Regulamentul de licenţiere pentru bursa gazelor, gata în această lună

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 4 aprilie 2013

Regulamentul de licenţiere pentru bursa gazelor, gata în această lună

UPDATE 11:00:

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, într-o conferinţă, că va fi respectat programul de listări a companiilor energetice agreat cu FMI.

Domnia sa a subliniat că listarea Nuclearelectrica va avea loc în mai, iar pentru toamnă sunt programate listările Romgaz, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia.

Ministrul Niţă a subliniat că restructuraea producţiei de energie pe care o are în vedere nu va afecta programul de listări şi că analizează promovarea legii holdingului în acest sens.

---

Nu este clar dacă vom avea una sau două burse

Romgaz continuă să vândă gaze prin negociere directă

Regulamentul de licenţiere pentru operatorii interesaţi să implementeze platforme de tranzacţionare a gazelor va fi gata în această lună, ne-a declarat, ieri, Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Ieri, pe site-ul ANRE, au fost publicate, pentru dezbatere, regulamentele de funcţionare şi tranzacţionare de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi OPCOM (în prezent operatorul pieţei de energie). "După stabilirea regulamentului de licenţiere vor putea fi aprobate şi regulamentele de funcţionare şi de tranzacţionare pentru operatori", ne-a precizat preşedintele ANRE, care a subliniat: "Conform Legii Energiei, vânzarea gazelor pe o bursă nu este obligatorie, aşa cum este cazul electricităţii. Participarea operatorilor la o bursă a gazelor este voluntară".

Nicolae Havrileţ ne-a precizat că Romgaz va continua să vândă gazele disponibile ca şi până acum, respectiv prin negociere directă cu furnizorii şi consumatorii: "ANRE nu are cum să oblige Romgaz să liciteze toate cantităţile disponibile pentru că legea nu îl obligă să facă acest lucru. Noi vom publica un ghid de bune practici pentru organizarea de licitaţii, transparente şi nediscriminatorii. Romgaz trebuie să implementeze modalităţi trans­parente şi nediscriminatorii de comercializare a gazelor".

ANRE a analizat, la începutul acestui an, posibilitatea obligării Romgaz să organizeze licitaţii publice, transparente, pentru vânzarea gazelor disponibile, începând cu 1 aprilie 2013.

Noua lege a energiei, aprobată în vara anului trecut, stipulează obligativitatea tranzacţionării pe pieţele OPCOM a electricităţii nu şi a gazelor naturale. În schimb, conform programului de guvernare şi a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, tranzacţiile cu gaze naturale urmează să fie transparentizate din această lună, prin crearea unei burse a gazelor.

Conducerea ACUE (Asociaţia Companiilor de Utilităţi) a informat autorităţile că se grăbesc cu implementarea, întrucât ANRE mai are multe reglementări de adoptat pentru a fluidiza piaţa gazelor, respectiv cele privind organizarea unei pieţe spot şi a unei pieţe de echilibrare. ACUE a solicitat o amânare a implementării bursei gazelor până la clarificarea legislaţiei din domeniu.

ACUE acuză lipsa transparenţei asupra modalităţii de alocare a producţiei interne de gaze pentru consumatorii de pe piaţa reglementată. Astfel, operatorii din piaţă se confruntă cu variaţiile consumurilor faţă de cele avute în vedere la momentul stabilirii cantităţilor de import şi cu frecvente modificări în cursul lunii ale procentelor de import, cu imposibilitatea asigurării flexibilităţii din gazele înmagazinate.

OPCOM propune, în urma consultării cu mai mulţi operatori din piaţă, un tip de produs cu aplicabilitate pe piaţa noastră de gaze, caracterizată prin concurenţă mult mai redusă decât piaţa de energie, respectiv contractul lunar pentru livrare în bandă.

BRM propune tot un sistem de licitaţii simplu sau dublu competitive, pentru perioade de tranzacţionare de la o lună la un an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din Nota de motivare a ANRE rezulta un fapt interesant:

    Rerglementatorul a primit propunerile OPCOM pe 1 februarie, bineinteles le tine doua luni la dospit, iar cand primeste documentele BRM pe 1 aprilie, (o fi o gluma?) le publica pe toate. Cu BRM-ul in frunte !

    Impartial, nu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb