Reconstrucţia Irakului - cel mai mare scandal de corupţie din lume

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 martie 2005

Reconstrucţia Irakului ar putea deveni, dacă nu se vor lua măsuri urgente, cel mai mare scandal de corupţie din istorie, şi nu o oază de democraţie trîmbiţată de administraţia Bush, se arată într-un raport al organizaţiei "Transparency International" asupra problemei globale a mitei, dat ieri publicităţii. Documentul evidenţiază programul ONU "petrol contra hrană" şi acuzaţiile de mită care planează asupra marii majorităţi a contractelor guvernamentale irakiene.

"Transparency International" critică aspru Statele Unite pentru modul în care au fost acordate contractele. Raportul mai arată că ideea de a efectua privatizări rapide pentru a reduce datoriile a fost rău intenţionată.

Potrivit "Transparency International", corupţia se va înrăutăţi pe măsură ce Bagdadul va cheltui tot mai mulţi bani pentru reconstrucţia ţării. Preşedintele "Transparency International", Peter Eigen, a cerut marilor beneficiari de aju-toare pentru reconstrucţie, în special Irakul şi statele asiatice lovite de tsunami, să fie cît se poate de deschise asupra noilor proiecte de construcţii, în vederea eliminării corupţiei.

Organizaţia internaţională a oferit o listă de standarde minime pentru ca să fie aplicate în cazul licitaţiilor pentru contracte guvernamentale irakiene. Totuşi, Eigen recunoaşte că priorităţile noului regim de la Bagdad sînt securitatea şi flexibilitatea.

Potrivit raportului întocmit de "Transparency International", corupţia este cel mai des întîlnitå în sectorul construcţiilor, estimat la 3.200 miliarde de dolari, atît din zone dezvoltate cît şi în curs de dezvoltare. Din aceastå sumå, 400 de miliarde de dolari sînt implicaţi în afaceri corupte, dar Eigen a apreciat cå aceastå valoare ar putea fi mult mai mare.

Lucrårile afectate de corupţie pot costa vieţi omeneşti şi pot devasta mediul înconjuråtor. De asemenea, îndepårteazå fonduri importante de la domenii precum sånåtate şi educaţie.

Printre cele şase "monumente ale corupţiei", Transparency a enumerat proiectul hidrocentralei Yacyreta la graniţa Argentina-Paraguay, baraje în Malaezia şi Uganda, şi mai ales o centralå nuclearå construitå în Filipine pe o falie activå, cu dese cutremure.

De asemenea, opt miliarde de dolari au fost investiţi în micul stat african Lesotho pentru construirea unui baraj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb