Combustibili fosili încă au o pondere uriaşă, de 80%, în mixul de producţie a energiei la nivel mondial, în scădere cu doar un punct procentual faţă de acum zece ani, cu toate eforturile depuse în acest sens, a declarat, astăzi, Răzvan Nicolescu, partener în cadrul companiei de consultanţă Deloitte, într-o conferinţă de profil, informeză Agerpres.ro.
Nicolescu a declarat: "Ieri, Comisia Europeană a publicat un plan de decarbonare, se numeşte Green Deal, pentru sectorul economic european. Zilele acestea, la Madrid, se desfăşoară noi negocieri cu privire la aplicarea acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Sectoarele energetice, cel românesc, cele europene, cele internaţionale, vor fi afectate, pozitiv sau negativ, vor fi riscuri. Nu este un lucru la care să ne putem opune. Trebuie să înţelegem şi trebuie să maximizăm anumite lucruri din acest proces".
Potrivit acestuia, este nevoie de investiţii uriaşe pentru îndeplinirea ţintelor de decarbonare.
Acesta a mai adăugat: "Nivelul de investiţii anuale din 2020 până în 2030 este de un trilion de euro pe an. Cât din acest trilion de euro pe an se va întoarce într-un fel sau altul în industria din România este o temă la care mi-aş dori să reflectăm mai mult. În acelaşi timp, Banca Europeană de Investiţii a făcut propriul calcul şi a rezultat o cifră de 1,15 trilioane necesar de investiţii în 2020-3030", a mai spus Nicolescu.
El precizat că, până la eliminarea totală a combustibililor fosili, mai este o soluţie: există anumite tehnologii care pot capta şi stoca carbonul. Acesta a subliniat: "Acum zece ani, procentul era de 81%. Deci, cu toate eforturile mari făcute în domeniul decarbonării, procentul pe care combustibilii fosili îl reprezintă în mixul energetic mondial este uriaş. Din acest motiv, ai două soluţii: renunţarea totală sau faci aceşti combustibili mai prietenoşi cu mediul înconjurător".
Un alt lucru de care România are nevoie, în opinia sa, este un model de piaţă. De asemenea, el s-a referit şi la necesitatea unei strategii privind modul în care se poziţionează România în privinţa interconectărilor la energie electrică şi gaz, potrivit sursei citate.