Regimul militar din Niger se declară deschis căilor diplomatice

S.B.
Internaţional / 14 august 2023

Regimul militar din Niger se declară deschis căilor diplomatice

Regimul militar din Niger a declarat că este deschis soluţionării crizei pe cale diplomatică, a anunţat duminică şeful unei delegaţii de clerici nigerieni, la o zi după vizita la Niamey, informează news.ro.

Generalul Abdourahamane Tiani, liderul puciştilor, "a declarat că uşa sa este deschisă pentru a explora calea diplomaţiei şi a păcii în vederea rezolvării" crizei, a precizat într-un comunicat şeicul Bala Lau, şeful acestei misiuni de mediere, care s-a desfăşurat cu acordul preşedintelui Nigeriei, Bola Tinubu (de asemenea, actualul preşedinte al Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest).

Potrivit aceluiaşi comunicat, în timpul întâlnirii lor, generalul Tiani "şi-a cerut, de asemenea, scuze pentru că nu a acordat atenţia necesară echipei trimise de preşedintele Tinubu şi conduse de fostul şef de stat, generalul Abdulsalami Abubakar". La 3 august, o delegaţie a blocului regional ECOWAS condusă de generalul Abubakar a aterizat la Niamey, dar a plecat după doar câteva ore fără a se fi putut întâlni cu noul om forte al ţării, generalul Tiani.

Marţea trecută, o altă delegaţie, de data aceasta formată din trimişi ai ECOWAS, ai Uniunii Africane (UA) şi ai ONU, nu s-a putut deplasa la Niamey, regimul invocând motive de securitate. Potrivit comunicatului emis de mediatorii religioşi, generalul Tiani a declarat că este "dureros" pentru autorii loviturii de stat că liderii CEDEAO "nu au ascultat versiunea lor înainte de a da un ultimatum".

La 30 iulie, la patru zile după lovitura de stat, liderii ECOWAS au decis să impună sancţiuni financiare Nigerului şi au dat armatei un ultimatum de şapte zile pentru a restabili ordinea constituţională, ameninţând cu o posibilă utilizare a forţei ca ultimă soluţie. În cadrul unui nou summit, joia trecută, liderii şi-au reafirmat preferinţa pentru căile diplomatice în vederea restabilirii preşedintelui Mohamed Bazoum în funcţie, ordonând totodată mobilizarea şi desfăşurarea "forţei de rezervă" a ECOWAS.

Potrivit generalului Tiani, citat în comunicatul mediatorilor religioşi, armata l-a înlăturat pe preşedintele Bazoum "din cauza unei ameninţări iminente care ar fi afectat nu numai Republica Niger, ci şi Nigeria". La două zile după lovitura de stat, generalul Tiani a justificat acţiunea armatei prin "deteriorarea situaţiei de securitate" în această ţară, afectată de violenţele grupărilor jihadiste.

Potrivit comunicatului de presă al mediatorilor religioşi, aceştia urmează să se întâlnească cu preşedintele Bola Tinubu pentru a-i prezenta un raport cu privire la conţinutul discuţiilor lor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Colonii, tari bune de supt timp de sute de ani, resursele naturale pt colonialistii sua si europeni. Sub conceptul de asa zisa democratizare, stapanii sua-ue-nato isi impun oamenii lor la carma acestor colonii, pt a le înlesni in continuare jaful. Daca intervine vreun default, ii asmut pe ceilalti oameni pusi de ei din zona, sa i atace pe dizidenti, ei intervenind din spate. SIMILAR UCRAINA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb