Piaţa chiriilor din Cluj este foarte încinsă, în creştere vizibilă faţă de anul trecut şi am putea să vedem o creştere de circa 10% a preţurilor locuinţelor, deşi vârful sezonului de închiriere abia începe, ne-a declarat Răzvan Cuc, directorul regional RE/MAX România, subsidiara locală a companiei americane ce oferă servicii imobiliare în regim de franciză.
"Este posibil ca, la finele anului, să avem o creştere medie de peste 10% în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii în Cluj, iar în ceea ce priveşte preţul mediu să asistăm la o creştere cu 7-8% în 2015, faţă de anul anterior", ne-a spus domnia sa, subliniind: "Cluj-Napoca are, în acest an, multe proiecte în execuţie, piaţa rezidenţială de locuinţe noi fiind foarte efervescentă. Locuinţele se vând repede, uneori din faza de execuţie dacă locaţia şi preţul sunt competitive".
Domnul Cuc susţine că, faţă de anul trecut, cumpărătorii au prins mai multă "încredere" în piaţa din Cluj şi că aceştia sunt atraşi de proiectele şi locuinţele din ansamblurile rezidenţiale noi, însă au fost tranzacţionate şi unităţi la "mâna a doua".
Răzvan Cuc ne-a menţionat: "Deşi în ceea ce priveşte unităţile locative, în Bucureşti vorbim de cu totul alte volume, Cluj-Napoca are o pondere mai mare de locuinţe noi în construcţie la mia de locuitori, iar preţurile locuinţelor medii sunt sensibil egale. Desigur că preţurile sunt mai mari în Bucureşti, dacă vorbim de locuinţe de lux în locaţii de top. Este cert, însă, că oraşul Cluj-Napoca rămâne o piaţă foarte dinamică, păstrându-şi locul doi în topul pieţelor imobiliare din ţară".
Reprezentantul RE/MAX apreciază că Bucureştiul rămâne piaţa cu cea mai mare putere de cumpărare, cu cele mai mari preţuri şi tranzacţii, iar Clujul nu va ajunge niciodată la acest nivel. Însă, în opinia domniei sale, există şi în Cluj tranzacţii importante care pot egala proprietăţile tranzacţionate în Bucureşti ca nivel de preţuri.
"Credem că economia locală în creştere şi în special segmentul de cumpărători ce vin din sfera IT au o contribuţie semnificativă în dinamica pieţei clujene şi creşterea preconizată pentru următoarea perioadă", consideră Răzvan Cuc.
• Răzvan Cuc: "Estimăm o creştere de peste 100% a tranzacţiilor intermediate de RE/MAX, până la sfârşitul anului"
Având în vedere dublarea numărului de agenţi în reţeaua RE/MAX, numărul tranzacţiilor a crescut implicit, după cum ne-a spus Răzvan Cuc, subliniind: "Preocuparea noastră este să oferim cele mai bune servicii şi cel mai eficient suport agenţilor noştri, să investim mult în educaţia continuă a acestora, astfel ca, până la finele anului, să avem o creştere de peste 100% în tranzacţii faţă de anul trecut".
Potrivit estimărilor RE/MAX, peste 7.000 de unităţi locative se află în stadiul de proiectare şi de construcţie în Cluj-Napoca şi urmează să fie livrate în următorii doi-trei ani. În plus, Răzvan Cuc susţine că piaţa a înregistrat o dublare a suprafeţelor de birouri livrate în piaţă, în ultimii doi ani, iar volumul acestora este aşteptat să crească cu circa 40% în perioada următoare.
"Cifrele arată o creştere reală a pieţei în termen de volum, iar estimarea noastră este că şi preţurile vor creşte în următorii ani, în special pe segmentul rezidenţial şi cel al terenurilor de construcţii", potrivit sursei citate. Directorul RE/MAX arată că preţurile proprietăţilor din Cluj oscilează în jurul valorii de 1.000 de euro pe metrul pătrat, cu variaţii semnificative în funcţie de criterii precum locaţie, configuraţie, vechimea construcţiei, echipare, finisare, facilităţi de plată.
Comparativ cu alte oraşe asemănătoare din punctul de vedere al populaţiei şi al gradului de dezvoltare, specialiştii RE/MAX situează Cluj-Napoca pe prima poziţie, luând în considerare atât preţurile, cât şi numărul de proiecte în construcţie.
Răzvan Cuc spune că potenţialul oraşului Cluj-Napoca se află într-o continuă creştere, prin dezvoltarea câtorva industrii-cheie, precum industria tehnologică şi medicală, calitatea învăţământului superior, îmbunătăţirea infrastructurii, dar şi creşterea notorietăţii Clujului în zona culturală şi turistică.
"Dincolo de aceşti factori, consider că investitorii sunt atraşi de Cluj-Napoca şi datorită faptului că nu există niciun alt judeţ competitor pe o rază de cel puţin 300 kilometri", a mai declarat domnul Răzvan Cuc, subliniind că dezvoltarea sectorului IT a ajutat la transformarea oraşului într-o "variantă autohtonă a faimosului Silicon Valley".
În ceea ce priveşte tipul francizelor RE/MAX din Cluj-Napoca, reprezentantul companiei observă un potenţial mai mare în zona de start-up-uri, favorizat de mulţimea antreprenorilor din regiune. Astfel, estimările companiei arată că circa 60% din francizele RE/MAX vor fi afaceri demarate de antreprenori ce îşi doresc un business în acest domeniu, restul de 40% fiind conversii ale unor agenţii deja existente.
1. Chiar asa o fi???
(mesaj trimis de Cetateanul Suspicios în data de 08.09.2015, 11:27)
Articolul e hilar. Practic intregul text este o transcriere a spuselor unui agent imobiliar, un parazit care traieste din tranzactiile imobiliare capusandu-i pe cumparatori in special. El ne avertizeaza ca preturile vor creste, asadar cititorul este pus in alerta si indirect indemnat sa CUMPERE ACUM, deoarece maine va fi mai scump. Aaaaa si eventual poate chiar el sa intermedieze(capuseze) tranzactia. Fi-mi-ar scarba :)