RĂZGÂNDIRE ÎN TIMP RECORD ASF a permis listarea "rasdacelor" insolvente pe ATS

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2015

ASF a permis listarea "rasdacelor" insolvente pe ATS

Consecvenţa nu este punctul forte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a atins un nou record la viteza de schimbare a deciziilor.

După ce, pe 30 iulie, a anunţat că a respins solicitarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) privind eliminarea condiţiei ca emitenţii admişi pe sistemul alternativ administrat de BVB să nu se afle în reorganizare judiciară, ASF a dar o decizie contrară, pe 13 august.

Pe scurt, Autoritatea a exceptat companiile de pe Rasdaq de la această regulă, astfel că pe ATS pot veni emitenţii în insolvenţă de pe Rasdaq.

Potrivit modificării aduse de către ASF, pe 13 august, reglementărilor sistemului alternativ de tranzacţionare, respectiv Codului Bursei de Valori Bucureşti S.A. - operator de sistem, pentru a fi admise la tranzacţionare în Secţiunea Instrumente financiare listate pe ATS, societăţile trebuie "să nu fie în procedură de faliment şi nici în reorganizare judiciară, cu excepţia societăţilor aflate sub incidenţa Legii nr. 151/2014 (n.r. privind desfiinţarea Rasdaq) şi care sunt în procedură de insolvenţă fie în perioada de observaţie fie în reorganizare judiciară".

ASF respinsese, anterior, cererea BVB în acest sens, deşi ea însăşi aprobase admiterea la tranzacţionare pe ATS a unor societăţi aflate în insolvenţă.

De exemplu, acţiunile "Intfor" Galaţi şi ICMRS Galaţi au primit avizul ASF pentru mutarea pe ATS, prin deciziile 309/17 iunie 2015 şi respectiv 1391/24 iunie 2015. Ambele societăţi de pe Rasdaq se află în insolvenţă, potrivit informaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

În aceste condiţii, Autoritatea încălcase Codului BVB,dar şi propriile sale decizii, astfel că ajustarea regulilor "din mers" era chiar necesară ca să revină "în regulament".

Legea de desfiinţare a Rasdaq a stârnit, de la bun început, nemulţumirea investitorilor, aceştia semnalând lacune.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a reclamat, de nenumărate ori, probleme la delistarea unor emitenţi de pe piaţa Rasdaq, transmiţând că "măsurile pe care ASF susţine că le-a întreprins nu au produs nici un rezultat concret în piaţă".

AIPC a semnalat deficienţe care priveau nefinalizarea evaluărilor respectivelor societăţi în termenele sugerate de lege (având ca efect neîncasarea preţului de retragere de către acţionari), precum şi faptul că perpetuarea unei asemenea situaţii induce incertitudine în piaţă şi cu privire la achiziţiile unor investitori.

Recent, AIPC s-a declarat nemulţumită şi de modul în care Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) monitorizează procesul de evaluare a societăţilor care se delistează de pe piaţa Rasdaq. În replică, Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, a transmis că Asociaţia îşi face treaba, conform prerogativelor, însă că nu poate interveni în relaţiile contractuale dintre emitent şi evaluator.

De asemenea, mai mulţi acţionari s-au plâns direct Bursei, dar şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe motiv că unii emitenţi, care şi-au schimbat obiectele de activitate nominalizate în statute, primesc de la BVB avize de listare pe sistemul alternativ AeRO, fără să îndeplinească şi obligaţia să îşi modifice actul constitutiv, în Adunarea Generală a Acţionarilor, adică încălcând Legea 31/1990 a societăţilor comerciale.

Rasdaq urmează să îşi închidă definitiv porţile, în luna octombrie, la un an de la legea prin care emitenţii de pe această piaţă au fost obligate să aleagă între delistare şi mutarea pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cetatene Misu Negritoiu, iti doresc sa folosesti rapid locul de veci din declaratia de avere. Activitatea ASF, deci si a ta, este cel putin insalubra. (Respectul nu se poate impune. A trecut , sper, vremea formularii "Mult iubitul conducator..."A ma adresa cu o formula de politete la adresa ta ar fi un gest de ipocrizie mult prea mare din partea mea.

    1. Faină asta cu politețea și ipocrizia !

    ASF se remarca prin 2 componente:

    - incompetenta 

    - salarii nesimtite.

    1. ASF TERGIVERSEAZA COMPENSAREA INVESTITORILOR DE LA HARINVEST!!!

      A LASAT HARINVEST SA FOLOSEASCA IN MOD F R A U D U L O S FONDURILE INVESTITORILOR PENTRU OPERATIUNILE FAVORABILE ACTIONARILOR HARINVEST!!! LA 2 ANI DE LA PRADUIRE NU A FOST ACTIVAT FONDUL DE COMPENSARE!!! DE CE MAI EXISTA FOND DE COMPENSARE SI ASF???? 

    Stimate domule Director,

    VA rog faceti ceva SI pentru iobagime , ca avusei SI EU cateva actii la Bucuresti si m-a scuizat domnul Ronsmans ca nici sa invit prietenii la o cafés la Capsa nu ramane. VA rog faceti ceva ca altfel ma plant domnului Florin, cel cu problems temporala din CV.pai sa poate sa-mi zica Mie ca e Mercedes cartonat si cans ma uit la motor e ditamai agregatu mai Rau ca la SMA PE vremuri. SI CE e cu IFRS statutar din 2016 la FP. Nu mai are NEA Mobius bank de caramele sau ce 

    Inconsecventa? Ok. Ne-am obisnuit ca ASF nu sunt neaparat cei mai inteligenti.

    Dar e bine ca sunt admise si societati insolvente pe ATS? Pai nu stiu ce sa zic. Daca nu le admiti, trebuie sa se retraga de la tranzactionare. 

    Si aici ajungi in mai multe situatii. Retinem ca, daca e in insolventa, actionarii care se retrag vor primi banii ultimii. 

    1. Daca societatea oricum e in cofa, retragerea e doar un cui batut in plus in cosgiug. Societatea oricum se duce dracului, iar actionarii retrasi nu-si vad banii. Deci e indiferent daca e admisa sau nu la tranzationare. 

    2. Daca societatea se misca asa si asa, atunci e cu dus si intors. Actionarii se pot retrage si pot spera sa isi vada banii la un moment dat, cu sanse asa si asa. Daca insa ramane listata pe ATS si isi revine, actionarii nu s-au retras, dar raman intr-o societate posibil nelichida. Deci la fel, retragere cu sanse incerte de a lua banii vs actionar captiv intr-un simulacru de piata. Din nou, indiferent daca se listeaza sau se retrage. 

    3. Daca societatea se pregateste sa iasa din insolventa. Atunci are sens retragerea, ca actionarii isi vor lua banii. Decat sa ramana captivi pe ATS (mai ales daca se duce la Sibiu). Avantaj aici: delistarea.

    Una peste alta, mie imi apare ca, pentru actionarii minoritari, sunt mai multe argumente sa nu se permita listarea insolventelor pe ATS. 

    1. E invers

       

      Adica "e invers" pot sa zic si eu, dar as si explica de ce zic asta. Altfel suntem la nivelul de dat cu parerea.

    CAND VA ADMITE ASF SI PE HARINVEST LA TRANZACTIONARE??

    Ca e si harinvest in insolventa de cand ia retras licenta in mod abuziv si in paguba investitorilor praduiti de administratorii corupti !!! 

    1. Numai Harinvestul sa fi fost si tot ar fi trebuit sa isi dea demisia si sa inapoieze toti banii toti baietii si fetitele de la asf/cnvm. e de-a dreptul scandaloasa replica pe care o primesc mereu de la astia ca au salarii mai mici decat se vb in presa. Oare is mai mici si decat in declaratiile de avere, scrursurilor si leprelor asf-iste? Hangule,Misule cel Diuretic si Mirceacel Bearish si toti "competentii" vostrii: daca sunteti cei cei mai destepti din univers, daca prin actiunile voastre dati mai mereu rateuri va informez ca nu sunteti de neinlocuit.Nu de alta dar spre bucuria mea o sa muriti si , sper, ca nu o sa mai ramaneti in functie. Sper sa mor dupa voi.Vedem.Moarte asf-istilor si tuturor sincuristilor si subordonatilor politic din toate timpurile care se p... pe competentele lor ca sa serveasca intereselor altora si nu sa aplice legea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb