Piaţa de consultanţă imobiliară din ţara noastră a ajuns la o valoare de aproximativ 80 de milioane de euro, estimează specialiştii Re/Max România, potrivit cărora acest segment are un potenţial de dublare a valorii în aproximativ cinci ani.
Preşedintele Re/Max România, Răzvan Cuc, a declarat: "Piaţa de consultanţă imobiliară a cunoscut o evoluţie accelerată în ultimii ani, semn că apetitul dezvoltat al românilor pentru tranzacţii imobiliare necesită recomandări specializate, respectiv o îndrumare profesională constantă, axată pe nevoile şi preferinţele clientului. Pe de altă parte, la o scurtă analiză comparativă cu pieţele dezvoltate, observăm că există, încă, pe plan local un mare potenţial de creştere al domeniului, care necesită eforturi comune ale jucătorilor pentru a ajunge la apogeu".
O analiză a Re/Max România arată că, în prezent, pe piaţa autohtonă, activează circa 8.000 de agenţi, respectiv un agent la fiecare 2.500 de locuitori, o proporţie destul de mică raportată la necesităţile pieţei. Comparativ, în statele europene cu o industrie dezvoltată, raportul este de patru ori mai mare, iar în statele Americii de Nord, ce reprezintă etalonul în domeniu, acest raport este de un agent la fiecare 300 de locuitori, mai arată compania.
În plus, conform preşedintelui Re/Max România, doar aproximativ 25% dintre tranzacţiile imobiliare de la noi din ţară se realizează prin intermediul unei agenţii imobiliare, restul proprietăţilor fiind tranzacţionate direct între vânzător şi cumpărător.
Totodată, domnul Cuc a precizat că în ultimii ani, segmentul rezidenţial a cunoscut cea mai mare creştere în ceea ce priveşte tipul proprietăţilor tranzacţionate, astfel că dacă în urmă cu cinci ani, circa 59% dintre intermedieri erau locuinţe, în 2018 acest segment a ajuns la aproximativ 81% din totalul tranzacţiilor realizate de agenţii Re/Max România, restul de 19% cuprinzând: 7% - terenuri; 5% - office; 4% - comercial; 3% - industrial.
Reprezentantul companiei susţine că, la noi în ţară, piaţa de consultanţă imobiliară are nevoie de reglementarea unor norme profesionale ale industriei, un model de lucru axat pe reprezentare exclusivă, precum şi crearea unor reţele şi asociaţii puternice.
În plus, potrivit specialiştilor Re/Max România, piaţa de consultanţă imobiliară s-a schimbat considerabil în ultimii ani - la nivelul lui 2014, domeniul era caracterizat de instabilitate, dar şi de un potenţial mare de creştere, atât ca preţuri, cât şi în ceea ce ţine de serviciile de consultanţă.
În urmă cu cinci ani, subsidiara autohtonă a master francizei Re/Max cuprindea o reţea de trei birouri şi circa 30 de agenţi, iar până la finele anului 2014, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 430.000 de euro - cumulată pe toate francizele, respectiv 400 de tranzacţii, a mai menţionat Răzvan Cuc adăugând că, pentru anul 2019, Re/Max estimează o creştere a cifrei de afaceri de aproximativ zece ori faţă de perioada de comparaţie, până la 4,2 milioane de euro.
De asemenea, parcursul pozitiv al companiei s-a reflectat în toate direcţiile de dezvoltare, până la finele anului curent reprezentanţii acesteia estimând atingerea unui număr de circa 55 de birouri francizate, 500 de membri şi aproximativ 3.700 de tranzacţii încheiate.
În plus, reprezentanţii companiei spun că vizează atingerea unui număr de 110 francize până în 2023, cu circa 1000 de agenţi afiliaţi, în paralel cu activităţile deja consacrate de educare şi formare a celor care activează în branşă.
În ceea ce priveşte oraşele din România cu cei mai mulţi francizaţi, în top se află Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Sibiu, unde, de altfel, au fost înregistrate şi cele mai rapide creşteri raportat la numărul de agenţi şi tranzacţii, au mai menţionat aceştia.
În privinţa preţurilor de vânzare a unei proprietăţi imobiliare, cel mai scump oraş al ţării este Clujul, potrivit Re/Max România, unde un metru pătrat costă 1.500 de euro/mp; urmează Capitala - cu 1.300 euro/mp; Timişoara - 1.200 euro/mp şi Iaşi - 1.000 euro/mp. La rândul lor, chiriile variază între 400 euro/lună în Cluj-Napoca; 350 euro/lună în Bucureşti; 300 euro/lună în Iaşi sau Braşov şi 270 euro/lună în Timişoara, Răzvan Cuc precizând că aproximativ 10-15% dintre achiziţii au un scop investiţional - închirierea, pentru care sunt căutate apartamente mici, cu suprafeţe de până în 50 de metri pătraţi.
Nu în ultimul rând, domnia sa este de părere că piaţa imobiliară din România este subofertantă în raport cu cele europene, ţara noastră prezentând un deficit de spaţii locative, iar cele deja existente sunt sub standardele actuale şi au nevoie de reamenajări, renovări etc.
Specialiştii Re/Max România anticipează o creştere uşoară a pieţei imobiliare din ţara noastră pe termen mediu şi lung, considerând că pentru 2019, creşterea va fi de circa 3-4%, cu atât mai mult cu cât aceştia consideră că România este o ţară cu potenţial de dezvoltare în acest sector.
Cea mai mare proprietate tranzacţionată în ultimii ani este un spaţiu industrial din Sibiu, care a fost vândut cu 2.530.000 euro. În topul celor mai mari intermedieri se numără, de asemenea, două terenuri din Cluj-Napoca, unul de 2.500.000 milioane de euro şi altul de 1.960.000 euro, un spaţiu industrial din Cluj (1,6 milioane de euro) şi un apartament în Bucureşti (1,5 milioane de euro).