RECURSUL LA FALIMENTUL FORTUS SE JUDECĂ MÂINE Volintiru: "Noul plan de reorganizare poate salva Fortus Iaşi"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2013

Volintiru: "Noul plan de reorganizare poate salva Fortus Iaşi"

Recursul la sentinţa de intrare în faliment a combinatului "Fortus" Iaşi, înaintat de creditori, va fi judecat mâine, în instanţă. Constantin Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), creditorul majoritar al societăţii ieşene, are toată încrederea că recursul va fi admis de justiţie. Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu, că noul plan de reorganizare a companiei este fezabil şi poate salva "Fortus" SA. La jumătatea anului trecut,Tribunalul Târgu Mureş a decis intrarea în faliment a combinatului, care se afla în insolvenţă din anul 2008.

Reporter: Având în vedere că mâine urmează să se judece recursul în cazul "Fortus" Iaşi, ce estimări aveţi pentru viitorul companiei?

Adrian Volintiru: Eu sunt foarte încrezător că va fi acceptat recursul. Atâta vreme cât AAAS, SIF Moldova (n.r. cu un portofoliu de 13,56% din capitalul social al combinatului industrial), Guvernul României, Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Iaşi, mergem în aceeaşi direcţie - că procesul trebuie câştigat în recurs, că "Fortus" trebuie să meargă înainte şi să se dezvolte, să se reorganizeze -, eu zic că lucrurile vor merge bine. Consider că avem şanse mari să câştigăm, pentru că, în a doua parte a anului, s-a observat o reorientare a Guvernului către salvarea unităţilor de producţie şi a industriei româ-neşti. În aceste condiţii, pentru fiecare dintre întreprinderile mari, chiar dacă sunt în situaţii dificile, avem comandamente interministeriale, avem discuţii, măsuri concrete, avem planuri, ne implicăm...

Reporter: Şi reprezentanţii FMI susţin reorganizarea judiciară. Tocmai au apreciat pozitiv evoluţia "Hidroelectrica" după ce a intrat în insolvenţă...

Adrian Volintiru: "Hidroelectrica" nu este singurul exemplu. Ne putem uita şi la "Uztel", care, aflându-se în insolvenţă, merge pe profit de peste un an. Din punctul meu de vedere, "Uztel" este o fabrică salvată.

Reporter: Dacă, mâine, justiţia admite recursul, care va fi următorul pas?

Adrian Volintiru: Vom merge înainte cu noul plan de reorganizare, care este fezabil şi, după părerea mea, poate fi foarte uşor realizat şi poate salva societatea.

Reporter: Ce presupune acest plan de reorganizare?

Adrian Volintiru: În primul rând, portofoliul de comenzi trebuie să crească. Din discuţiile mele cu conducerea "Fortus", la începutul lui decembrie (n.r. 2012), comenzile pe care le avea societatea reprezentau circa 20% din capacitatea de producţie. Acum, au ajuns la aproximativ 42%. Luni am hotărât să angajăm un specialist în vânzări externe, pentru că, din punct de vedere al calităţii lucrărilor şi al competenţei, "Fortus" are o capacitate extraordinară de a juca pe piaţa din Europa de Vest, în Golf sau în fosta zonă sovietică. Un pas în planul de reorganizare este creşterea comenzilor la cel puţin 60-65% din capacitate, în următoarele 3-4 luni, condiţie în care "Fortus" se poate finanţa de la bănci, putând să-şi dezvolte foarte mult activitatea. Avantajul companiei, faţă de multe alte societăţi, este că are o expunere bancară extrem de mică.

Reporter: Chiar şi în aceste condiţii, având în vedere cazul "Olt-chim", credeţi că băncile vor accepta cu uşurinţă să finanţeze "Fortus"?

Adrian Volintiru: În momentul în care societatea vine cu oferte de comezi clare, ferme şi cu parteneri de afaceri serioşi, cu un plan de business sustenabil, cu o expunere extrem de mică şi garanţii, este foarte greu şi pentru bănci să refuze.

Reporter: Ce datorii are "Fortus" la bănci, în acest moment, şi cât datorează statului?

Adrian Volintiru: La bănci are 1 milion de euro, plus penalităţi, iar la stat are 230 de milioane de lei. AAAS a preluat şi creanţa ANAF, în a doua parte a anului trecut. De aceea ne putem gândi mai departe, pentru că cererea de intrare în faliment a pornit de la ANAF, ce are o altă legislaţie după care se ghidează şi în baza căreia trebuie să-şi recupereze creanţa.

Reporter: Referitor la comenzi, acestea vin de pe piaţa internă sau de la extern?

Adrian Volintiru: Şi din ţară şi din afară, mai precis din Europa de Vest, cu potenţial neexplorat către zona Golfului şi Fosta Uniune Sovietică.

Reporter: Cât din vânzări se îndreaptă către Europa?

Adrian Volintiru: Circa 25-30%, dar important este potenţialul de a ajunge pe această piaţă, motiv pentru care şi întărim echipa de la "Fortus", pentru a creşte foarte mult pe acea zonă.

Reporter: Noul plan de reorganizare presupune şi disponibilizări?

Adrian Volintiru: Planul de reorganizare presupune creşterea cifrei de afaceri şi a profitabilităţii. Aşa cum văd eu "Fortus" în acest moment, cu potenţialul pe care-l are, compania poate foarte uşor să ajungă, într-un an, un an şi ceva, la o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. În aceste condiţii, probabil că personalul va creşte la cel puţin 1000 de angajaţi. În niciun caz nu vor fi disponibilizări.

Reporter: În ultima vreme au avut loc mai multe licitaţii pentru vânzarea unor active ale "Fortus". A fost vândut vreunul dintre aceste active?

Adrian Volintiru: Nu a fost vândut niciun activ. Au fost cinci runde de licitaţii, începând din decembrie 2012, dar nu s-a vândut niciun activ. În orice caz, s-a avut în vedere vânzarea unor utilaje excedentare societăţii, care nu pot afecta modulele viabile actuale şi viitoare ale societăţii. Este vorba de mijloace fixe scoase din uz, cu valoare contabilă zero.

Reporter: Nu s-au vândut din cauza preţului?

Adrian Volintiru: Este greu de spus de ce nu s-au vândut. Luni m-am întâlnit cu sindicaliştii "Fortus" şi ei, care ar fi principalii beneficiari ai valorificării activelor, m-au rugat să nu reducem preţul, care se ridică la 2,2 milioane de euro (n.r. valoarea activelor scoase la licitaţie). Voi lua în considerare şi doleanţa lor, mai ales că ei suferă primii, întrucât principala destinaţie a banilor din valorificare ar fi plata salariilor res-tante. Vineri va avea loc o Adunare Generală a Creditorilor în care vom stabili dacă este oportun să reducem preţul sau nu, pentru următoarea rundă de licitaţii, care va avea loc la mijlocul lunii februarie.

Reporter: La cât se ridică valoarea restanţelor salariale?

Adrian Volintiru: Din cauza perioadei dificile prin care societatea a trecut, s-au acumulat restanţe salariale de peste 9 milioane de lei. Acum, însă, cei 700 de angajaţi îşi primesc drepturile salariale lunar, în cuantum de peste 80%.

Reporter: Mulţumesc!

"Fortus" Iaşi este o companie controlată de stat, care deţine, prin AAAS, 60,03% din acţiuni.

Societatea ieşeană a fost privatizată în anul 2003, compania "Metalexportimport" SA Bucureşti preluând un pachet de acţiuni de 82,48% din capitalul social.

În august 2008, fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului a decis desfiinţarea contractului de privatizare, pentru nerealizarea obligaţiilor contractuale asumate de investitor.

Pe platforma industraială care ocupă peste 150 de hectare, sunt produse utilaje tehnologice grele, compania activând pe piaţa de profil din anul 1976.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. cine a zis ca in momentul de fata muncitorii primesc salarii? sa imi spuna daca poate si in ce conturi se distribuie banii , ca la muncitori nu ajung

    1. Stimate cititor,

      Mulţumim pentru comentariul postat. Am adresat întrebarea dumneavoastra conducerii “Fortus”, care ne-a dat următorul răspuns:  

      “În momentul de faţă, S.C. FORTUS S.A. Iaşi nu funcţionează la capacitate, aflându-se în perioada de observaţie ca urmare a suspendării efectelor Sentinţei de faliment nr. 883/22.06.2012, în consecintă nu poate asigura ritmicitatea plăţii salariilor decât în funcţie de producţia marfă finalizată, livrată şi încasată de la clienţi. Cu toate aceste dificultăţi, salariile au fost acordate în decembrie 2012 în doua tranşe, iar pentru luna ianuarie a fost făcută deja o plată, urmatoarea fiind în curs de rezolvare. 

      Acordarea drepturilor salariale către fiecare angajat se face, repetăm, ţinând cont de producţia realizată (cantitatea, calitatea produselor executate), încadrarea în termenele de execuţie şi în normele de consum, nominal în funcţie de realizările fiecarui angajat în parte (ex: în luna decembrie 2012, un angajat a primit 76% din salariu, în condiţiile în care alt angajat a primit 110% din drepturile salariale, acestea fiind minimul şi maximul procentual plătit în luna respectivă) Sperăm că, într-un interval de timp rezonabil, după ieşirea din faliment şi inserarea intr-un program de reorganizare, prin măsuri adecvate, societatea va funcţiona pe profit, asigurând din producţia executată achitarea tuturor obligaţiilor curente faţă de salariaţi, furnizorii de bază materială şi utilităţi, precum şi a contribuţiilor faţă de bugete”.

      Toti muncitorii sunt nemultumiti de felul cum sunt platiti. Luam cate 400 roni pe luna, din care platim rate la banci, despre mancare nici nu poate fi vorba. Am intreba pe dl CHISCA daca el s-ar descurca sa traiasca din acesti bani pe care '' cu multa bunavointa '' ii da. Nu s-a gandit la muncitori nici macar de craciun, ne-a lasat fara un ban, pe cand ei la nivel de director au incasat prime consistente, iar apoi sau certat ca unii nu au luat cat ar fi vrut. Am intreba ,daca nu au avut bani de salarii ,de unde au avut banii de prime? Combinatul este falimentar dar totusi banii pentru salariile lor si pentru prime la nivel de conducere sunt. Sunt directori care au iesit la pensie si au fost reangajati in combinat cu salarii de peste 7000 roni, deci au si pensie si salariu, iar un muncitor abia se taraie cu un salariu de mizerie si din acela ni se ia procente si ni se da zile obligatorii fara salar si nu numai atat dar nici acel salar de mizerie nu ni se da. Cum credeti dumneavoastra ca se poate trai cu 400 roni pe luna, o familie cu copii la scoala , sau facultate. Nimeni nu face nimic, avem salarii restante in cuantum de un an de zile pe fiecare muncitor, avem datorii la asociatie, multi sunt dati in judecata de catre acestea si risca sa ramana fara case, iar domnii directori se cearta de la prime de craciun.

    tot ce spune dl dir avaseste frumos inpachetat .realitatea este ca sclavii de la fortus traiesc cu 400 ron pe luna pt ca atat se incaseazaiar sefii huzuresc . daca doriti sav reflectati realitatea luati pulsul societatii de la fata locului vb cu angajatii

    nu stiu cui folosesc minciunile pe care le scriei din moment ce muncitorii stiu cat e de cruda realitatea cu 400 roni pe luna nu se poate trai , si pe altii nu cred ca ii intereseaza stirea , asa ca nu mai raspundeti din auzite , verificati realitatea

    daca ar fi cineva interesat cu adevarat de situatia critica in care se afla fortus , ar putea sa verifice un pic salariilr directorilor , dar atata timp cat ei primesc salarii de mii de euro lunar , nu are cum sa mearga

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb