Regia Naţională a Pădurilor a încasat din vînat circa 3,1 milioane euro în sezonul 2003/2004

Ziarul BURSA #Companii / 11 august 2004

Veniturile realizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva în sezonul de vînătoare 2003/2004 se ridică la aproximativ 3,1 milioane euro, acestea fiind obţinute din activităţile de vînătoare derulate cu vînătorii străini şi cu cei români, a declarat Armand Chiriloiu, director în cadrul Direcţiei Conservarea Biodiversităţii şi Relaţii din cadrul RNP.

"Cele mai solicitate specii de vînat pentru vînătorii spanioli au fost capra neagră, ursul, cocoşul de munte, în timp ce vînătorii germani şi cei austrieci preferă mistreţul şi cerbul comun", a precizat Chiriloiu, citat de Rompres. De asemenea, păsările de pasaj (care cuibăresc sau iernează) şi vînatul mic sunt căutate de vînătorii italieni. Pe de altă parte, potrivit directorului RNP, vînătorii autohtoni au mai multe preferinţe şi anume căpriorul, cerbul comun, mistreţul, cocoşul de munte dar şi vînatul mic.

În această perioadă este permisă vînătoarea numai la speciile de vînat precum căprior mascul, mistreţ, şacal, viezure, vulpe, ciocîrlie, cioară, gaiţă, graur, guguştiuc, porumbei, prepeliţe, stăncuţe şi turturică.

Tarifele percepute de RNP pentru vînătorii străini sunt mult mai ridicate decît cele pentru vînătorii autohtoni, iar veniturile obţinute sunt utilizate, în marea lor majoritate, pentru investiţii în fondul cinegetic.

Dacă vînătorii străini plătesc pentru vînarea unui cerb comun între 550 şi 8.800 euro, în funcţie de masa trofeului, tarifele pentru vînătorii romîni s-au situat în sezonul 2003/2004 între 4,7 milioane lei şi 47,6 milioane lei în funcţie de punctajul trofeului. De asemenea, capra neagră poate fi vînată de vînătorii străini cu sume cuprinse între 1.100- 2.800 euro, iar de cei români cu sume situate între 4,8 milioane lei şi 21,2 milioane lei, în funcţie de punctajul trofeului. Totodată, mistreţul mascul poate fi împuşcat de străini plătind o taxă de 250 -750 euro, în funcţie de lungimea medie a colţilor inferiori, iar vînătorii români - între 500.000 lei şi 3,35 milioane lei.

La urs, în funcţie de punctajul pentru blană crudă şi de tipul de vînătoare, tariful de împuşcare este situat între 5.000 -7.000 euro pentru vînătorii străini şi între 21 milioane lei şi 140 milioane lei pentru cei români.

Vînătoarea este o tradiţie veche în România, eforturile de protecţie a fondului cinegetic fiind constante, mai ales în conservarea calitativă a speciilor. România se menţine în top, în acest domeniu, deoarece deţine recorduri mondiale la capra neagră, lup, urs, precum şi mai multe trofee internaţionale.

România deţine în prezent recordul mondial la capră neagră, din anul 1934, iar la urs blană şi craniu a deţinut recordul trei ani la rînd în 1997-2000.

RNP administrează aproximativ 25 la sută din fondurile totale de vînătoare (575), dintr-un total de 2.149 de fonduri, fiind al doilea gestionar de fonduri de vînătoare ca mărime, după Asociaţia Generală a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb