Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin din Baia Mare ar putea scoate la vânzare în acest an 500.000 de tone de pirită auriferă, rezultată din prelucrarea minereurilor neferoase în ultimii 50 de ani, din care ar putea fi extrase 6 tone de aur. Decizia de scoatere la vânzare a piritei aurifere aparţine comitetului creditor, deoarece compania Remin se află în insolvenţă din anul 2009. Directorul Remin, ing. Ovidiu Gâlcă, a declarat ieri, citat de Agerpres, că intenţia a fost discutată în comitetul creditor, însă nu a fost luată o decizie definitivă în acest sens. "Comitetul creditor a analizat posibilitatea scoaterii la licitaţie pentru valorificare a cel puţin 500.000 de tone de pirită auriferă arsenioasă aflată în portofoliul companiei. A fost o discuţie de principiu, iar următorii paşi s-ar putea materializa prin declanşarea procedurii de scoatere la licitaţie a reziduurilor de minereu aflat pe haldele de steril din apropierea zonelor locuite", a spus Ovidiu Gâlcă. Specialiştii care au activat în industria minieră şi metalurgică din Maramureş consideră că reziduurile de minereu depozitate în halde conţin cantităţi apreciabile de metale preţioase ce ar putea fi extrase doar prin prelucrare, însă firmele din România nu deţin o asemenea tehnologie de extragere.
Ing. Nicoale Dicu, fost ministru al minelor până în anii 90, a precizat: "În depozitele de pirită situate lângă fosta Flotaţie de Prelucrare a Minereurilor Baia Mare există pes-te 500.000 de tone de pirite aurifere cu un conţinut de 11 grame la tonă. În urma prelucrării acestei cantităţi imense de reziduuri miniere prin tehnologii performante s-ar putea extrage aproape 6 tone de aur. Din păcate, zăcământul are un conţinut ridicat de arseniu şi lipsa unei tehnici sofisticate de prelucrare împiedică firmele româ-neşti să treacă la recuperarea aurului şi altor metale preţioase". La rândul său, directorul Remin a mai spus că de-a lungul anilor compania a prelucrat deşeuri utilizând procedeul de cianurare, însă a fost abandonat din cauza pericolului pe care îl reprezenta pentru mediu. Minele din Maramureş au început să aplice tehnologia cianurării minereurilor neferoase extrase din anul 1916, ca ulterior să fie construite două flotaţii de prelucrare a minereurilor la marginea oraşului Baia Mare.
Compania Remin Baia Mare, care şi-a încetat activitatea în anul 2007, era profilată pe extragerea şi prelucrarea minereurilor neferoase şi a deţinut mine, perimetre miniere, flotaţii de prelucrare şi întreprinderi de producere a utilajelor în judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.