Regiuni viticole pentru vinurile de înaltă calitate
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 5 noiembrie 2010
Ţara noastră are tradiţii mari şi vechi în cultivarea viţei de vie şi în producţia vinului.
De aceea, în România există diverse zone unde sunt produse vinuri de foarte bună calitate, din categoria "Denumire de Origine Controlată" (DOC), ne-a declarat Cornel Dicu, directorul Direcţiei de Politici Agricole, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Conform legis-laţiei în vigoare, vinurile DOC sunt produse în următoarele regiuni viticole, fiind utilizate 32 de denumiri de origine.
În România sunt cultivate soiuri autohtone de struguri - "Fetească Regală", "Fetească Albă", "Băbeas-că Neagră", "Grasă de Cotnari", "Tă-mâioasă Românească", "Frâncuşă", "Fetească Neagră", "Busuioacă de Bohotin" - şi soiuri din sortimentul mondial - "Riesling Italian", "Sauvignon", "Merlot", "Cabernet-Sauvignon", "Aligote", "Pinot Noir".
Principalele direcţii de producţie a vinului sunt soiurile pentru vinuri albe, cele pentru vinuri aromate şi soiurile pentru vinuri roşii.
În prezent, viticultura din ţara noastră se află în plin proces de reconstrucţie, prin programele de restructurare/reconversie plan-tându-se anual 3.500-4.000 de hectare cu viţă de vie nobilă, ne-a mai spus Cornel Dicu.
80% din vinurile premiate la concursul cu sticle de pe raft sunt autohtone
Sergiu Nedelea: "Evoluţia civilizaţiei impune ştiinţa asocierilor culinare"