Reforma din administraţie: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 23 ianuarie 2006

Bogdan Hossu, preşedinte "Cartel Alfa": "Există o dublă măsură de tratare a funcţionarilor publici, care îi favorizează pe funcţionarii publici parlamentari şi îi defavorizează pe ceilalţi"

Avizul nefavorabil pe care l-a dat CES în cazul pachetului de legi din Sănătate este reprodus de unii funcţionari publici printr-o serie de nemulţumiri faţă de proiectul de reformă în administraţia publică.

Cele două reforme în care Guvernul îşi pune toate energiile în acest an - cea din Sănătate şi cea din Administraţia publică - au avut un debut greoi, din moment ce partenerii sociali reclamă numeroase greşeli în politica Executivului.

Deşi Guvernul a declarat prin vocea lui Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor că vrea să promoveze în regim de urgenţă în Parlament pachetul de proiecte legislative, unii sindicalişti nu sunt de acord cu această grabă.

Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) ne-a spus că "pachetul de legi trebuie să facă obiectul unei dezbateri mai largi", afirmînd că dacă va fi promovat prin asumarea răspunderii ministrului nu va avea eficienţa aşteptată". Sebastian Oprescu este de părere că prin această reformă nu se doreşte decît "schimbarea din funcţie a anumitor directori aflaţi în funcţii publice", lăsînd să se înţeleagă caracterul politic al iniţiativei Executivului. Domnia sa ne-a spus că "în teritoriu se fac presiuni puternice asupra sindicatelor de către conducătorii instituţiilor care îi cheamă la ordine pe cei care au întîlniri sindicale, deşi această practică este legală". Sursa citată consideră că "Guvernul nu doreşte reformă din moment ce negociază doar cu sindicate obediente politic".

De la dezbaterile premergătoare definitivării pachetului de proiecte legislative au lipsit reprezentanţii SNFP, însă cei ai Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "Sed Lex" au fost prezenţi. Acuzele lui Sebastian Oprescu par să vizeze această din urmă organizaţie sindicală, cunoscute fiind disputele dintre cele două privind revendicarea statutului de organizaţie reprezentativă la nivel naţional.

Răspunsurile pe care ni le-a dat Ionela Jianu, vicepreşedinte "Sed Lex" arată o bună comunicare între reprezentanţii Guvernului şi cei ai funcţionarilor. "Au fost de acord asupra propunerilor făcute de noi privind legea 188 a statutului funcţionarului public", ne-a spus Ionela Jianu, adăugînd că "obiecţiile pe care le-am făcut au fost luate în seamă". Domnia sa ne-a declarat că "este un cîştig imens obţinerea deblocării sistemului în ceea ce priveşte promovarea funcţionarilor care nu s-a făcut niciodată în ultimii 15 ani". Promovarea pe propriul post şi nu pe post vacant este în opinia reprezentantului "Sed Lex" mai importantă decît "cei 5% la salariu care ni se dau în plus". Cu toate acestea, "nu putem spune că suntem mulţumiţi de pachetul de legi, însă atît se poate face pînă acum", considera Ionela Jianu.

Deşi Premierul consideră că administraţia publică trebuie să urmeze linia descentralizării, acordînd atribuţii mai mari administraţiilor locale, Paul Coman, lider sindical în cadrul ANAF din partea SNFP crede că "prin această măsura vor exista costuri publice inutile şi instituţii inutile în plus". Dacă se va recurge la descentralizare, controlul fiscal în teritoriu nu va putea fi controlat, şi din acest motiv, la nivel local trebuie să existe o singură Direcţie de Control Fiscal Judeţeană. În caz contrar, reprezentantul SNFP crede că "influenţele locale asupra controlului fiscal vor vicia independenţa acestuia". Centralizarea controlului la nivel de judeţe este esenţială în opinia liderului sindical căci altfel "controlul fiscal nu mai poate fi controlat la rîndul lui", aşa cum se întîmplă în cazul ANAF care "nu are la ora actuală o direcţie de control fiscal".

Nemulţumirile sindicaliştilor sînt inflamate de faptul că "funcţionarii publici parlamentari sînt o categorie privilegiată , călcînd în picioare principiul solidarităţii", consideră Bogdan Hossu, preşedintele "Cartel Alfa". Domnia sa afirmă că "trebuie să existe o singură Agenţie a Funcţionarilor Publici, indiferent de instituţia bugetară în care aceştia sînt încadraţi", acuzînd pensiile speciale de care beneficiază funcţionarii Parlamentului prin intermediul unui act normativ apărut în Monitorul Oficial.

Monica Macovei, ministrul Justiţiei, a spus că "această lege care a fost votată în Parlament merge pe principiile acordării de către parlamentari a mai multor privilegii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb