Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în şedinţa din 5 iunie 2019 Regulamentul nr.5/2019 care stabileşte reguli şi proceduri cu privire la serviciile şi activităţile de investiţii, precum şi la serviciile auxiliare, potrivit unui comunicat al ASF. Regulamentul a fost publicat în Monisterul Oficial nr. 496/19 iunie 2019.
Dintre elementele de noutate, menţionăm introducerea de prevederi referitoare la posibilitatea suspendării, la cerere, pentru o perioadă de cel mult 24 de luni, a autorizaţiei SSIF; introducerea de prevederi referitoare la posibilitatea SSIF de a înfiinţa alte sedii secundare decât sucursalele şi agenţiile; revizuirea dispoziţiilor privind prestarea de servicii de investiţii la distanţă, inclusiv eliminarea prevederilor referitoare la obligativitatea semnăturii clientului în situaţia în care SSIF utilizează sisteme informatice care permit identificarea clientului.
"Regulamentul asigură alinierea legislaţiei secundare privind desfăşurarea serviciilor de investiţii la prevederile Legii nr. 126/2018, cu respectarea cerinţelor Directivei 2014/65/UE privind pieţele de instrumente financiare (MiFID II) şi a regulamentelor europene emise în aplicarea acesteia. De asemenea, acest regulament abrogă Regulamentul CNVM nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, fiind eliminate din legislaţia secundară prevederile legale care sunt acoperite de regulamentele europene de aplicabilitate directă emise în baza MiFID II" arată comunicatul ASF.
Potrivit reglementatorului, Regulamentul cuprinde, în principal, prevederi privind procedura de acordare şi de retragere a autorizaţiei societăţilor de servicii de investiţii financiare, cerinţe organizatorice şi reguli de conduită aplicabile SSIF, aplicarea prevederilor art. 10 alin. (7) din Legea nr. 126/2018 privind fiducia şi alte activităţi, tranzacţiile în marjă, acordarea de credite şi împrumutul de instrumente financiare si prestarea serviciilor de investiţii de către persoanele prevăzute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 126/2018, respectiv persoanele exonerate opţional conform MiFID II.