RĂZVAN NICOLESCU: ''Tarifele de transport al gazelor ar putea creşte cu 25-30%, odată cu finalizarea BRUA''

G.U.
Companii / 29 noiembrie 2020

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

Costurile cu transportul gazelor din facturile plătite de cetăţeni şi industrie ar putea creşte cu 25-30%, întrucât investiţia în gazoductul BRUA trebuie amortizată, iar conducta riscă să rămână una goală în următoarea perioadă, a scris, pe Facebook, Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost ministru de resort, potrivit Agerpres.

"De dată această BRUA 1 chiar cred că a fost finalizat. Transgaz a făcut o treaba bună din punct de vedere operaţional în realizarea acestui proiect, fără depăşiri de costuri sau întârzieri majore. Compania a demonstrat o bună capacitate de a realiza proiecte complexe în domeniul sau de activitate. Nu îmi este clar încă impactul investiţiei pentru economia românească, adică câte echipamente şi conducte au fost produse local", a arătat Nicolescu.

Potrivit acestuia, din păcate România nu a făcut suficiente eforturi pentru că interconectările dintre Grecia şi Bulgaria să se realizeze în acelaşi timp cu BRUA 1, deşi angajamentele erau pentru toată lumea, notează sursa citată.

De asemenea, Comisia Europeană nu a fost intransigentă cu respectarea angajamentelor şi legislaţiei europene.

"În aceste condiţii riscurile că această conducta să rămână goală cresc, mai ales că mai devreme de cinci ani este exclus că România să aibă vreo producţie semnificativă în Marea Neagră. În această ipoteză nedorită costurile cu transportul din facturile plătite de cetăţeni şi industrie ar putea să crească cu aproximativ 25-30% pentru că amortizarea BRUA nu poate aştepta şi va începe în curând", a mai scris specialistul.

Lucrările la gazoductul BRUA au fost finalizate duminica trecută.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat sâmbătă că valoarea de realizare a proiectului a fost de 423 milioane euro, cu economii de 23 de milioane de euro faţă de ceea ce era bugetat. Din valoarea investiţiei, 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în cadrul unei vizite la Staţia Jupa din cadrul proiectului BRUA, că dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esenţială a întăririi securităţii energetice atât a ţării noastre, cât şi a Uniunii Europene, dar şi a securităţii energetice în regiunea Mării Negre.

"Prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră - care sperăm să debuteze cât mai curând - România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piaţa gazelor. În acest sens, am convingerea fermă că fondurile investite în infrastructura de transport de gaze vor genera mai mult decât o poziţionare competitivă a României pe pieţele de profil sau o reafirmare a credibilităţii ţării noastre, ca partener etalon pentru creşterea securităţii energetice în întreaga regiune", a spus Iohannis.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Deci sectanții FIAREI vor sa factureze costul conductei BRUA catre populație fara sa fi circulat vrei molecula de gaz prin conducta.

    Niste fasciști nenorociți!  

    Amortizarea se face contabil si poti sa iesi contabil si pe minus. Iar o teava de gaz nu o pui in pamant pentru 5 ani, e normal sa aiba amortizare pe un orizont mai larg. Ce treaba are populatia? Noaptea mintii.

    o sluga scarboasa a intereselor straine , alaturi de chiritoiu si multi altii , care saboteaza Romania . in loc sa fie la puscarie , sint mentinuti , tocmai pentru prestatiile lor .

    1. DA , INTR-ADEVAR , CE REPEDE S-A GASIT SOLUTIA DE TIP COMUNIST !!! DAR , NU SE SPUNE ESENTIALUL !!! CA , DE 30 DE ANI INCOACE , ESALONUL 2 PCR-ist , CARE TOT CONDUCE ROMANIA , ASA CUM O CONDUCE , [ CA NU STIE SA CONDUCA , ASTA E CLAR !!! ] , A AVUT FOARTE MULTA GRIJE , SA SE PUNA RAU , CU TOTI VECINII DIN JUR , SI IN SPECIAL , CU RUSIA , CARE FACE SI DESFACE TOTUL IN EUROPA , IN MATERIE DE GAZE !!! POLITICIENII ROMANI , AU JIGNIT IN REPETATE RANDURI , PE POSTURILE DE TELEVIZIUNE , DE-A LUNGUL ANILOR , PE REPREZENTANTII SI CONDUCATORII RUSIEI , FARA SA LE PESE DE CONSECINTELE VIITOARE , PENTRU TARA NOASTRA , ALE ACTIUNILOR LOR !!! ACUM , RUSUL E RABDATOR , DAR , TE ASTEAPTA '''''' LA COTITURA '''''', SI A-TI PLATESTE , UNDE TE USTURA , CEL MAI MULT !!! TRANSGAZUL , A RAMAS , FARA O MANA , SI UN PICIOR , PRIN DESFIINTAREA TRANZITULUI DE GAZ RUSESC , PRIN UCRAINA !!! MOTIVUL OFICIAL , A FOST CA UCRAINA , FURA , IN FIECARE IARNA , CANTITATI MARI , DIN GAZELE TRIMISE SPRE ROMANIA , DAR , NU E NUMAI ASTA !!! ADEVARUL E , CA TE SATURI SA TOT SERVESTI LA INFINIT , CU GAZE , O TARA , CUM SPUN EI ??? '''''' NEPRIETENA RUSIEI '''''' , DE ALTFEL , UN CUVANT BLAND !!! COMUNISTII ROMANI , SE AGATA ACUM , DE AMERICA , OCARAND SI ARATANDU-SI DUSMANIA PE FATA , RELATIILE DINTRE CELE 2 TARI , FIIND ORIBILE !!! AU GRIJE SA SE PUNA RAU , SI CU UNGARIA , '''''' VECHII DUSMANI '''''' , FIIND FOARTE JIGNITORI , IN DECLARATII !!! REZULTATUL , INCEPE INCET-INCET , SA SE VADA !!! DA , CONDUCTA , E IN PERICOL SA RAMANA GOALA !!! NIMENI NU VREA SA FACA AFACERI , CU O TARA DUSMANOASA !!! ASA CA , S-A GASIT FOARTE USOR , O SOLUTIE : UMFLAREA PRETULUI GAZELOR !!! SA PLATEASCA CETATENII , PENTRU PROSTIILE NOASTRE !!! ASA VAD , CA GANDESTE ACUM , ESALONUL 2 COMUNIST !!! DAR , LA ALTCEVA , VREAU EU , SA AJUNG : MAI DEMULT , CINSTITII CONDUCATORI AI TRANSGAZULUI , AU HOTARAT O MAJORARE DE CAPITAL SOCIAL !!! A-TI UITAT , POATE , DAR EU , A-MI AMINTESC FOARTE BINE !!!!!!! AU ANGAJAT O FIRMA DE AUDIT , SA FACA TOATE PREGATIRILE !!! AU PLATIT-O CU BANI FRUMOSI !!! FIRMA ACEEA , A INCEPUT ''''''' AUDITUL ''''''' !!! AU TRECUT , DE ATUNCI , ANI SI ANI !!! A-TI MAI AUZIT , CUMVA , CEVA ??? TOTUL , A RAMAS , ''''''' IN CEATA '''''' !!! ASA CUM , SANT IN CEATA , MULTE IN ROMANIA !!! ASA CA , DAU EU , O SOLUTIE !!! CAPITALISTA , DE DATA ASTA !!! DACA TOT VOR BANI , PENTRU ACOPERIREA CHELTUIELILOR , '''''' BRUA '''''', ATUNCI SA EMITA ACTIUNI ''''''' TGN '''''' NOI , CARE SA FIE SUBSCRISE CONTRA PLATA , DE CATRE ACTIONARII TRANSGAZ , SI NU CA POPULATIA ROMANIEI , SA PLATEASCA CU 30 % MAI MULT , LA TEAVA AIA NENOROCITA !!! NU E NORMAL , ASA ??? ESTI ACTIONAR , AJUTI COMPANIA CU BANI , CA ESTI SI TU , PROPRIETAR LA AFACERE !!! CAND O SA VINA DIVIDENDELE , NU LE IMPARTI CU POPULATIA , LE TII PENTRU TINE !!! PAI , CE FACEM AICEA ??? UNII , SANT DESTEPTI , SI ALTII , PROSTI ???

      Așa funcționează utiltiatile in orice tara. Nu mai vorbiți aiurea. E normal până va trece gaz să plătească populația. La fel e și cu sistemul de pensii și cu sănătatea, drumurile și multe altele.

      Va căcați atâta la plata gazelor. Aruncati banii pe toate rahaturile nenecesare, mofturi și figuri și va căcați pe voi la o factura de gaze cu 10-20 lei mai scumpă iarna.

      BINE AR FI , DOMNULE , CA FAIMOASA FACTURA DE GAZE , SA FIE DE NUMAI 10 - 20 DE LEI , MAI SCUMPA CA ACUM !!! DAR , NU PREA CRED !!! IN ROMANIA , 20 - 30 % IN PLUS , INSEAMNA , VREO 70 - 80 % , DE FAPT !!! NU SPUNE NIMENI , ADEVARUL !!! CA NU SANT TAMPITI !!! VEDETI VOI , PE FACTURI , CAND V-OR VENI DUBLU !!!!!!!! AVEM NENOROCUL , DE A NE FI NASCUT , INTR-O TARA CU CONDUCATORI EXCROCI , VICLENI , SMECHERI , SI , MAI ALES , FOARTE RAFINATI !!! NICI NU AVETI IDEE , CAT SANT DE RAFINATI !!! SE CUNOASTE , SCOALA MOSCOVITA , DE PROPAGANDA IEFTINA !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb