Conducătorii prea-înţelepţi ai ţării noastre trebuie să-şi "lustruiască" limba rusă pentru a negocia, cum altfel decât din genunchi, aprovizionarea cu uraniu pentru renumitele reactoare modulare promise de americani. Aceste minuni ale tehnologiei nucleare, care nici măcar nu există în stadiu de proiect pilot, au fost prezentate, cu surle şi trâmbiţe, ca soluţie pentru reducerea dependenţei energetice de... Rusia.
Reuters a scris recent că "firmele care dezvoltă noua generaţie de reactoare nucleare modulare au o mare problemă: doar o singură companie vinde combustibilul de care au nevoie, iar compania este din Rusia".
Pe site-ul dedicat energiei nucleare din SUA (energy.gov/ne/office-nuclear-energy) se arată că peste 20 de companii sunt angajate în construirea reactoarelor modulare avansate, care ar trebui să "schimbe modul în care gândim despre energia nucleară".
Problema deloc neglijabilă este aceea că "majoritatea proiectelor au nevoie de combustibil care nu este încă disponibil la scară industrială".
Combustibilul este cunoscut sub numele HALEU (High-Assay Low-Enriched Uranium), respectiv uraniu îmbogăţit de la 5% până la 20% cu izotopul U-235.
Reactoarele clasice utilizează uraniu îmbogăţit cu izotopul U-235 până la 5%.
Conform estimărilor de pe site-ul guvernamental american, ar fi nevoie de circa 600 de tone de HALEU până în 2030 astfel încât noua tehnologie să fie viabilă din punct de vedere comercial.
Conform articolului de la Reuters, o soluţie temporară ar putea fi utilizarea unei părţi din stocul de uraniu din arsenalul militar, care ar urma să fie "diluat" pentru a atinge concentraţia necesară.
"Producţia de HALEU este o misiune de importanţă critică şi sunt evaluate toate eforturile necesare pentru creşterea acesteia", a declarat un oficial din Departamentul Energiei pentru Reuters.
Lipsa unor furnizori stabili de uraniu pentru centralele modulare a condus la apariţia unui cerc vicios care poate fi rupt foarte greu: producătorii potenţiali de centrale se tem că nu vor primi comenzi în absenţa surselor stabile de combustibil nuclear, iar lipsa comenzilor pentru producătorii de centrale îi determină pe potenţialii producători de combustibil să amâne construirea unor lanţuri de distribuţie care să permită înlocuirea uraniului din Rusia.
"Nimeni nu vrea să lanseze o comandă pentru 10 reactoare fără o sursă de combustibil şi nimeni nu doreşte să investească într-o sursă de combustibil fără o comandă pentru 10 reactoare", a declarat Daniel Poneman, director executiv al companiei Centrus Energy.
Compania Centrus Energy, singura din afara Rusiei care are o licenţă pentru producţia de HALEU, a obţinut un contract guvernamental pentru construirea unei facilităţi de producţie demonstrative. Proiectul prezintă deja întârzieri, pe fondul problemelor de pe laţurile de aprovizionare. Odată finalizată capacitatea de producţie, Centrus va putea furniza anual 13 tone de HALEU, respectiv o treime din necesarul pentru reactoarele care ar trebui construite până în 2030.
După cum scrie Reuters, guvernul american va decide în curând cantitatea de uraniu cu grad înalt de îmbogăţire care va fi transformată în HALEU, dintr-un stoc total de 585,6 tone.
În prezent, uraniul din categoria HALEU este vândut în cantităţi comerciale doar de către compania Tenex din Rusia, care face parte din conglomeratul Rosatom.
Numeroasele sancţiuni impuse Rusiei după invadarea Ucrainei nu includ şi combustibilul nuclear sau sectorul energiei atomice, în condiţiile în care circa 40% din unităţile industriale de îmbogăţire a uraniului de la nivel global se află în Rusia.
Datele de la Energy Information Administration (EIA) din cadrul Departamentului Energiei arată că Statele Unite au importat din Rusia 14% din uraniul utilizat în centralele atomice din ţară în 2021 şi circa 28% din serviciile de îmbogăţire.
Guvernul de la Washington a încheiat contracte cu două companii, TerraPower şi X-energy, pentru construirea a două reactoare modulare demonstrative până în 2028. TerraPower are nevoie de 15 tone de HALEU pentru încărcarea primului reactor produs.
O parte din costuri este suportată de guvern, însă până atunci nu vor exista furnizori comerciali de combustibil HALEU, în condiţiile în care este nevoie de o licenţă specială de producţie, după cum scrie Reuters, alături de autorizaţii suplimentare de securitate.
"Companiile din Statele Unite şi Europa au planuri pentru producţia de HALEU la scară comercială, dar chiar şi în cele mai optimiste scenarii, companiile spun că producţia nu poate începe mai devreme de cinci ani de la momentul în care se ia o decizie în acest sens", după cum subliniază agenţia de ştiri.
Un oficial de la TerraPower, unde Bill Gates este preşedinte al Consiliului de Administraţie, a declarat că nu existau probleme de alimentare cu uraniu până acum câteva luni, însă acum "nu ne mai simţim confortabil să facem afaceri cu Rusia".
Conform unor date oficiale mai vechi, guvernul SUA a obţinut 7,1 tone de HALEU între septembrie 2013 şi martie 2016 prin reducerea gradului de îmbogăţire până la 20% de la o concentraţie de circa 90%, specifică uraniului utilizat la fabricarea armelor atomice.
Se pare că viteza de transformare a uraniului cu grad foarte ridicat de îmbogăţire în HALEU nu poate fi mărită, cel puţin deocamdată. "Ratele de reducere a gradului de îmbogăţire sunt evaluate în mod consistent pentru a determina orice oportunităţi de accelerare", au declarat recent reprezentanţi ai Departamentului Energiei, după cum arată Reuters.
Între timp, China şi Rusia nu doar testează, ci pun şi în producţie noi generaţii de reactoare nucleare, cu o eficienţă ridicată şi foarte căutate, mai ales de guvernele din economiile emergente.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 04:07)
deci lumea are nevoie de rusia ?
pai "lumea " mai bine zis lumea americana si europeana vor sa ne convinga ca nimeni nu are nevoie de rusia !
pai atunci fiecare cu lumea lui ! si vom vedea cine se descurca mai bine !
pacat ca va disparea globalizarea care a ridicat nivelul de trai in ambele lumi .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 09:39)
Asa este, nimeni nu are nevoie de un popor primitiv, care nu a evoluat deloc de la al doilea razboi mondial si pana in prezent. Atunci, ca si acum, comportamentul lor se rezuma la omoruri, violuri si furturi. Atat poate poporul rus! Despre gandirea si mentalitatea lor, ce sa mai vorbim... La ei problemele se rezolva prin asasinate, democratie nu exista, libertatea de exprimare nu exista, economia produce numai pentru oligarhi, cetatenii sunt carne de tun si nu au nicio valoare pentru conducatorii lor, dar, culmea, vor sa raspandeasca "binefacerile" sovietice pe tot globul. Nu au inteles ca nimeni nu are nevoie de oferta ruseasca venita din Evul Mediu al omenirii.
Dusmanul Rusiei este in Rusia, in conducerea si in mentalitatile de acolo, nu in afara ei.
Nu se va intoarce omenirea la nivelul de Evul Mediu al Rusiei, pentru ca asa vrea bolnavul de la Kremlin!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 20:03)
comentariul tau este plin de ura ! de ura impotriva rusilor .
dar ai dreptul tau sa ai o opinie deci bravo tie
dar in articol este vorba de cum depinde lumea de anumite resurse naturale din rusia .
pina la urma ce fac rusii in rusia este treaba poporului rus .
rusii sa il schimbe pe putin daca nu le place de el
dar restul lumii ar trebui sa aiba relatii cit de cit politicoase si diplomatice mai ales cu rusia pentru ca are nevoie de resursele naturale de acolo .
in acest caz uraniu .
ar mai trebui adaugat ca centralele nucleare din franta importa aproximativ 30 % din uraniul necesar din rusia .
mai adugam titan din rusia pentru airbus si asa mai departe
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Elyna în data de 04.11.2022, 20:24)
Tu pe ce lume traiesti ? Du-te in America...Du-te si stai in democratia americana... Se pare ca unii traiti pe alta planeta si ne trageti pe toti in prostia voastra. Cascati ochii si gura la tv msm si va spala creierele ..cind va veti trezi , va fi mult prea tirziu...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Elyna în data de 04.11.2022, 20:26)
Tu pe ce lume traiesti ? Du-te in America...Du-te si stai in democratia americana... Se pare ca unii traiti pe alta planeta si ne trageti pe toti in prostia voastra. Cascati ochii si gura la tv msm si va spala creierele ..cind va veti trezi , va fi mult prea tirziu...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 04:54)
Cind echipa lui Kelly Johnson, Lockheed Skunk Works, a proiectat infatigabilul SR-71 Blackbird, SUA aveau nevoie de titan pentru construirea minunii zburatoare.
URSS era principalul producator de titan, la momentul acela. Cum-necum, americanii au reusit sa importe de la sovietici metalul necesar pentru construirea a ceea ce avea sa fie avionul de recunoastere (spionaj) suprem.
Pensionat, pe motiv de costuri si sateliti, fara sa poata fi interceptat vreodata in peste 30 de ani de cariera. Desi URSS a construit, special pentru asta, MIG-31. Din otel, desigur.
Oh, those russians!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 08:22)
Este cel putin incalificabila incapatanarea decidentilor de la noi de a cumpara, la preturi deloc modice, tehnologie americana expirata (vezi F16 second hand) sau tehnologie de "varf" neverificata, pe banii celor care platesc impozit de 50% din salariul lor de mizerie
4. fără titlu
(mesaj trimis de Alex S în data de 04.11.2022, 08:53)
Tot inainte, domnule Rechea!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 11:49)
Tot inainte spre ... trecut, tov. Rechea!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 09:12)
Guvernanti,tot inainte.Ati pornit pe un drum pavat cu...Sepcute americane.Mandrie nationala=prostie mondiala
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 09:33)
Nu faptul ca se fac aceste mini reactoare nucleare deranjează cel mai tare, ci locația aleasa (aleasa fix pe lăcomia si corupția tradițională a politicienilor romani, o facem aici, ba, sa luam si noi o căruța de bani moca). Sunt puse fix in mijlocul unei comunități de sate, gard in gard cu casele oamenilor, unde cea mai mare distanta fata de o casa este mai mica de 1 km in orice direcție, iar ce mai mica distanta fiind de 50m. In caz de accident, de explozie a vreunui reactor, oricât de cat de mic ar fi, toata comunitatea din zona va fi expusa la maxim, iar asta se întâmplă pentru a satisface lăcomia unor decidenți politicieni si a tradiționalilor samsari imobiliari si de teren. Comunitățile din jurul reactoarelor nu vor fi cobai, vor fi victime sigure ale lăcomiei si corupției din România, ca de obicei, as spune eu, pt ultimii 30 de ani. In toate dialogurile purtate de către "experții nucleari" aduși de politicieni nu s-a discutat un cuvânt despre securitatea si siguranța comunității, s-au evitat sistematic si chiar agresiv astfel de discuții mergând pana la a se devia discuțiile respective si a se lansa petarde cum ca localnicii ar fii Gică contra, dar nu exista niciun expert care sa asigure cetățenii de aplicarea normelor si standardelor internaționale de construcție a unei centrale nucleare in zona respectiva, pentru ca nu ai cum. Băieții de la IAEA sunt evitați sistematic iar IAEA nici nu vor sa audă de angajarea in aprobarea acestei locații. Nici opinii nu emit pentru ca știu si ei ca este vorba de decizie politica si corupție si nu vor sa se bage.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 10:07)
ce prostie,
in cernavoda, reactoarele sunt la 2 km de oras, de asemenea, bai gigel
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 10:28)
Ce-i drept americanii habar n-au de energie atomica, nici ei nu au uraniu, toata lumea care produce energie nucleara utilizeaza combustitbil rusesc, ce prostie am facut ca am decis sa ne diversificam sursele de energie ... cam asta e directia articolului. Felicitari!
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 11:03)
Aproape toata tehnologia moderna din Vest functioneaza cu combustibil din Rusia.
Fara energie nu functioneaza industria, agricultura, constructiile, incalzirea locuintelor, transportul, etc.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 18:18)
Cum adica aproape toata? Mai mult decat toata...
9. Pe vremea lu Ceausescu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 12:58)
Pe vremea lu Ceausescu Romania producea singura atat "HALEU" pentru intreaga tara cat si combustibil nuclear pentru Cernavoda. Acu, nu mai produce nimic in afara de vorbe goale.
Ideea cu reactorele modulare este ca nu s-a instalati niciun unul, nici macar unul, nicaieri in lume... exista doar poze si desene cu asa ceva.. cum arata daca ar arata.
Criza energetica actuala cere solutii la scara mare, care sa produca energie masiv, exclus reactoare de buzunar.
Acest proiect fantezist NU se va realiza, o sa vedeti.
10. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 04.11.2022, 13:27)
Are dreptate autorul, se zice ca nici rahatul turcesc nu mai e bun ca numai un tip de zahar rusesc e bun la fabricarea lui ...Asa ca au trecut la fabricat rahar rusii...Pofta mare Caline!!
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 14:13)
Americanii smecheri fac sanctiuni ptr.rusi
numai la produsele de care nu au mare nevoie,
iar fraierii de europeni fac sanctiuni unde le doare
mai taret la comanda altora
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 17:07)
Dupa cum te exprimi scrii de la Budapesta iar dupa formatul postarii de pe telefon:-)...V-a activat si pe voi Orban, alfel nu primiti gaze:-)
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2022, 21:32)
Departe cel mai bine platesc americanii,
si se vede
12. Nici pina la momentul asta importul de uraniu imbo
(mesaj trimis de Popa L în data de 04.11.2022, 15:09)
Nici pina la momentul asta importul de uraniu imbogatit din Rusia spre America nu e oprit. Dar mari presiuni mari pe Romania ca ,prin intermediul Nuclear electrica sa cumpere ,sa semneze in avans pt mai multe reactoare de la mai multe firme chiar ... Si asta acum ,cu Bogdan Aurescu ,mare facilitator al intereselor ...altele decat ale Romaniei , repede ca sa nu l piarda pe Aurescu de acolo.
Pentru ca ,dincolo de pierderea unor sume mari de dolari f scumpi (seamana ca doua picaturi cu autostrada Bechtel !) ,Romania nu are ce face cu deseurile radioactive care rezulta din aceste reactoare modulare . Poate aflam ca au subcontractat reciclarea deseurilor unor firme de ...deseuri clasice care le duc la groapa de gunoi (in cel mai bun caz ,daca nu se apuca sa le arda in marginea Bucurestiului ,pe camp ) . Sa fim realisti ,acesta e nivelul in tara in ce priveste aceste deseuri cu izotopi care au sute sau mii de ani de ...injumatatire . Deci dupa aceste intervale enorme ,cantitatea de radiatii scade la jumatate ,nu dispare ! Asa ca cetateanul cu mandat de cateva luni la Nuclear electrica sa faca bine sa nu semneze ,nu poate avea mandat pt otravirea nationala ireversibila !