta deloc. La fel nici concentrarea averii tarii si a lumii in mana a catorva oameni ca e 0,1% sau 0,001 sau cat o fi. 

    Normal oamenii in majoritate traiesc mai bine decat acum 10 ani, decat acum 20 de ani si decat pe vremea comunistilor, si decat, pe scurt mai bine decat oricand in trecut. Dar nu e destul aparent. De unde si nemulturm,irile, de unde si divizarea societatii in "neomarxistii", dar si "ultranationalistii".  

    Si nu mai exista cale de mijloc intre aceste 2 extreme, cale de dialog si de compromis. ne indreptam spre un dezastru, fie de stanga fie de dreapta(extrema stanga sau dreapta). sa vedem spre care. 

    1. Unde vezi tu societate divizata...crezi ca 2-3 unguri care pozeaza in romani si fac propaganda mujica reprezinta societatea Romaneasca? Parca a fost referendum privind aderarea la UE si NATO...crezi ca vrea cineva din Romania sa nu mai fie sub protectia NATO si sa "beneficieze" iar de bunastarea mujica:-)? Nu e mai simplu ca cei care vor in mujicia sa se mute acolo? In definitiv nu o minoritate decide pentru o majoritate

      ...

      ia-ti pastilele!

      ca sare ura si fierea galben-albastra din tine !  

      galben-verzuie

      Oh, se cere pe față toleranță față de furt și crimă. : Societatea e divizată între cetățeni onești și infractori, după cum spune homo sovieticus, aproape fifty-fifty. :

    Hrusciov a facut aceasta realocare prin decret, respinsa de rusi chiar de atunci, din 1954. Pina atunci, din 1709 facea parte din Rusia. Practic era numai o reorganizare interna in interiorul URSS.

    1. crimeea e parte din rusia din 1783, tovarase, in 1709 era inca parte din imperiul otoman

      iar imperiul URSS nu mai exista, Rusia fiind doar o componenta a ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb