RELUARE LIGA 1 Revenirea la normalitate

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 12 iunie 2020

Revenirea la normalitate

Liga 1 se reia, astăzi, după o pauză de trei luni. Fotbalul reintră în normalitate treptat, ca întreaga societate. Deocamdată, până la noi ordine, meciurile se vor disputa fără spectatori. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, are şi o explicaţie pentru acest lucru: "S-a ales această variantă, avem o lună cu reluarea antrenamentelor. În această perioadă am văzut şi meciuri amicale, urmează finalul campionatului, dar fără spectatori. La bucuria unui gol o galerie nu cred că poate păstra o distantare socială. După discuţiile avute cu ministrul Sportului, am ajuns la această concluzie, noi am dat doar normele de aplicare în această competiţie".

Reprezentanţi ai FRF şi LPF s-au întâlnit, ieri, la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, şi cu Gică Popescu, consilierul prim-ministrului, înaintea reluării Ligii I după întreruperea cauzată de pandemia de coronavirus. Ludovic Orban le-a transmis reprezentanţilor forurilor fotbalsitice că aşteaptă cu interes reluarea meciurilor: "Am zis să avem o discuţie care să marcheze începutul competiţiei, să vedem în ce măsură putem să avem o colaborare şi să asigurăm condiţii de desfăşurare a meciurilor care să reducă la maximum riscurile de infectare. Îmi pare rău că am închis pe 12 martie, dar nu am avut ce face, nu suntem singurii, de altfel. La reluarea campioantului am fost mai rapizi ca alţii. Rugămintea mea către dumneavoastră este ca tot ce aţi discutat cu domnul ministrul al Sănătăţii, cu domnul ministru al Sportului să încercaţi să asiguraţi, că convingeţi cluburile să respecte aceste reguli, pentru că ar fi păcat să apară cazuri de infectare, că asta ar pune într-o lumină proastă... Eu cred că dacă lucrurile sunt OK se poate... Mai ales că sunteţi şi deschizători de drumuri în materie de competiţii şi, într-un fel, în funcţie de succesul redeschiderii competiţiei şi în alte sporturi probabil se vor putea lua măsuri similare. Noi am încercat în perioada asta să găsim forme de sprijin, nu ştiu dacă vreodată cluburile de fotbal au mai beneficiat de forme de sprijin. Nu am putut mai mult, pentru că astea sunt resursele pe care le-am găsit la dispoziţie. Oricum, aştept cu mare interes reluarea campionatului, ca microbist, fără să vă spun cu ce echipă ţin. Nu poate fi vorba de spectatori după 15 iunie. E foarte greu de controlat, pentru că dacă dai drumul la spectatori şi vin galeriile e super-complicat de a asigura respectarea unor reguli de distanţare sau alte lucruri. Vom vedea, dacă lucrurile evoluează bine, într-o perspectivă rezonabilă vom vorbi şi de lucrul acesta. Am văzut că în Serbia a fost un meci cu 30.000 de spectatori sau ceva de genul ăsta. Acolo e nebunie. Problema este că nu se compară situaţia epidemiologică de la noi cu situaţia epidemiologică din alte ţări. La noi e vorba şi de expunerea pe care am avut-o. Gândiţi-vă că la noi au venit 1,5 milioane de români din zone de focare masive."

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarant că aşteptările sunt mari de la fotbal, Liga I fiind prima competiţie profesionistă din ţara noastră care se reia după întreruperea cauzată de pandemia de coronavirus: "Eu cred că cu toţii ne-am făcut lecţiile, ei au asumat foarte bine şi au respectat indicaţiile naostre, transformate în acele ordine de ministru. Sunt un exemplu public pentru toţi ceilalţi care vor porni competiţiile sportive şi avem încredere că vor desfăşura această competiţie respectând acele reguli şi neavând niciun eveniment nefericit. Sper ca toate meciurile să fi un exemplu public de protejare a sănătăţii publice. Ştiu că există o imensă aşteptare publică pentru spectatori, dar împreună cu FRF şi LPF am socotit că e mai bine, cel puţin în faza incipientă, să pornim competiţia fără spectatori. Toate campionatele din ţările occidentale au făcut acest lucru, nu e neapărat un argument, pentru că evoluţia epidemiologică diferă de la o ţară la alta, în schimb e bine ca să protejăm sănătatea tuturor participanţilor şi să-i ferim de orice posibilitate de a contracta virusul, care, vedeţi în cifre, este încă prezent în societate".

Nu doar miniştri vorbesc despre sport, ci şi cei implicaţi direct în fenomen. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a vorbit depre revenirea spectatorilor pe arene: "Colegii mei din comisia medicală au lucrat pe un protocol medical care trebuie respectat în ceea ce priveşte revenirea suporterilor pe stadion. S-a interpretat greşit că FRF este împotriva revenirii suporterilor pe stadioane. Au fost foarte multe discuţii, că 500 de spectatori ar urma să fie acceptaţi pe stadion. Poziţia noastră a federaţiei este că nu susţinem acest număr de 500 de spectatori, ci până la 10 la sută din capacitatea stadionului, cu un protocol foarte bine stabilit. Acest protocol prevede de exemplu că la fiecare loc ocupat vei avea 12 locuri lăsate libere, biletul nu va mai putea fi achiziţionat de la stadion, ci va fi achiziţionat doar online şi vom apela la varianta < print at home >, pe care deja o folosim la echipa naţională. Dacă cluburile vor avea dificultăţi în etapă de digitalizare, noi avem toate posibilităţile de a le sprijini, astfel încât în momentul în care se va permite accesul suporterilor pe stadion şi se va merge pe asemnea condiţii să putem să o facem, păstrând obiectivul privind sănătatea şi siguranţa suporterilor. Inclusiv partea de mâncare şi de băuturi de pe stadion este foarte bine reglementată în protocolul pe care federaţia l-a propus către Ministerul Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi către Ministerul Tineretului şi Sportului".

Dincolo de discuţiile tehnice, lupta pentru titlu pare să se dea în trei: CFR Cluj, FCSB şi U Craiova, iar la retrogradare calculele sunt mult mai complicate, doar FC Viitorul este scutită (aproape) complet de griji. În campionatul Ligii I mai sunt de disputat 72 de meciuri, 24 din play-off şi 48 din play-out. Liga I este întreruptă de la 12 martie, când FRF a decis suspendarea tuturor competiţiilor fotbalistice, din cauza pandemiei de coronavirus.

Partidele lui Dinamo, suspendate

Înanite de primul meci, avem primul "abandon". LPF a suspendat meciurile echipei Dinamo până la finalizarea anchetei epidemiologice, după ce magazinerul clubului "alb-roşu" a fost testat pozitiv cu Sars-CoV-2: "Liga Profesionistă de Fotbal ţine să informeze că persoana responsabilă cu verificarea respectării prevederilor Ordinului comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii nr. 601/971/2020 din cadrul clubului FC DINAMO 1948 Bucureşti ne-a transmis faptul că o persoană din cadrul clubului a fost depistată pozitiv la cea de-a patra testare COVID 19. Având în vedere prevederile legale şi regulamentare este necesară păstrarea anonimatului acestei persoane. Liga Profesionistă de Fotbal va respecta prevederile legale stabilite de ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului si Ministerul Sănătăţii şi până la finalizarea anchetei epidemiologice în acest caz, va opri desfăşurarea meciurilor care implică clubul FC Dinamo 1948 Bucureşti".

FC Dinamo a confirmat un caz pozitiv de infectare cu noul coronavirus în cadrul clubului: "Toţi componenţii lotului dinamovist, membrii staff-ului tehnic şi medical din cadrul echipei noastre, precum şi personalul auxiliar pentru organizarea meciurilor la stadionul din Ştefan cel Mare au efectuat miercuri, 10 iunie 2020, testul Real Time PCR pentru diagnosticarea COVID-19. În urma acestei testări a fost depistat un caz pozitiv, a anunţat medicul Liviu Bătineanu pentru site-ul oficial al clubului, fcdinamo.ro. Medicul dinamovist precizează că persoana depistată pozitiv nu face parte din lotul de jucători sau din conducerea tehnică şi medicală a echipei".

----------------------

Programul etapei a III-a din play-out şi play-off

Vineri, 12 iunie

Ora 20.00: CS Universitatea Craiova - FC Botoşani;

Sâmbătă, 13 iunie

Ora 14.30: FC Voluntari - Academica Clinceni;

Ora 17.00: Sepsi OSK - FC Hermannstadt;

Ora 20.00: Astra Giurgiu - Gaz Metan Mediaş;

Duminică, 14 iunie

Ora 17.00: FC Viitorul - Politehnica Iaşi;

Ora 20.00: CFR Cluj - FCSB;

Luni, 15 iunie

Ora 20.00: Dinamo Bucureşti - Chindia Târgovişte.

Clasamentul play-off-ului este următorul:

CFR Cluj - 30 de puncte, FCSB - 26 de puncte, CSU Craiova - 26 de puncte, Astra Giurgiu - 24 de puncte, FC Botoşani - 24 de puncte şi Gaz Metan Mediaş - 23 de puncte.

Clasamentul play-out-ului este următorul: FC Viitorul - 24 de puncte, Sepsi - 19 puncte, Hermannstadt - 17 puncte, Dinamo - 17 puncte, Poli Iaşi - 15 puncte, Academica Clinceni - 14 puncte, Chindia Târgovişte - 14 puncte şi FC Voluntari - 12 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb