Redresarea economică prinde avânt în SUA, perspectivele din Europa şi Japonia se îmbunătăţesc şi ele, în ciuda ameninţării variantei Delta

Ionuţ Paulenco, analist eToro
Comunicate de presă / 5 iulie 2021

Pieţele americane au închis săptămâna trecută la niveluri record, după ce datele privind forţa de muncă au arătat că economia a adăugat 850.000 de locuri de muncă în iunie. Această cifră a fost mai mare decât cele 720.000 de locuri de muncă prognozate, însă rata şomajului a înşelat aşteptările, după ce a crescut cu 0,1 puncte procentuale până la 5,9%. Economiştii se aşteptau ca rata să scadă la 5,6%.

Pieţele au considerat cifrele contradictorii privind forţa de muncă drept o veste bună şi au dat la o parte temerile legate de inflaţie (şi de intervenţia Fed), obligaţiunile de trezorerie pe 10 ani tranzacţionându-se la 1,43%, sub vârful de 1,746% atins în martie. Randamentele mai mici sunt considerate bune pentru acţiunile de creştere, în special din sectorul tehnologic, care depinde de finanţare ieftină pentru a se extinde. Pieţele financiare au crezut în mare parte explicaţia Rezervei Federale cu privire la inflaţia pe termen scurt cauzată de repornirea economiei, dar analiştii vor urmări săptămâna aceasta publicarea minutelor şedinţei Fed pentru a afla dacă politica monetară este pe cale să îşi schimbe cursul.

De cealaltă parte a Pacificului, un raport al E&Y a îmbunătăţit perspectivele economiei japoneze şi, în special, ale sectorului de retail, deoarece campania de vaccinare a luat avânt după un început lent. Cu toate acestea, doar 12,65% din populaţia Japoniei a fost complet vaccinată împotriva Covid, în comparaţie cu Marea Britanie şi SUA, care au vaccinat complet aproape 40% din populaţie. În ciuda faptului că spectatorilor le-ar putea fi interzis accesul la evenimente, Jocurile Olimpice sunt considerate, de asemenea, un stimulent pentru comerţul cu amănuntul, vânzările de televizoare HD fiind aşteptate să crească.

Economia europeană este, de asemenea, văzută ca fiind pregătită pentru o redresare puternică, în ciuda răspândirii variantei delta, deoarece se aşteaptă ca vaccinurile să ofere o protecţie adecvată împotriva bolilor grave. În Franţa, Institutul de Statistică a estimat săptămâna trecută că economia va creşte cu 6% datorită unui boom al consumatorilor. Prognoza precedentă era de 5,7% în acest an, potrivit previziunilor de primavară ale Comisiei Europene, care prognozează, de asemenea, o creştere a PIB-ului României de 5,1% în 2021 în termeni reali.

După ce a rămas în urma Statelor Unite în cea mai mare parte a anului, campania de vaccinare din Europa a prins viteză, iar unii membri ai UE, precum Italia, au depăşit chiar SUA (56,3% dintre persoane au primit cel puţin o doză în Italia faţă de 54,45% în SUA). De asemenea, Germania (54,3%) a devansat în ultimele zile SUA în ceea ce priveşte rata de vaccinare, în condiţiile în care obiectivul preşedintelui Joe Biden de a inocula cel puţin 70% dintre americani până la 4 iulie nu a fost atins iar experţii cred că ţinta nu va fi atinsă decât în octombrie.

În Europa apare însă o nouă linie de divizare între campaniile de succes din Vest şi cele rămase în urmă din Est, cum sunt cele din România (24,65%) şi Bulgaria (13,94%) care aproape s-au oprit. Rate mai scăzute de vaccinare înseamnă că este posibil ca unele dintre ţările estice să se confrunte cu noi lockdown-uri în cazul unui eventual nou val pandemic provocat de varianta delta, dar, pe de altă parte, ele reprezintă o proporţie mai mică din economia europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb