REACŢII UE LA DESTITUIREA GUVERNULUI DE LA CHIŞINĂU: *ACTUALIZARE 16:50 Preşedintele Republicii Moldova a numit un premier interimar

Adina Lateş
Internaţional / 30 octombrie 2015

Actualizare 16:50 Preşedintele Republicii Moldova a numit un premier interimar

Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe vicepremierul liberal Gheorghe Brega în funcţia de premier interimar al Republicii Moldova până la numirea unui nou Guvern, informează Radio Chişinău. Gheorghe Brega a declarat că prioritar este acum să fie consolidată societatea şi să fie format cât mai urgent un guvern pro-european. Sursă citată aminteşte că, în conformitate cu o decizie din 2013 a Curţii Constituţionale, Valeriu Streleţ nu mai poate îndeplini funcţia de premier în exerciţiu deoarece a fost demis pentru suspiciuni de corupţie.

(I.D.)

----------

Actualizare 11:48 Voronin: "Ponta, Streleţ şi Filat şi-au cumpărat mii de terenuri la Odesa, în Ucraina"

Vladimir Voronin, liderul comuniştrilor moldoveni, susţine că premierul moldovean în exerciţiu Valeriu Streleţ ar fi achiziţionat împreună cu premierul român Victor Ponta şi fostul premier moldovean Vlad Filat câteva mii de hectare de pământ la Odesa, în Ucraina, relatează site-ul Agora.md.

Liderul comuniştilor moldoveni a făcut această declaraţie ieri, în Parlamentul moldovean, în timpul dezbaterilor unei moţiuni în urma căreia Guvernul Streleţ a fost demis. El a mai sugerat că Streleţ ar deţine terenuri în parcul Herăstrău, ar face contrabandă cu spirt din Republica Moldova în Ucraina şi ar fi falsificat acte la vamă.

"Dumneavoastă, împreună cu doi parteneri, Filat şi un oarecare Victor Ponta, cu ce scop aţi cumpărat peste 2.000 de hectare în oraşul Odesa? Ce puteţi spune despre compania Cristal Nord din Otaci? Acum v-aţi implicat acolo? Până nu demult acolo mai era Gacichevici. Furtunul (pe) care l-aţi tras pe sub pământ acolo din ce direcţie pompează spirtul - din (Republica) Moldova în Ucraina sau invers?", a întrebat Voronin pe un ton retoric.

Voronin a vizat, de asemenea, activitatea companiei înfiinţate de Streleţ.

"Dacă visaţi ceva noaptea, nu spuneţi în plenul Parlamentului, pentru că nu e chestie bună", i-a replicat acesta.

"Nu am alte averi care să nu fie incluse în declaraţia de venit. Am o singură companie pe care am fondat-o şi din administraţia căreia m-am retras din 2009, când mi s-a validat mandatul de deputat", s-a apărat Streleţ.

"Vă rog să fiţi foarte atent. Pe doi deja i-am acţionat în judecată. Nu o să ezit nici în alte cazuri", l-a ameninţat Streleţ pe Voronin.

În urma acestor dezbateri, Guvernul proeuropean moldovean condus de Streleţ a fost demis ieri, printr-o moţiune de cenzură, adoptată de 65 de parlamentari.

-------

Actualizare 10:37 Premierul demis Valeriu Streleţ nu doreşte să asigure interimatul

Premierul demis Valeriu Streleţ, al cărui guvern a primit un vot de neîncredere joi în parlament, a declarat la postul de televiziune local TV7 că nu doreşte să asigure interimatul funcţiei de prim-ministru şi îşi va depune astăzi demisia, informează portalul IPN.

Potrivit Constituţiei, după adoptarea de către parlament a moţiunii de cenzură, premierul în exerciţiu trebuie să-şi prezinte demisia şefului statului, Nicolae Timofti, în cel mult trei zile. La rândul său, şeful statului va desemna un nou prim-ministru, după consultările cu partidele parlamentare, informează Agerpres.

Până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, executivul în exerciţiu îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice. Constituţia Republicii Moldova prevede un termen limită de trei luni pentru formarea noului guvern, din momentul comunicării demisiei prim-ministrului.

Negocierile pentru desemnarea atât a noului premier, cât şi pentru constituirea noii alianţe majoritare se anunţă a fi extrem de dificile, în condiţiile în care Partidul Liberal Democrat (PLDM) se consideră trădat de Partidul Democrat (PD), aliatul său de guvernare, care a votat moţiunea de cenzură alături de socialiştii şi comuniştii din opoziţie. Partidul Liberal, cea de-a treia componentă a coaliţiei de guvernare, s-a abţinut de la vot, ceea ce nu a salvat însă guvernul, a cărui demisie a fost votată cu 65 de voturi din cele 51 necesare.

"Aş prefera ca PD să-şi continue jocurile fără PLDM. Dar vor decide colegii de partid, iar eu mă voi conforma. Pentru PD va fi o sarcină dificilă să convingă deputaţii din PLDM să formeze o nouă alianţă. Îmi dau seama că partidul va trece prin momente foarte grele, turbulenţe, presiuni", a declarat preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ.

Cu toate acestea, Streleţ, care asigură interimatul PLDM după arestarea lui Vlad Filat, până la Congresul formaţiunii, consideră că partidul pe care îl reprezintă este vinovat de situaţia creată pentru că a făcut prea multe concesii. "PLDM a comis multe greşeli atunci când s-a constituit Alianţa (de Integrare Europeană) şi a cedat în privinţa multor lucruri în numele integrării europene. Acum înţelegem că am greşit. Veneau europenii şi ne solicitau să facem coaliţie în numele europenizării", a spus el, adăugând că prin faptul că, la negocieri, Partidului Democrat i-a fost cedat controlul asupra Centrului Naţional Anticorupţie, Parchetului General şi Băncii Naţionale, statul a fost practic "capturat" de PD.

-------

Uniunea Europeană urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei politice din Republica Moldova, după ce parlamentul de la Chişinău a demis ieri, printr-o moţiune de cenzură, guvernul premierului Valeriu Streleţ, se afirmă într-o declaraţie a biroului de presă al Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, citată de Europa Liberă.

În acest sens, Bruxellesul trimite un apel Chişinăului să formeze cât mai rapid un executiv "nou şi stabil", în condiţiile în care Republica Moldova traversează o perioada'dificilă' pe toate planurile - economic, politic, social.

Mai mult, UE îndeamnă la dialog toate forţele politice şi sociale interesate, pentru a evita adâncirea conflictului, dar şi pentru a lansa reforme structurale ce ar putea reface unitatea la nivel de clasă politică şi societate.

Noul guvern va trebui să lupte cu corupţia, să rezolve criza bancară şi, în acelaşi timp, să negocieze un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), "crucial pentru garantarea stabilităţii macroeconomice" a republicii, se mai arată în declaraţia de presă a biroului coordonatoarei politicii externe europene, Federica Mogherini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb