Remin Baia Mare ar putea scoate la vânzare 500.000 tone de pirită auriferă

Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 7 martie 2012

Remin Baia Mare ar putea scoate la vânzare 500.000 tone de pirită auriferă

Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin din Baia Mare ar putea scoate la vânzare în acest an 500.000 de tone de pirită auriferă, rezultată din prelucrarea minereurilor neferoase în ultimii 50 de ani, din care ar putea fi extrase 6 tone de aur. Decizia de scoatere la vânzare a piritei aurifere aparţine comitetului creditor, deoarece compania Remin se află în insolvenţă din anul 2009. Directorul Remin, ing. Ovidiu Gâlcă, a declarat ieri, citat de Agerpres, că intenţia a fost discutată în comitetul creditor, însă nu a fost luată o decizie definitivă în acest sens. "Comitetul creditor a analizat posibilitatea scoaterii la licitaţie pentru valorificare a cel puţin 500.000 de tone de pirită auriferă arsenioasă aflată în portofoliul companiei. A fost o discuţie de principiu, iar următorii paşi s-ar putea materializa prin declanşarea procedurii de scoatere la licitaţie a reziduurilor de minereu aflat pe haldele de steril din apropierea zonelor locuite", a spus Ovidiu Gâlcă. Specialiştii care au activat în industria minieră şi metalurgică din Maramureş consideră că reziduurile de minereu depozitate în halde conţin cantităţi apreciabile de metale preţioase ce ar putea fi extrase doar prin prelucrare, însă firmele din România nu deţin o asemenea tehnologie de extragere.

Ing. Nicoale Dicu, fost ministru al minelor până în anii 90, a precizat: "În depozitele de pirită situate lângă fosta Flotaţie de Prelucrare a Minereurilor Baia Mare există pes-te 500.000 de tone de pirite aurifere cu un conţinut de 11 grame la tonă. În urma prelucrării acestei cantităţi imense de reziduuri miniere prin tehnologii performante s-ar putea extrage aproape 6 tone de aur. Din păcate, zăcământul are un conţinut ridicat de arseniu şi lipsa unei tehnici sofisticate de prelucrare împiedică firmele româ-neşti să treacă la recuperarea aurului şi altor metale preţioase". La rândul său, directorul Remin a mai spus că de-a lungul anilor compania a prelucrat deşeuri utilizând procedeul de cianurare, însă a fost abandonat din cauza pericolului pe care îl reprezenta pentru mediu. Minele din Maramureş au început să aplice tehnologia cianurării minereurilor neferoase extrase din anul 1916, ca ulterior să fie construite două flotaţii de prelucrare a minereurilor la marginea oraşului Baia Mare.

Compania Remin Baia Mare, care şi-a încetat activitatea în anul 2007, era profilată pe extragerea şi prelucrarea minereurilor neferoase şi a deţinut mine, perimetre miniere, flotaţii de prelucrare şi întreprinderi de producere a utilajelor în judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb